• Turkhane Logo

Yeni kriz kapıda: Türkiye ABD'ye haber verdik, ABD bize bilgi verilmedi

İran'ın Cumartesi günü İsrail'e misilleme yapmasının perde arkası ortaya çıktı... Türk diplomatik kaynaklar, saldırıdan önce İran'ın haber gönderdiğini söylerken detayları paylaştı.

10:47 15 Nisan 2024 Pazartesi
Yeni kriz kapıda: Türkiye ABD'ye haber verdik, ABD bize bilgi verilmedi
İran'ın Cumartesi günü İsrail'e misilleme yapmasının perde arkası ortaya çıktı... Türk diplomatik kaynaklar, saldırıdan önce İran'ın haber gönderdiğini söylerken detayları paylaştı.

İsrailin İranın Suriyenin başkenti Şamdaki büyükelçilik yerleşkesine 1 Nisanda düzenlediği saldırıdan sonra Cumartesi gecesi İranın İsraile İHA ve füzelerle misilleme yapmasının ardından tansiyon dinmek bilmiyor...
İsrailin Nisan ayının başında düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muahfızları Ordusundan 2si general toplam 7 kişi yaşamını yitirmişti. 
Yüzlerce İHA ve füze ile önceki gece İsraile saldırı düzenleyen İranın bu saldırısının perde arkasını ise İngiliz haber ajansı Reutersa konuşan diplomatlar açıkladı.
İran dün yaptığı açıklamada bölgedeki bazı ülkelere 72 saat önceden haber verdiğini duyurmuştu. Bu ülkelerin ise Ürdün, Türkiye ve Irak olduğu belirtildi. Reuters, İranın komşularına saldırıdan 72 saat önce uyarıda bulunmasının tansiyonun daha da yükselmesini engellemiş olabileceğini söylerken, İranın Türkiye aracılığıyla ABDye de bilgilendirme geçtiği de öne sürüldü. Fakat ABDli yetkililer saldırıdan önce böyle bir bilginin kendileriyle paylaşılmadığını açıkladı.
ANKARA: WASHINGTON VE TAHRAN İLE GÖRÜŞTÜK
Türkiye Dışişleri Bakanlığı saldırıdan önce hem Washington hem de Tahran ile görüştüğünü ve tepkilerin orantılı olduğundan emin olmak için aracı olarak mesajlar ilettiğini söyledi. Türk bir diplomatik kaynak, İran, tepkinin İsrailin Şamdaki büyükelçiliğine yönelik saldırısına bir yanıt olacağını ve bunun ötesine geçmeyeceğini söyledi. Olasılıkların farkındaydık. Gelişmeler sürpriz olmadı dedi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da bu yönde bir açıklama yaptı.
Ancak ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Abdullahiyanın açıklamasını yalanlayarak Washingtonun İsviçreli aracılar vasıtasıyla İranla temas kurduğunu ancak 72 saat önceden haber almadığını söyledi. ABDli yetkili, Bu kesinlikle doğru değil. Ne bir bildirimde bulundular ne de herhangi bir şekilde ... bunlar hedef olacak, bu yüzden onları tahliye edin gibi bir mesaj da vermediler dedi.
İRAN: TÜRKİYE ÜZERİNDEN MESAJ VERİLDİ Tahranın ABDye ancak saldırılar başladıktan sonra bir mesaj gönderdiğini ve amacın son derece yıkıcı olduğunu söyleyen yetkili, İranın saldırının başarısız olmasından duyduğu utancı örtmek için haber verdiğini söylediği tahmininde bulundu. ABDli yetkili İsviçre üzerinden mesajın ulaştığını söylerken, Irak, Türk ve Ürdünlü yetkililer ise kendilerine bazı detaylarla birlikte bilgilerin ulaştığını söyledi. 
Reutersa konuşan İranlı bir kaynak ise İranın Katar, Türkiye ve İsviçrenin de dahil olduğu diplomatik kanallar aracılığıyla ABDyi saldırının planlandığı gün konusunda bilgilendirdiğini ve saldırının bir karşılık verilmesini önleyecek şekilde gerçekleştirileceği konusunda güvence verdiğini söyledi.

Son güncelleme: 10:47 15.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı