• Turkhane Logo

Yunan Medyasına göre Almanya Türkiye'ye yaptırım kararına karşı direniyor

Yunan Kathimerini gazetesi, AB liderler zirvesinde Türkiye'ye karşı bazı önlemler alınmasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak yaptırımların sertliği konusunda önemli görüş ayrılıkları bulunduğunu yazdı.

17:13 08 Aralık 2020 Salı
Yunan Medyasına göre Almanya Türkiye'ye yaptırım kararına karşı direniyor
Yunan Kathimerini gazetesi, AB liderler zirvesinde Türkiye'ye karşı bazı önlemler alınmasına kesin gözüyle bakıldığını, ancak yaptırımların sertliği konusunda önemli görüş ayrılıkları bulunduğunu yazdı.

Türkiyeye karşı yaptırımların görüşüleceği 10-11 Aralıktaki AB liderler zirvesi öncesinde üye ülkeler arasında yoğun istişareler devam ediyor.
Yunan Kathimerini gazetesi, liderler zirvesinde Türkiyeye karşı bazı önlemler açıklanmasına kesin gözüyle bakıldığını ancak önlemlerin sertlik derecesiyle ilgili görüş ayrılıkları bulunduğunu yazdı.
Gazete, Pazartesi günü düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında Yunanistanın Türkiyeye sert yaptırımlar uygulanması talebine en yoğun direnişin Almanyadan geldiğini, İtalyanın da Almanyaya destek verdiğini belirtti. İspanya, Malta, Polonya ve Macaristanın da Türkiyeye karşı sert yaptırımlara sıcak bakmadığı kaydedildi.
Yunanistan ve Kıbrısın tutumuna AB dışişleri bakanları toplantısında Fransa, Avusturya, Lüksemburg, Slovenya ve Slovakyanın destek verdiği, Belçika, İrlanda ve Danimarkanın da Türkiyeye karşı daha sert bir tutum takınılmasından yana olduğu belirtildi. Hollanda ve Baltık ülkelerinin de yaptırımlardan yana görüş bildirdiği kaydedildi.
Türkiyeye karşı önlemler listesi
Yunanistan ve Kıbrısın başını çektiği ülkeler, Türkiyeye karşı, Doğu Akdenizde sismik araştırma gemisi Oruç Reisin faaliyetleriyle bağlantılı kişilerin ötesine geçen,  daha kapsamlı yaptırımlar uygulanmasını savunuyor. Yunanistan, yaptırımlara kurumların da dahil edilmesini, ayrıca Türkiyeye silah ve savunma ürünleri satışının durdurulmasını istiyor. Ancak bu konuda Almanyanın yoğun direnişiyle karşılaşıldığı belirtiliyor.
Kathimeriniye göre Yunanistan, zirvede AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin önümüzdeki ay net bir yaptırım listesi açıklamak üzere görevlendirilmesini talep edecek. Atinanın Türkiyeye silah satışlarının durdurulması, AB adayı olarak katılım öncesi mali yardımların kesilmesi ve Türkiyenin AB projelerine katılımının askıya alınması gibi önlemleri de listeye dahil etmek istediği belirtiliyor.
Kathimeriniye konuşan bir diplomatik kaynak ise Atinanın öncelikli talepleri arasında yer alan ambargonun zirvede geniş destek göreceğine inanmadığını belirtti.
Üye ülkeler arasında yoğun istişareler ve diplomasi trafiğinin liderler zirvesine kadar sürmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 17:13 08.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı