• Turkhane Logo

'Yeni havalimanına taşınma işi papatya falına döndü'

Atatürk Havalimanı'nın yeni inşa edilen İstanbul Havalimanı'na taşınma süreci tam bir yılan hikayesine döndü. Daha önce, taşınma için verilen tarihlere riayet edilemezken taşınma süreci sarkmaya devam ediyor.

09:30 11 Şubat 2019 Pazartesi
'Yeni havalimanına taşınma işi papatya falına döndü'
Atatürk Havalimanı'nın yeni inşa edilen İstanbul Havalimanı'na taşınma süreci tam bir yılan hikayesine döndü. Daha önce, taşınma için verilen tarihlere riayet edilemezken taşınma süreci sarkmaya devam ediyor.

Airporthaber yazarı Murat Herdem, taşınma işinin papatya falına döndüğünü belirttiği yazısında, herkesin mutsuz olduğunu savundu. 

Taşınma için önce 29 Ekim, ardından 31 Aralık ve 3 Marta son olarak da nisan tarihi atıldığını hatırlatan Herdem, nisan için de kesin bir gün verilmediğine dikkat çekti.

Bundan önceki iki erteleme, havalimanındaki bazı altyapı eksikliklerinden kaynaklanıyordu ancak son ertelemenin diğer ertelemelerden önemli bir farkı var. Çünkü bu erteleme, havalimanındaki eksikliklerden ötürü değil, tamamen siyasi gerekçelerle oldu. Buna siyasi kaygı da diyebiliriz aslında yorumunu yapan Herdem, tespitlerine şu satırlarla devam etti:


AK Parti iktidarının prestij projesi olarak önemsediği İstanbul Havalimanı’nın taşınma tarihine ilişkin gecikmeler bir şekilde sübvanse edilebilir ancak seçim öncesi orada yaşanabilecek tatsız bir hadise sandıkta çok ciddi sıkıntı ortaya çıkarabilirdi. Sanıyorum AK Parti yönetimi, terazinin bir tarafına ‘taşınmanın ertelenmesi’ kararını, diğer tarafına da ‘ertelenmez ve taşındıktan sonra bir tatsızlık yaşanması’ ihtimalini koydu. Taşınmanın ertelenmesi konusunda kamuoyu bir şekilde ikna edilebilirdi ancak taşınma sonrası yaşanacak olası bir sıkıntı sandığa daha net şekilde yansıyabilirdi. Onlar da bu ihtimali düşünerek hiç riske girmeden, taşınmanın ertelenmesi karanını aldılar.

Yeni havalimanının sektöre büyük katkı sağlayacağı gerçeğine rağmen, ortada pek çok mutsuzun olduğuna değinen Herdem, Havalimanı projesini hayata geçiren firmalar planlanan sürede tamamlanıp açılmadığı için para kazanamıyor, mutsuz… Taşınma tarihinin sürekli ertelenmesi sebebiyle, işin siyasi ve bürokratik kanadı, mutsuz… DHMİ, projede kullanılan 4.5 milyar euro kredi için garantör olarak ödeme yükümlülüğünde olduğu için, mutsuz…THY her şey yolunda giderken nereden çıktı bu taşınma işi diye düşünüyor, mutsuz…Özel havayolları, “etimiz ne budumuz ne, taşınmak için parayı nerden bulacağız” diye kara kara düşünüyor, mutsuz… Yabancı havayolları, sürekli değiştirilen taşınma tarihleri sebebiyle her seferinde sefer iptal ediyor ve para kaybediyor, mutsuz… TAV, tüm planlamalarını 2021’deki uzatma ihalesine göre yapmıştı, bir anda planları alt üst oldu, mutsuz… Atatürk Havalimanı’ndaki ticari firmalar astronomik kira bedelleri ile İstanbul Havalimanı’na geçmek zorunda olduğu için, mutsuz… görüşünü dillendirdi.

Son güncelleme: 09:30 11.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı