• Turkhane Logo

YSK’daki oy pusulası kura çekilişi tartışılıyor: Topları karıştırmadı, yakın olanını seçti

Türkiye kritik 14 Mayıs seçimlerine giderken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tartışmaların odağında. Şimdiden YSK Başkanı Ahmet Yener ve üyelerin tarafsızlığı sorgulanmaya başladı.

23:25 02 Nisan 2023 Pazar
YSK’daki oy pusulası kura çekilişi tartışılıyor: Topları karıştırmadı, yakın olanını seçti
Türkiye kritik 14 Mayıs seçimlerine giderken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tartışmaların odağında. Şimdiden YSK Başkanı Ahmet Yener ve üyelerin tarafsızlığı sorgulanmaya başladı.

YSK’nın oy pusulaları için yaptığı çekiliş, FIFA eski başkanı Sepp Blatter’in kura çekimleri sırasında “sıcak ve soğuk top” kullanılarak hile yapıldığı itirafını aklıma getirdi.



Boldmedya’dan Taner Demir’in haberine göre, “Milyonlarca insanın televizyondan izlemesine rağmen turnuvaların kura çekimlerinde hile yapıldı mı?” sorusunu yanıtlayan 80 yaşındaki Blatter, “Gözlerimle gördüm ve hileye benziyordu. Avrupa kupasında kura çekimiydi. İtalya’dan bir takımın topu çekilecekti. Topların sıcak veya soğuk yapısından içlerindeki takım anlaşılıyordu ve buna şahit oldum.” cevabını verdi.



Blatter, bazı topların kura öncesinde buzdolabına konularak soğutulduğunu ve bu sayede topa dokunan kişinin içindeki takımı önceden bilerek istenilen eşleşmeleri gerçekleştirdiğini de ifade etti.



OY PUSULASINDAKİ YERLER İÇİN ÇEKİLEN KURA



Futbolun patronunun yapmış olduğu bu itiraflar bugünlerde YSK etrafında dönen tartışmalara ışık tutacağa benziyor. YSK’da yapılan kura ile Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adayların pusuladaki sıralaması belli oldu. Kura çekimi sonrası ilk sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan yer alırken, ikinci sırada Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce bunuyor. Pusulada üçüncü sırada Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, son sırada ise ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan yer aldı.



“KURA ÇEKİMİNDE HİLE VARDIR”



Yeniçağ yazarı Orhan Uğuroğlu söz konusu kura ile ilgili ‘hile’ iddiasını ortaya attı. Bu iddia görüntüler eşliğinde haberlere konu oldu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Uğuroğlu, “Yüksek Seçim Kurulu’na güvenim sıfır… Kurada çekiminde de hile vardır. Anayasayı çiğneyenlerden her şey beklerim” ifadelerini kullandı.



KILIÇDAROĞLU İLE İNCE YAN YANA



Uğuroğlu’nun iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. YSK Başkanı Yener’in küre içindeki topları karıştırmadan kendine yakın olanı alması sebebiyle tartışmalar büyüdü. Erdoğan’ın birinci sırada çıkmasından ziyade Muharrem İnce ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun pusulada yan yana yer alması şaibe iddialarını arttırdı. Ankara’da konuşulanlara göre, Cumhur İttifakı İnce’nin Kılıçdaroğlu’na gidecek oyları toplamasını istiyor. Bu nedenle seçmenin kafasını karıştırmak için İnce ile Kılıçdaroğlu oy pusulasında arka arkaya yer aldı.



“TOPLARI KARIŞTIRMADAN ÇEKENLER, OYLARA NE YAPAR?”



Dünyanın her yerindeki yapılan kura çekimlerinde topların bulunduğu küre ya da torba mutlaka sallanır. Hatta kameralar önünde toplar karıştırılır. YSK Başkanı Ahmet Yener’in topları sallamadan direkt uzanıp alması 14 Mayıs akşamı oyların başına gelecekler hakkında şüphe uyandırdı. Sosyal medya  kullanıcıları, “Oy pusulasını belirlerken bile hile yapan bu yapı, bir düşünün seçimlerde neler yapar? Sandık güvenliği çok önemli çok elzem.” mesajları paylaştı.



7 BİN LİRA ZAM ALAN ÜYELER TARAFSIZ OLABİLİR Mİ?



YSK üyelerinin maaşlarına seçim öncesi 7 bin lira zam yapıldığını da hatırlatalım. Bu üyeler, diploması tartışma konusu olan Erdoğan’ın başvurusunu kabul etti. Aynı üyeler, hukukçuların ve muhalefetin ‘Anayasa’ya göre Erdoğan üçüncü kez aday olamaz’ itirazlarını reddetti. Altılı Masa bileşenlerinin akıllarındaki soru şu: “Pusulada Erdoğan’ı birinci sıraya yerleştiren YSK’nın son görevi masa başında Erdoğan’a seçim kazandırmak mı?”



Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor ama bu YSK ile seçimin zor geçeceği çoktan belli oldu.

Son güncelleme: 23:25 02.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı