• Turkhane Logo

Yok artık!: Rektör, çocuğunun bakıcısını da kadroya almış!

İddialarda adı geçen akademisyenlerden biri,

12:28 09 Eylül 2022 Cuma
Yok artık!: Rektör, çocuğunun bakıcısını da kadroya almış!
İddialarda adı geçen akademisyenlerden biri,

Akdeniz Üniversitesinde kriterleri sağlamalarına rağmen onlarca öğretim görevlisinin kadroya alınmak için bekletildiği, rektörlük yönetiminin kişiye özel kadro ilanı açtığı öne sürüldü.

T24ten Gözde Yele bilgi veren Akdeniz Üniversitesinden bir öğretim elemanı; Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite yönetiminde söz sahibi olduğunu iddia ettiği eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve Rektör Yardımcısı Murat Turhanın, yakınlarını torpille kadroya aldıklarını iddia etti.

Çocuklarının bakıcısını kadroya aldı
2 yıldır Akdeniz Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Özlenen Özkanın çocuklarının bakımıyla ilgilendiği iddia edilen, akademik anlamda yüksek lisans yapması dışında çalışması olmayan Sevinç Turkut adlı kişiyi geçen sene öğretim görevlisi olarak kadroya aldığı belirtildi.
Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan
Önce dekan yardımcısı, ardından özel kadro
Akdeniz Üniversitesine çeşitli yatırımlar yapan ADOPEN şirketinin üst düzey yöneticisinin yakını Miray Dağyara da bu yıl özel doçentlik kadrosu ilanı açıldığını söyleyen öğretim elemanı, Birçok profesör varken önce dekan yardımcısı yapıldı, ardından kendisine spesifik bir ilan açılıp özel kadro verildi. Onlarca öğretim üyesi beklerken ve kriterlerin hepsini karşılarken, yine özel ilan açtılar diye konuştu.

Haziran ayında yayınlanan kadro ilanı için, öğretmen öz yeterliliği, öğretmen coşkusu, öğretme yaklaşımları ve program değerlendirme konularında bilimsel çalışmalar yapma şartı aranıyor.



Miray Dağdarın Öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımlarının ve öğretme-öğrenme anlayışlarının incelenmesi hakkında çalışması bulunuyor.

T24ün konuyla ilgili yorumunu almak için ulaşmaya çalıştığı Dağyar ve Turkuta Akdeniz Üniversitesinin sitesinde yer alan numara üzerinden ulaşılamadı.


Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve eşi Prof. Dr. Ömer Özkan
AKPli danışmana özel kadro açıldı
T24e konuşan kaynak, bu yıl bir doçentlik kadrosu daha açıldığını ve bunun da AKP milletvekili İbrahim Aydının 8 ay önceye kadar danışmanlığını yapan Ramazan Gök için olduğunu belirtti.

Açılan kadro ilanında kişiden TÜBİTAK 1001 projesinde görev almış olması, liyakat ve mizah iklimi konularında çalışma yapmış olması isteniyor.

Gökün Türk eğitim sisteminde liyakat esaslı eğitim yöneticiliği konulu makalesi bulunuyor.



Ramazan Gök: Tüm Türkiyede kişiye özel ilanlar var, Rektörlük kendi hocası yükselsin diye böyle yapar
İddiaları sormak için ulaştığımız Ramazan Gök ise bir tek kendisine özgü bir durum olmadığını, Türkiyenin her yerinde sürecin bu şekilde işlediğini savundu.

Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve eşi Prof. Dr. Ömer Özkan (önceki yıllardan bir fotoğraf)

Gök, şöyle konuştu:

Doçentlik ve profesörlükte, üniversitenin kendi hocası girebilmesi için herkesin kendi çalışmaları yazılır. Bir tek ben değil, bin isim verebilirim...

Yükselmelerde bunu bütün üniversiteler yapar. 20 Ağustosta çıkan ilanlara bakılırsa hepsinde karşısında açıklama yazar, kişinin yaptığı çalışmalardan bir kısım alınmıştır. Bu bana özel bir şey değil.



Resmi Gazetede yayımlandığı için tüm Türkiyede görülüyor bunu, Rektörlük de yıllardır görev yapan hocalarının yükselmesine devam edebilmesi için mecburen şartlar yazıyor. Bütün Türkiyede bu aynıdır. Tüm Türkiyede kişiye özel ilanlar var.

8 ay önce danışmanlıktan resmi olarak ayrıldım, şu anda İbrahim Aydın ile bir bağım kalmadı. Şu anda sadece üniversitede hocayım. Türkiyede herkes yapıyor, sadece Antalyada değil... Mizah iklimi alanında çalışmış en az 4-5 hoca var mesela, onun da gelme ihtimali var örneğin. Sadece liyakat yazsa anlarım ama liyakat ve mizah alanında diyor. TÜBİTAK 1001 projesinde de herkes görev alabilir. Tüm Türkiyede olan bir şey bu, niye ben? Bir tek ben olsam anlarım...

Önce enstitü müdürü, ardından dekan yardımcısı
Öte yandan Prof. Özlenen Özkan ile eski okul arkadaşı olduğu belirtilen Doç. Dr. Güçlü Şekercioğlunun da, profesör olmamasına rağmen ve kıdem sırası gözetilmeksizin, bu yıl önce Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü yapıldığı, ardından da dekan yardımcılığına getirildiği öğrenildi.

T24ün konuyla ilgili yorumunu almak için ulaşmaya çalıştığı Şekercioğluna, Akdeniz Üniversitesinin sitesinde yer alan numara üzerinden ulaşılamadı.

Torpille kadrolar dağıtılıyor, hak edenler mağdur ediliyor
Öğretim elemanı, şöyle devam etti:

Bunlar olurken öğretim elemanlarına sürekli, Daha iyi bir üniversite olmak için yeni kriterler getiriyoruz, bekleyin dediler. Birkaç kez kriterler yükseltildi, ancak hepsini sağlayan onlarca kişi yıllardır kadroya alınmadı. 1 Eylülde de yeni kriterler devreye girecekti ancak gönderilen yazıyla yine ertelendiğini öğrendik.

Hukuk kuralları çiğnenerek yalnızca torpille, insanların adalet duygusunu yaralayan şekilde kadro dağıtılıyor ve asıl hak edenler mağdur ediliyor.

Rektörlük yanıt vermedi

Haberin yayınlandığı T24.com.tr, söz konusu iddiaları sormak ve yorumunu almak için Prof. Dr. Özlenen Özkana ulaşmaya çalıştı. Özel Kalem Müdürü Ayla Ekiz ve Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Talat Öztuzsuza ulaşan ve iddiaları aktaran T24e, dönüş yapılacağı söylenmesine rağmen yapılmadı.
Yönetmelik ne diyor?
YÖK yönetmeliğinin 6. maddesinin 5. fıkrası, açılan ilanlarda aranan şartlar için şunu şart koşuyor:

Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar.

Son güncelleme: 12:28 09.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı