• Turkhane Logo

Yenileme seçimleri başlıyor... Bugün 3 ilçe ve 1 beldede tekrar sandık kuruldu

Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ile Denizli Honaz, Kırıkkale Keskin ve Artvin Yusufeli ilçeleri ile Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe beldesinde seçmenler yeni başkanı seçecek Seçimlerinde oy verme işlemi başladı

10:44 02 Haziran 2019 Pazar
Yenileme seçimleri başlıyor... Bugün 3 ilçe ve 1 beldede tekrar sandık kuruldu
Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ile Denizli Honaz, Kırıkkale Keskin ve Artvin Yusufeli ilçeleri ile Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe beldesinde seçmenler yeni başkanı seçecek Seçimlerinde oy verme işlemi başladı

Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Marttaki seçimlerin iptaline karar verdiği 3 ilçe ve bir beldede belediye başkanlığı yenileme seçimleri bugün yapılıyor. 
YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Artvinin Yusufeli, Denizlinin Honaz, Kırıkkalenin Keskin ilçeleri, Adıyamanın Besni ilçesine bağlı Kesmetepe ve Suvarlı beldeleri, Aksarayın Gülağaç ilçesine bağlı Demirci beldesinde seçimlerin yenilenmesine karar verilmişti. 
YSKnin seçimlerin yenilenmesine karar verdiği 7 seçim bölgesinden 4ünde seçmen bugün sandık başında.
Yusufelinde oy verme işlemi saat 7de başlayıp, 16da sona erecek. Honaz, Keskin ve Kesmetepede ise seçmenlen saat 8den 17ye kadar oy kullanabilecek. 
Honaz’da neden tekrar kararı verildi?
Honaz’da CHP adayı Yüksel Kepenek ikinci sıradaki AK Parti’nin adayı Turgut Devecioğlu’ndan 8 oy fazla alarak birinci oldu. AK Partinin ilçe seçim kuruluna itirazı sonrası 41 sandıkta oy pusulaları tekrar sayıldı. Kepeneke 9 bin 387, rakibi AK Partili Devecioğluna ise 9 bin 384 oy çıktı, fark 3e düştü.
AK Parti ve CHPnin sonuçlara ilişkin il seçim kuruluna yaptığı itiraz üzerine geçersiz oyların yeniden sayıldı ve Kepenek 1 oy farkla seçimi önde tamamladı.
AK Partinin yaptığı itirazı görüşen YSK ilçede kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek, bunun sonucu etkilediği gerekçesiyle ilçede seçimlerin iptaline karar verdi.
Yusufeli’nde ne olmuştu?
Artvinin Yusufeli ilçesinde Anadolu Ajansının ilk verilerine göre 31 Mart seçimini 3 oy farkla AKPnin adayı Eyüp Aytekin kazandı. CHP sonuca itiraz etti. Partinin itirazında; 5 oy pusulasının kayıp olduğu, 2 oy pusulasının haksız yere yakıldığı ve mühürsüz 1 oy zarfı bulunduğu tespitleri yer aldı. Yüksek Seçim Kurulu, kayıp oy pusulalarının seçmenler tarafından sandığa atılmadan yanlarında götürülmüş olabileceğini söyledi ve ayrıca mühürsüz oy pusulasının açılmasına karar verdi. Mühürsüz oy zarfından MHPye oy çıkınca haksız olarak yakılan 2 oyun sonucu değiştirmeyeceği gerekçesiyle AK Parti’nin adayı Eyüp Aytekin, Yusufeli Belediye Başkanı oldu.
CHPnin adayı Barış Demirci olağanüstü itiraz yolunu kullanacaklarını söyledi.
İtirazı görüşen YSK, ilçede 2 kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek aradaki farkın 1e inmesi nedeniyle seçimlerin iptaline karar verdi.
Keskin’de AK Parti – İYİ Parti yarışı
Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde de 31 Mart’ta gerçekleştirilen belediye başkanlığı seçiminde ise yarış İYİ Parti’li Necati Alsancak ile AK Parti’li Dede Yıldırım arasında geçti. İYİ Parti’li Alsancak bin 806 oyla seçimi önde tamamlarken, AK Parti adayı Dede bin 800 oy aldı. AK Parti’nin Keskin’de 9 kısıtlı seçmenin oy kullandığı iddiasıyla YSK’ya yaptığı başvuru, kabul edildi ve ilçede seçimin yenilenmesine karar verildi.
3 seçim bölgesinde daha yenileme seçimi yapılacak
YSK tarafından Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edildiği İstanbulda 23 Haziranda yenileme seçimi yapılacak. 
Aksarayın Gülağaç ilçesine bağlı Demirci beldesinde yenileme seçimi için 21 Temmuzda sandık başına gidilecek. 
Adıyamanın Besni ilçesine bağlı Suvarlı beldesinde ise 4 Ağustosta yeniden seçim yapılacak.

Son güncelleme: 10:44 02.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı