• Turkhane Logo

Yeni havalimanı daha açılmadan alarm vermeye başladı

Daha önce, göl havzası üzerine inşa edildiği için eleştirilen İstanbul Havalimanı’nda, dün kar yağışı dolayısıyla uçaklardan biri sağa kaydı.

08:40 26 Şubat 2019 Salı
Yeni havalimanı daha açılmadan alarm vermeye başladı
Daha önce, göl havzası üzerine inşa edildiği için eleştirilen İstanbul Havalimanı’nda, dün kar yağışı dolayısıyla uçaklardan biri sağa kaydı.

6 seferden 5’i iptal edildi. Yeni havalimanı daha resmen açılmadan, uçuş güvenliği konusunda alarm vermeye başladı. Bu arada, havalimanının taşınma tarihi ise bir kez daha ertelenerek 5 nisana çekildi.

Dün İstanbul’da etkili olan kar yağışının ardından, yeni açılan İstanbul Havalimanı’nda İzmir seferi yapacak olan THY’ye ait bir uçağın kalkışa hazırlandığı sırada kar yağışı nedeniyle sağa doğru kayması üzerine uçuş iptal edildi.

Son iki günde 6 seferden 5 seferin iptal edilmesi havalimanının birçok eksiklikle alelacele açılmasını yeniden gündeme getirdi. Kaptan pilot Bahadır Altan, “Bir sürü eksikle açılan meydanda uçuş emniyeti de güme gidebilir. Uçağın kayması bile çok önemli bir uyarı.” dedi.


UÇUŞ EMNİYETİ GÖZARDI EDİLİYOR

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek’in haberine göre, kaptan pilot Bahadır Altan, yeni havalimanının alelacele açıldığını belirterek şunları söyledi:

“Sırf 29 Ekim’e yetiştirmek için 52 işçinin öldürülmesine hükümet tarafından izin verildi. Bu izin direkt Cumhurbaşkanlığı tarafından verildi. Açılışta kendisi söyledi. Böyle bir yerden her şey beklenebilir. Amaç burada uçuş emniyeti, yolcu güvenliği gibi şeyler değil. Amaç bu ‘yatırımı’ seçimlerde kullanmaktır. Ta baştan itibaren çevreye çok büyük zararlar verildi. Atatürk Havalimanı kapatılırsa eğer daha birçok şey yaşanacak.”

ORTADA AKTİF ÇALIŞABİLECEK BİR HAVALİMANI YOK

“Havacılık açısından bir yerde şeffaflık yoksa halk kandırılabilir” diyen Altan uçağın pistten kayması ile ilgili ise şunları söyledi:

“Yeni pistlerde, yeni taksi yollarında kullanılan kimyasal maddeler, pistin yüzeyine çok ince kaygan bir tabaka oluşturabilir. Bu tabaka zamanla ortadan kalkar. Bu tür şeyler gözetilmiyor bile. THY ekim ayında taşınacaktı ama hep erteleniyor. Daha çok ertelenecek. Çünkü ortada aktif çalışabilecek bir havalimanı yok. Bu havalimanı birçok tehlikeye gebedir. Kamuoyu uyanacak ama geç olacak. Denetim yok. Kamunun denetimine açık olmalı.”

 SADECE ASKERİ UÇAKLARA UYGUN

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi toprak ilmi ve ekoloji uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise iklim özellikleri göz önüne alındığında, üçüncü hava limanının askeri uçakların inip kalkabileceği nitelikte bir alan olduğunu belirtti.

Yolcu uçaklarının da inip uçabilmesi için arazideki akarsu ve göl tortullarını kazıyıp kıyıya yığdıklarını kaydeden Kantarcı, şunları söyledi:

“Suyu sızdırmak için kanallar yaptılar. Onun üstüne de kum serdiler. Kumu da Karadeniz’in dibinden bir pompa gemisi ile karaya püskürtüp yığdılar. Koca bir kum dağı oldu. Üstte kum tabakası, alta suyu akıtacak boru sistemi. Ancak üste serdiğiniz kumun geçiriminden fazlasını akıtamazsın. Dolayısıyla yukarıdaki kum ne kadar suyu sızdırıyorsa o kadar akıtır.”

YAĞIŞLARDA HAVALİMANI HAVUZA DÖNECEK

Havalimanı bölgesinde ortalamanın üzerinde yağış olması halinde, kumun gözenekleri dolduğu ve sızdırma hızı da yavaş olduğu için, suyun yüzeysel akışa geçeceğini veya alanda gölleneceği uyarısını yapan Prof. Kantarcı, “Öyle bir durumda koskoca uçağı oraya indirmeye kalkarsanız kontrol etmeniz güçleşir. İhalede 130 m olarak belirlenen kot, 90 m’ye düşürüldü. Havalimanının güneyindeki yol yüksekte kaldı. Dolayısıyla havalimanına düşen yağış ancak Karadeniz’e gidecek. Bir tarafı yol bir tarafı Karadeniz, altı geçirimi sınırlı kum oldu size havuz.”

YENİ TAŞINMA TARİHİ 5 NİSAN

Öte yandan İstanbul Havalimanı’na taşınma tarihi dün resmen duyuruldu. Taşınma süreci, 5 Nisan 2019 saat 03.00’da başlayacak, 7 Nisan 2019 saat 00.00’da bitecek.
 

Son güncelleme: 08:40 26.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı