• Turkhane Logo

YSK’nın milli irade gaspına tepki: Polis TOMA’lar ve biber gazıyla müdahale etti.

16:25 02 Nisan 2024 Salı
YSK’nın milli irade gaspına tepki: Polis TOMA’lar ve biber gazıyla müdahale etti.

Polis



DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Yüksek Seçim Kurulu, (YSK), seçimi kazanan Abdullah Zeydan’ın yerine AK Parti Adayı Abdulahat Arvas’ı belediye başkanı olarak belirledi. Abdullah Zeydan, 31 Mart’ta yüzde 55,51; AKP’nin adayı ise yüde 27,15 oy almıştı. Zeydan, rakibini ikiye katlamıştı. Kararın duyulmasının ardından Binlerce Vanlı, milli iradeye yapılan darbeyi protesto için sokağa çıktı. Vatandaşlara TOMA’lar ve biber gazıyla müdahale edildi. CHP lideri Özgür Özel: İkinci olana mazbatayı vermek, halkın iradesine pusu kurmaktır.



DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu. Van İl Seçim Kurulu, AK Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.



Zeydan’ın avukatı Mahsuni Karaman ise, böylesi bir durumun Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “Son verilen karar yok hükmündedir. Zeydan’ın bugün mazbatasını alması gerekiyor, vermemeleri halinde gerekli hukuki süreci başlatacağız. Şimdiden hazırlıklarımızı yaptık. Fakat bütün bunlar önceden kurguladığını gösteriyor. Diğer tüm DEM Belediye eş başkan ve meclis üyeleri içinde önümüzdeki süreçte kurgulanmış bulanların devreye girmesi ihtimali var.” dedi.




Automatisch generierte Beschreibung/>



Diyarbakır eski Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise şunları dedi: “Abdullah Zeydan ile ilgili olarak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 04.04.2023 tarihinde verilen ek karar ile memnu (yasaklanmış) hakların iadesine karar verildiği, karara karşı temyiz yoluna başvurulmadığından kesinleştiği; yasanın öngördüğü kanun yolunun temyiz kanun yolu olduğu ve bu husus kararda açıkça gösterilmesine karşın 29.03.2024 tarihinde Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün yazısı gerekçe gösterilerek yasal olarak öngörülmeyen biçimde önceki kararın ortadan kaldırılmasına karar verilmiştir. Temyiz yolu açık olduğundan bu keyfi karar kesinleşmemiştir. Bu nedenle uygulanamazdır. Bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı durmak öncelikle tüm hukukçuların görevidir.”



KARARA TEPKİLER



CHP lideri Özgür Özel, ‘Van’da mazbatanın ikinci olan AKP’li adaya verilmesine tepki gösterdi. Özgür Özel,”Cuma akşamı saat 16.55’te, Diyarbakır’dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır.” dedi.



Van’da ‘kayyım’ protestosu; polis biber gazı ve TOMA’larla müdahale edildi



DEM Parti’nin 130 bin oy farkla kazandığı Van’da mazbatanın ikinci olan AKP’li adaya verilmesine Van halkı tepki gösterdi. Binlerce Vanlı, milli iradeye yapılan darbeyi protesto için sokağa çıktı. Vatandaşlara TOMA’lar ve biber gazıyla müdahale edildi.



DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurmuştu. Van İl Seçim Kurulu, AK Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Rakibinden iki kat oy alan DEM’in adayı Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.



DEM: Darbe süreci devam ediyor



DEM’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Van İl Seçim Kurulu’nun oy çokluğu ile partimizin büyük bir farkla kazandığı Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için mazbatayı AKP adayına verme kararını reddediyoruz. Bu karar iktidarın müdahalesi ile başlatılan siyasi darbe sürecinin devamıdır. Ayarlanmış Van İl Seçim Kurulu üyelerinin oy çokluğu ile verdiği karar hukuksuzdur, gayri meşrudur, halk iradesini tanımama kararıdır. Avukatlarımız karara itiraz etti. Yüksek Seçim Kurulu’nu bu hukuksuzluğa son vermeye ve halkımızın iradesini tanımaya çağırıyoruz. Partimiz, üyelerimiz, halkımız ayaktadır ve bu hukuksuzluk giderilene kadar meşru ve demokratik tepkimiz devam edecektir.” denildi.



Son güncelleme: 16:25 02.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı