• Turkhane Logo

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının yıl dönümü: ’17 Aralık Erdoğan’ın En Uzun Günü’

17 Aralık 2013’te başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının yıl dönümü.

10:14 17 Aralık 2019 Salı
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının yıl dönümü: ’17 Aralık Erdoğan’ın En Uzun Günü’
17 Aralık 2013’te başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının yıl dönümü.



Türkiye’yi sarsan operasyonlarda milyarlarca TL’lik rüşvet ve yolsuzluk belgeleriyle ispatlanmasına rağmen soruşturmalar tek tek kapatıldı. Operasyonları gerçekleştiren polisler ve savcılar önce görevden el çektirildi, sonra da tutuklandı.

Operasyonu gerçekleştiren polislerin yer aldığı 67 kişilik davada 15 polise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Polisler 20 Temmuz 2014’ten beri tutuklu bulunuyor.


Diğer yandan 17 Aralık’ın perde arkasını anlatan Can Dündar imzalı ’17 Aralık Erdoğan’ın En Uzun Günü’ belgeseli tekrar gündemde.

17 Aralık gününe dair bugüne dek ortaya çıkan bilgiler, polis fezlekeleri, dinleme kayıtları, şüphelilerin tanıkları ve belgeleri bu belgeselde yer alıyor. Belgeselde yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun gerçekleştiği gün, Ankara, İstanbul, Konya, Hatay’da dakika dakika yaşananla anlatılıyor.



ÖNCE DOSYA SAVCILARDAN ALINDI, SONRA POLİSLER TUTUKLANDI

Cumhuriyet Savcıları Mehmet Yüzgeç ve Celal Kara tarafından 17 Aralık 2013’te başlatılan ve dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz tarafından koordine edilen operasyonla siyaset içerisindeki rüşvet ağı ortaya çıkarılmıştı.

/

Aralarında eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve İranlı Reza Zarrab’ın da yer aldığı 89 kişi gözaltına alındı ve 26’sı tutuklandı.

İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın örgüt lideri olarak gösterildiği suç şebekesinin, bakanların yardımıyla kara para aklama, rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, altın kaçakçılığı gibi birçok suç işlediği tespit edildi.

Yolsuzlukla suçlanan 4 bakan istifa etmek zorunda kalırken, operasyonu yapan hâkim, savcı ve polisler ise önce görevlerinden alındı, ardından birçoğu tutuklandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleri tarafından soruşturma engellenirken, savcılık da 17 Aralık dosyası hakkında takipsizlik kararı vererek rüşvet iddialarının üstünü örttü.



AYAKKABI KUTULARI, SAATLER, PARA SAYMA MAKİNELERİ

Dönemin bir diğer sembolü ise ayakkabı kutuları oldu. Polis fezlekelerine göre dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Reza Zarrab’tan toplam 52 milyon dolar rüşvet aldığı ortaya çıktı.

Zarrab tarafından Çağlayan’a verilen 720 bin Lira değerindeki lüks marka saat 17 Aralık soruşturmasının en çok konuşulan konularından biri oldu.

Zarrab hakkında ABD’de açılan davada da Zafer Çağlayan kara para aklama ile suçlandı. Ardından ABD’de hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

MUAMMER GÜLER’İN OĞLUNUN EVİNDEN 7 PARA KASASI ÇIKTI

17 Aralık dosyasında adı geçen bir diğer bakan ise eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’di. Güler’in oğlunun evinden 7 para kasası, 1 para sayma makinesi ve 1,2 milyon lira para çıktı. Toplam 10 milyon lira rüşvet aldığı tespit edilen Güler bunun karşılığında Zarrab’ın trafikte geçiş üstünlüğü kartı ve koruma polisi almasını sağladı.

Dönemin Avrupa Birliği’nden sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın ise rüşvet karşılığı Zarrab için vatandaşlık işlemleri yaptığı belirlendi. Bunun karşılığında çikolata kutusunda 500 bin dolar aldı.

Rüşvet ve kara para aklama çarkının ana merkezi olan Halkbank’ın genel müdürü de gözaltındaydı.

Genel Müdürü Süleyman Arslan’ın evindeki ayakkabı kutuları içerisinden 4,5 milyon dolar para çıktı. Arslan paraların İmam Hatip yapılmak için topladığı bağış paraları olduğunu söyledi.

Son güncelleme: 10:14 17.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı