• Turkhane Logo

Yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik beraat etti

14:50 25 Temmuz 2023 Salı
Yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik beraat etti





İçişleri Bakanı Süleyman Soylu döneminde görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Suruç Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çevik, yargılandığı dosyadan beraat etti.



Ankara Gar katliamında kızını ve kızının halasını kaybeden ve yerel seçimde oyların yüzde 59,36’sını alarak seçilen HDP’li Hatice Çevik, 15 Kasım 2019’da “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiaları ile gözaltına alındı. Bir gün sonra Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş belediyeye kayyım olarak atandı. Çevik, tutuklanarak cezaevine gönderildi.



Çevik, hakkında 9 Ocak 2020 tarihinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlaması ile hazırlanan iddianamede, Çevik hakkında 20 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianamenin içeriğinde ise delil olarak Çevik’in medya kuruluşlarına verdiği demeçler gösterildi. Çevik’in İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile 22 Kasım 2016’da kapatılan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) ile irtibatlı hareket ettiği öne sürüldü.



İddianamede ayrıca 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra Suruç Belediye Başkanlığı’na, birimlerine ve bağlı şirketlerine işe alınan kişilerin tespitine yönelik yapılan araştırmada, 29 kişiden 10 kişi hakkında, “örgüte üye olma”, “örgüt propagandası yapma” iddiası ile işlem yapıldığı, işe alınan 11 kişinin “değer ailesi” olduğu öne sürüldü. Çevik’in Ağustos 2019 yılında Mardin ve Dİyarbakır’da yapılan kayyım protestolarına katılması, açlık grevlerine destek vermesi ve verdiği bir demeçte “Savaş yıkımdır, acıdır, gözyaşıdır ve kimseye faydası yoktur” sözleri suç olarak değerlendirildi.



İKİNCİ DURUŞMADA TAHLİYE OLDU



İddianame Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Çevik, 23 Haziran 2020’de görülen davanın ikinci duruşmasında tahliye oldu. Yapılan yargılamalar sonucunda Çevik, 13 Haziran 2023 tarihinde yapılan 13. duruşmada tüm suçlamalardan beraat etti.



Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre açıklanan gerekçeli kararda yüklenen suçun Çevik tarafından işlendiğinin sabit olmaması, Çevik üzerine yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı belirtildi. Dosya savcısı karara itiraz etti. Gerekçeli kararın açıklanması ile Çevik’in avukatları, İsmail Bülbül ve Ahmet Ceylan, önümüzdeki günlerde kararı İdare Mahkemesi’ne bildireceklerini ve Çevik’in göreve iade edilmesi talebinde bulunacaklarını belirti.



HATİCE ÇEVİK: İDDİANAME SİYASİ SAİKLERLE HAZIRLANDI



Kararı değerlendiren Çevik iddianamenin siyasi saiklerle hazırlandığını belirterek şöyle dedi: “Kayyım atanması en başından beri hukuksuzluktu. Sadece Suruç’a değil bütün belediyelere atanması hukuksuzluktu. Birçok belediyemize siyasi bir karar ile kayyım atandı. Başından sonuna kadar hukuksuzdu. Suruç’a halkın iradesine 15 Kasım 2019 tarihinde kayyım atandı. Halkın yüzde 59 oyunu alan bir kişinin yerine kayyım atamak halkın iradesine kayyım atamaktır. Kayyım atandıktan sonra tutuklandım ve 7 ayı aşkın süre cezaevinde tutuldum. Şimdi de beraat ile sonuçlandı. Savcı beraat kararına itiraz etmiş. İtiraz nedeniyle dosya şu an İstinaf’ta. Bekleyip hukuksuzluğun sonucunu göreceğiz”



HDP’nin kapatma davasında siyasi yasak istenen siyasetçiler içinde olduğunu belirten Çevik, şöyle devam etti: “Şu an siyasi bir yasak yok. Yeniden göreve dönmem önünde bir engel yok. Suruç’ta farklı bir yönelim var. Yerime atanan kayyımın (Kenan Aktaş) yerine de kayyım atandı (mevcut kayyım İbrahim Güneş). İki kayyımda Suruç’a hizmet yapmadı. Bizim yapacağımız hizmetleri engellediler. Maksatları halka hizmet gitmesin, Suruç gelişmesin. Kayyım halkın cezalandırılmasıdır.”

Son güncelleme: 14:50 25.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı