• Turkhane Logo

"Yunanistan, mültecileri Türkiye'ye geri iterken bazı göçmenlerle işbirliği yaptı"

Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmenlerin Yunan güvenlik güçlerine 'yardıma zorlanan' diğer mülteciler kullanılarak Türkiye'ye geri gönderildiği ortaya çıktı.

13:54 28 Haziran 2022 Salı
Türkiye'den Yunanistan'a geçen göçmenlerin Yunan güvenlik güçlerine 'yardıma zorlanan' diğer mülteciler kullanılarak Türkiye'ye geri gönderildiği ortaya çıktı.



Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian basın kuruluşlarının yaptığı ortak çalışmaya göre Yunan sınır güvenlik birimleri, mültecileri Yunanistandan Türkiyeye geri gönderirken yine mültecileri kullandı ve bunun karşılığında bu kişilere kısa çalışma vizesi vaadetti.
Euronews Türkçenin yayınladığı haberde Consolidated Rescue Group kuruluşu ile işbirliği yapan araştırmacı gazeteciler, geri itmelerde rol alan mültecilerle konuştu.
Bu kişiler şiddet kullanarak geri itme operasyonlarında rol aldıklarını anlattı. Yardım karşılığında ise kendilerine Yunan polisinin ülkede bir ay geçerli kalış izni vaadettiğini ileri süren işbirlikçiler, böylece Avrupanın kuzeyine doğru yolculuklarına devam etme şansı yakaladıklarını itiraf etti.

Yunan polisinin köleleriÇalışmaya göre Yunan polisinin acemiler olarak adlandırdığı bu kişiler, birkaç yıl önce mültecilerin yolunu kesen çiftçi ve balıkçıların yerini aldı.İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Josoor adlı sivil toplum kuruluşuna göre bu eğilim, 2020 yılından bu yana yasa dışı şekilde geri gönderilen (pushback) göçmenlerin ifadelerinde yer buluyor.
Yunan güçleri, Ankaranın yüz binlerce göçmeni Avrupaya göndermekle tehdit ettiği Mart 2020de bu uygulamayı yoğunlaştırmış. Sınırda görevli üç polis memuru bunu doğruladı. 
Bir kıdemli memur, Göçmenlerin bu şekilde zorla çalıştırılması siyasi destek görüyor. Hiçbir polis memuru tek başına hareket etmez diyor.
Atina yönetimi şu ana kadar sığınmacıların geri itildiği konusundaki iddiaları kesin bir dille reddetti. 
Araştırmacı gazetecilerin Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığına bu iddialarla ilgili yönelttiği sorular yanıtsız kaldı.
Günde 70 ila 100 mülteciyi geri götürdük
Maşa ya da köle olarak Yunan polisinin kullandığı göçmenlere ulaşan gazeteciler sığınmacıların Türkiyeye gönderilirken nasıl bir yöntem izlendiğini de ortaya çıkardı.
Yunanistana ulaşan sığınmacıların öncelikle saatlerce ya da birkaç gün sınır karakollarında tutulduğu ardından da kamyonlarla Meriç nehrine götürüldüğünü söyleyen işbirlikçi mülteciler, orada kimsenin fark etmeyeceği şekilde beklediklerini ifade ediyor. 
Polis, tanınmamam için yüzü örten bere takmamı söyledi diyen Saber adlı mülteci, göçmenleri lastik botlarla Türkiyeye geri götürdüklerini belirtiyor.
Kendisi gibi mültecileri Türkiyeye sınır dışı etmek zorunda kalacağını öğrenen Suriyeli Farhad ise bu yasa dışı trafiği organize eden İstanbuldaki kaçakçı ile işbirliği yapanları işe aldığını ve 5 bin euro karşılığında Yunanistanda kalmalarına yardımcı olacağını söylediğini belirtiyor. 
Anlaşmaya göre bir hafta boyunca karakolda kalacak ve daha sonra Atinaya doğru yola devam edecektik diyen Farhad, Bana sınır dışı etme işlemlerini gerçekleştirmem gerektiği söylendiğinde, botu nasıl kullanacağımı bilmediğimi söyledim. Mike bunu kabul etmezsem tüm paramı kaybedeceğimi ve İstanbula döndüğümde ortadan kaybolacağımı söyledi diyor. 
Mike adlı göçmen kaçakçısıyla çalışan 26 yaşındaki Suriyeli Hüsam ise Yunan güçlerinin kendilerinden memnun kalabilmesi için Mikeın kendilerini dövdüğünü ve onlardan da aynısını yapmasını istediğini söyledi.
Saber, Hüsam ve Farhad günde 70 ila 100 kişiyi Türkiyeye geri götürdüklerini ve bu yolda kazalara tanıklık ettiklerini söylüyor. 
Bu kölelik işi sayesinde 45 gün sonra Hüsamın Yunanistandan oturum izni aldığı araştırmacı gazeteciler tarafından tespit edildi. 
Normal şartlarda Yunanistanda kalmasını sağlayan bu belge ile Hüsam başka bir Avrupa ülkesine yolculuk yapabildi.
Gazeteciler, bu kişilerin bahsettiği Mike adlı yasa dışı göçmen kaçakçısının Neo Cheimonio polis karakolu yakınında asker kıyafetli fotoğraflarını ele geçirdi.
Neo Cheimonio köyü Meriçe 10 dakika mesafede bulunuyor.

Son güncelleme: 13:54 28.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı