• Turkhane Logo

Yunan Dışişleri Bakanı'ndan Çavuşoğlu'na: Çalışma arkadaşların kraldan çok kralcı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetler konusunda atıştı.

20:56 15 Nisan 2021 Perşembe
Yunan Dışişleri Bakanı'ndan Çavuşoğlu'na: Çalışma arkadaşların kraldan çok kralcı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetler konusunda atıştı.


Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bugün Ankarayı ziyaret etti. Dendias, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İki bakan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.    

Yeni bir sayfa açma temennisiyle başlayan toplantıda, Dendiasın Türkiyeyi kamuoyu önünde eleştirmesi Çavuşoğlunu kızdırdı. 


Dendiasın Türkiye Yunanistanın egemenlik haklarını ihlal etmeye devam ederse yaptırımlar gündeme gelebilir diyerek Avrupa Birliği liderler zirvesinde son alınan kararı gündeme getirmesi üzerine gerilim patlak verdi.

İki bakan, azınlık hakları, Egedeki kıta sahanlığı, adaların silahlandırılması, iki ülkenin Doğu Akdenizdeki faaliyetleri konusunda atıştı. 

Dendiasın konuşmasının ardından Çavuşoğlu, Türkiyeye yönelik ithamlar kabul edilemez dedi ve şöyle devam etti: Dostane bir şekilde tüm konuları konuşmaya çalıştık, konuştuk, olumlu mesajlar verdik; basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız. 

Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 

Türkiyede biz Rum Ortodoks azınlığı kabul ediyoruz ama siz Türküm diyen Türklere hayır Türk değilsin demeniz ne insanidir, ne de demokratiktir. Bize insan hakları dersi vermeye kalkıyorsunuz ama Türk azınlığına Türk ismini kullanmasına müsaade etmiyorsunuz. Bugün herkes Türkiyede ne olduğunu rahatlıkla ifade edebiliyor. Libya anlaşmaları konusunda farklılıklarımız var. Burada basın önünde Türkiyeyi itham etmeye kalktınız. Benim bunu kabul etmem mümkün değil.

Çavuşoğluna cevap vermek için sözü tekrar Yunan bakan aldı. Dendias, Tahmin ettiğim kadarıyla senin çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kral. Doğu Akdenizde hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam, Türkiye hem Ege hem de Doğu Akdenizde ihlallerde bulunuyor dedi. 

Mevlüt Çavuşoğlu bunun üzerine Bu gerginliği sürdürmek istiyorsanız bizde sürdürürüz, medet umduğunuz ABnin yada başka ülkelerin bunu ne anlamda yaptığını biliyoruz. Biz bunu görüşmeye devam edecek miyiz? Yoksa kavgaya etmeye devam mı edeceğiz? Biz diyalogdan yanayız ifadelerini kullandı. 

Yunan bakan ise Biz pozitif gündem oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün adaların karşı tarafından bir tehdit olmadığını söyleyebilecek kimse var mı? Sanırım yok. Bizim ve ABnin işleyiş şeklini anladığınız zaman bu sorunlar çözülebilir diye konuştu. 

Son güncelleme: 20:56 15.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı