• Turkhane Logo

“Yunanistan salgından faydalanarak sığınmacıları zorla Türkiye’ye gönderiyor”

Yunan polisinin, koronavirüs salgınını kılıf olarak kullanarak sığınmacıları Türkiye’ye zorla gitmeye zorladığı ve hukuksuz sınır dışı işlemleri yaptığı bildirildi.

12:49 21 Mayıs 2020 Perşembe
“Yunanistan salgından faydalanarak sığınmacıları zorla Türkiye’ye gönderiyor”
Yunan polisinin, koronavirüs salgınını kılıf olarak kullanarak sığınmacıları Türkiye’ye zorla gitmeye zorladığı ve hukuksuz sınır dışı işlemleri yaptığı bildirildi.



Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, göçmenlere, avukatlara ve insan hakları aktivistlerine dayandırdığı haberine göre, göçe karşı önlemlerini sertleştiren Yunan polisi, ülkedeki sığınmacıları bir araya getirerek zorla Türkiye’ye gönderiyor.

Sınır Şiddetini Gözlemleme Ağı’nın belgelediği vakalar, mart sonundan bu yana en az 250 sığınmacının Yunanistan’dan zorla sınır dışı edildiğini ortaya koyuyor.


Avrupa ülkelerinin göçmenleri geri göndermesi vakalarını belgeleyen sivil toplum kuruluşu Sınır Şiddetini Gözlemleme Ağı Saha Koordinatörü Simon Campbell, Türkiye’ye geri dönen çok sayıda göçmen konuşmadığı için gerçek sayının daha yüksek olduğuna inanıyor.

YASALARA VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI

Yunanistan Mülteciler Konseyi avukatı Dimitris Koros da durumu, “Bu bir sınır dışı değil, hukuk dışı bir geri püskürtme. Cenevre Sözleşmesi’ne ve Yunan yasalarına göre yasa dışı.” sözleriyle değerlendirdi.

Koros, zorla gönderildiğini söyleyenlerin büyük bölümünün Afganistan, Pakistan ve Kuzey Afrika’dan, bazılarının Suriye ve Irak’tan geldiğini söyledi.

Yunan polisinin resmen sığınma talebinde bulunmamış mülteci ve göçmenleri hedef aldığına işaret eden Koros, Yunanistan’da bir ay boyunca kalmalarına izin veren resmi evraka sahip ve sığınma niyetini dile getirmiş kişilerin, ülke yasaları çerçevesinde sığınmacı olarak kabul edildiğini ve kanuni prosedür olmadan yasal olarak sınır dışı edilemeyeceklerini vurguladı.

Yunanistan Mülteciler Konseyinin göçmenlerden aldığı bilgiye göre, Yunan polisi mülteci kamplarının yanı sıra kapalı gözaltı merkezlerinde kalan göçmenleri de özgürlük vaadiyle Türkiye sınırına gönderiyor.

Dimitris Koros, Yunan polisinin bunları koronavirüs salgını sayesinde yapabildiğini kaydetti.

“SIĞINMACILARA SERT UYGULAMALAR”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) mart ayında yayımladığı bir raporda, Yunan yetkililerin sığınma başvurusunda bulunacaklara, Türkiye’ye geri göndermeden önce, tartaklama, kişisel eşyalarına el koyma, üzerlerinde sadece iç çamaşırlarıyla bırakma gibi oldukça sert taktikler uyguladığına işaret etti.

Raporda, Yunan güvenlik güçlerinin ve kimliği bilinmeyen silahlı kişilerin sınır dışı işlemlerini yerine getirdiği ifade edildi. Yunan Hükumeti ise bu raporla ilgili yorumda bulunmayı reddetti.

Yunan yetkililer ise hukuksuz sınır dışı haberlerini yalanladı.

Son güncelleme: 12:49 21.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı