• Turkhane Logo

Yerlikaya: Yunanistan ve Bulgaristan sınırına askerlerden duvar ördük, bir kişi bile geçemedi

15:00 27 Ekim 2023 Cuma
Yerlikaya: Yunanistan ve Bulgaristan sınırına askerlerden duvar ördük, bir kişi bile geçemedi





İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunanistan ve Bulgaristan bakanlarıyla sınırdan kaçak geçiler konusunda geçtğimiz ay yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını anlattı.  Gazeteci Murat Yetkin’e konuşan  Ali Yerlikaya, görüşmeler sonrasında Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarına iki tabur asker gönderdiklerini anlattı. Yerlikaya, “Birkaç gün önce [23 Ekim] Yunanlı Bakan Ankara’ya geldi. Haklı çıktık. Bu bir ay içinde karşılıklı olarak bir kişi geçmedi.” dedi.



Murat Yetkin’in yazısından bazı bölümler şöyle:



Avrupa’ya düzensiz göç deyince ilk akla gelen Yunanistan’ın Türkiye’yi kaçak göçmenleri durdurmamakla Türkiye’nin de Yunanistan’ı kaçak göçmen teknelerini “geri ittirme” vakalarıyla suçlaması. Rota eğer Türkiye üzerinden Kuzey Afrika’ya kaymışsa bu Türkiye’nin sadece Güney değil Batı sınırlarında durumun ne olduğunu sormak gerekiyor.



Ali Yerlikaya “Onu durma noktasına getiriyoruz” diye son bir ayda kapalı kapılar ardında kalan “göç diplomasisini” paylaştı. Kendi ağzından anlatıyorum:




“Yunanistan’ın Göç ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis ile 19 Eylül’de bir toplantı yaptık. Dedim ki “Biz size bir ay bir kişi bile göndermeyeceğim, sizde bize bir kişiyi bile geri ittirmeyin. Kabul etti. Sahil Güvenliğe “bastırın” dedik. Benzeri bir anlaşmayı Bulgaristan’la yaptık.



“ Yunan ve Bulgar sınırına iki tabur asker gönderdik, jandarma. Askerlerimiz sırtlarını verip adeta duvar oldular. Bulgaristan bir gün 100 kadar kişi gönderdi, “Anlaşmayı bozarız” dedik, hemen düzelttiler.



“Birkaç gün önce [23 Ekim]  Yunanlı Bakan Ankara’ya geld. Haklı çıktık. Bu bir ay içinde karşılıklı olarak bir kişi geçmedi.”




“Bazen bu yüzden eleştiriliyoruz.” diye devam etti Yerlikaya; “Neden engelliyorsunuz? Bırakın gitsinler” diye. Ama bu sayede kaçakçılar da düzensiz göçmenler de Türkiye rotasından caymaya başladı. Zaten giriş noktalarını da tutunca kontrol altına almak kolaylaşıyor.”



Yerlikaya’ya göre bu “kolaylığın” sırrı “Siyasi irade, akım çalışması ve işbirliğinde” yatıyor. Siyasi irade, malum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın desteği demek. Yerlikaya bütün kritik adımlarında Erdoğan’ın onayını aldığını sezdirdi sohbet boyunca. İşbirliği ve takım çalışması ise Bakana göre “sadece İçişlerinin birimleri, polis, jandarma, sahil güvenlik değil, Dışişleri, Milli Savunma, Adalet bakanlıkları ve MİT ile koordinasyon” anlamına geliyor.

Son güncelleme: 15:00 27.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı