• Turkhane Logo

Yoğunluk arttı, Schengen başvuruları kolaylaştı

Schengen vizesi başvuruları için bazı kurallarda yapılan değişiklikler 2 Şubat’ta yürürlüğe girdi. Vize ücretlerinde artış yanında, elektronik ve daha erken başvuru yenilikler arasında yer alıyor.

18:51 05 Şubat 2020 Çarşamba
Yoğunluk arttı, Schengen başvuruları kolaylaştı
Schengen vizesi başvuruları için bazı kurallarda yapılan değişiklikler 2 Şubat’ta yürürlüğe girdi. Vize ücretlerinde artış yanında, elektronik ve daha erken başvuru yenilikler arasında yer alıyor.




Avrupa’nın 26 ülkesine kısa süreli seyahati mümkün kılan Schengen vizesine yönelik başvurularda bazı kural değişiklikleri yapıldı. Kararın en önemli sebebi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere vize başvurularında yaşanan yoğunluk şeklinde gösterildi.


BAŞVURULARDA YÜZDE 57 ORANINDA ARTIŞ OLDU

AB’nin resmi sitesinde ki bilgilere göre son 9 yıldır birlik üyesi ülkelere vize başvurularında yüzde 57’lik artış oldu. 2009’da sayı 10,2 milyonken 2018’de 16 milyona ulaştı.

Başvuruları aynı ölçüde güvenlik ve kontrol önlemleri içerecek şekilde basitleştirme ihtiyacı doğdu. Ücretlerde de 2006’dan bu yana değişiklik yapılmamıştı.

YETİŞKİNLERE 80 ÇOCUKLARA 40 EURO’YA VERİLECEK

İşte yeni Schengen vizesi başvuru şartları:

– Ücret yetişkinlerde 60 Euro’dan 80’e, 6 ila 12 yaş arası çocuklarda 35’ten 40 Euro’ya çıkarıldı. AB ile vize kolaylaştırma anlaşması yapmış ülkelerin vatandaşları için ücretler aynı kalacak.

– Başvurular basitleştirildi. Schengen üyesi ülkeler elektronik başvuruları kabul edecek. Başvuru formları elektronik imzalanıp bir tıkla gönderilebilecek.

ÇOK GİRİŞLİ VİZE ALIMI KOLAYLAŞTIRILDI

– Başvurular en erken, öngörülen seyahat tarihinden 3 ay öncesi yapılabiliyordu. Artık 6 ay öncesinden yapılabilecek.

– Daha önce Schengen ülkelerini ziyaret etmiş ve vize geçmişinde olumsuzluk bulunmayan kişiler için 1’den 5 yıla kadar çok girişli vize almak kolaylaştırıldı. Böylece vize süresi içinde Schengen ülkelerine birçok giriş yapılabilecek.

180 GÜNLÜK DÖNEMDE 90 GÜNE KADAR KALMA İZNİ

Herhangi bir ülke için alınan vizeyle Schengen Bölgesi’ni oluşturan diğer ülkelere seyahat edebiliyor. Başvurular turizm veya iş amacıyla yapılabiliyor. 180 günlük dönem içinde 90 güne kadar o ülke veya ülkelerde kalma izni veriliyor.

EKSTRA İNCELEME İSTENMEZSE 15 GÜNÜ TAMAMLANIYOR

Başvuruyu işleme koyma süresi maksimum 15 gün şeklinde veriliyor. Ekstra inceleme gerektiren durumlarda süre uzayabiliyor.

GELİR BELGESİ DE GEREKİYOR

İmzalı başvuru formu, son 10 yıl içinde alınmış ve gidilecek Schengen ülkesinden dönüşte en az 3 ay geçerlilik süresi olan pasaport, fotoğraf, sağlık sigortası, gidilecek ülkede kalmaya yetecek kadar gelir sahibi olduğunu kanıtlayan belge, ziyaret sebebiyle ilgili belgeler.

ALMANYA’DAN İZLANDA’YA SLOVENYA’DAN LÜKSEMBURG’A

Schengen bölgesi ülkeleri şu şekilde: Almanya, İsveç, Norveç, Avusturya, İsviçre, Polonya, Belçika, İtalya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, İzlanda, Slovakya, Danimarka, Letonya, Slovenya, Estonya, Lihtenştayn, Yunanistan, Finlandiya, Litvanya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Macaristan, İspanya ve Malta.

Son güncelleme: 18:51 05.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı