• Turkhane Logo

Yeni bir 'Siyah Transporter' vakası : KHK'li mimarı kaçırma girişimi

KHK'li Alev Şahin, polisler tarafından kaçırılmak istendiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Emniyet, şüpheli aracın Suriye'de, şüpheli telefonun ise 107 yaşındaki bir Suriyeliye ait olduğunu iddia etti.

12:41 15 Mart 2023 Çarşamba
Yeni bir 'Siyah Transporter' vakası : KHK'li mimarı kaçırma girişimi
KHK'li Alev Şahin, polisler tarafından kaçırılmak istendiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Emniyet, şüpheli aracın Suriye'de, şüpheli telefonun ise 107 yaşındaki bir Suriyeliye ait olduğunu iddia etti.

Türkiyede 90lı yıllarda sık sık yaşanan zorla alıkoyma ve faili meçhul cinayetlere, OHAL sürecinde karşılaşılmaya başlandı. 
OHAL sürecinde çok sayıda kişi, siyah transporter olarak tabir edilen araçlarla kaçırıldı. Kaçırılanlardan bir kısmının akıbeti bilinmiyor.
Darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilenlerden olan mimar Alev Şahin de siyah bir araçla kaçırılmaya çalışılanlardan biri.

Şahin, 6 Ocak 2017de yayınlanan 679 sayılı KHK ile Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğündeki görevinden ihraç edildi. İhracın ardından İşimi geri istiyorum diyerek eyleme başlayan Şahin, 22 Ağustos 2020de Terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklandı. Şahin, DHKP-C üyesi olmakla suçlandı.
SOHBET ETMEK İSTİYORUZŞahin, yargılandığı davada 4 Haziran 2021de tahliye edildi. Aynı yıl 20 Ağustosta Şahinin önü evinin yakınlarında yürürken siyah panelvan tarzı bir araçla kesildi. Kendisini polis olarak tanıtan altı kişi tarafından araca bindirilmek istendi. Hakkında yakalama kararı olup olmadığını soran Şahine, Sohbet etmek istiyoruz yanıtı verildi. Şahin, kargaşa sırasında avukatlarına ulaştı. Önünü kesen kişiler ise araca binerek uzaklaştı.
ZORLA DA ALABİLİRİZSosyal medya hesabından yaşadıklarını Kaçırılma girişimi diyerek duyuran Şahin, aynı gün tanımadığı bir numara tarafından arandı. Telefondaki kişi kendisini polis olarak tanıttı ve Şahinle sohbet etmek istediklerini söyledi. Şahin, bu görüşme talebini kabul etmedi. Karşısındaki kişi ısrarcı olunca Şahin Benim muhatabım yargıdır. Hakimdir, savcıdır dedi. Aldığı yanıt ise, Yaşadığınız olay ortada. Zorla da alabiliriz. İlla gözaltına mı alalım oldu.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUTelefondaki konuşmayı kaydeden Şahin, kaydın olduğu CDyi ve bindirilmeye çalışıldığı aracın plakasını vererek avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Şahinin suç duyurusunda, yasadışı alıkoyma, tehdit, kişisel verileri ele geçirme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, şantaj suçlarının işlendiği ve faillerin bulunarak cezalandırılması talep edildi.
EGM: ARAÇ SURİYEDE, TELEFON 1914 DOĞUMLU BİR SURİYELİYE AİTSuç duyurusunun ardından başlatılan soruşturmada, savcılık aracın plakasını ve arama yapılan numaranın araştırılması için Emniyet Genel Müdürlüğüne yazı yazdı. Emniyet Genel Müdürlüğünden savcılığa gönderilen yanıtta, Şahinin bindirilmeye çalışıldığı siyah renkli aracın plakasının 2016 yılında Türkiyeden Suriyeye çıkış yapan 1996 model beyaz renkli bir araca tescilli olduğu belirtildi.
Emniyet Genel Müdürlüğünün, arama yapılan numarayla ilgili yanıtında ise, telefon numarasının Kilisin Elbeyli ilçesindeki mülteci kampında yaşayan Suriye uyruklu bir kadının üzerine olduğu belirtildi. Yazıda, telefon numarasının sahibi olduğu belirtilen kadının 1914 doğumlu, yani olay günü itibarıyla 107 yaşında olduğu dikkat çekti.
KAMERALAR BOZUK VE SÖKÜLMÜŞŞahin ayrıca, olayın yaşandığı bölgedeki okulun ve işyerlerinin güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerin alınmasını da talep etti. Yapılan incelemede, okulun kameralarının arızalı olduğu belirlendi. Şahinin avukatları işyerlerinin kameralarının olaydan kısa bir süre sonra kendisini polis olarak tanıtan kişiler tarafından söküldüğü iddiasıyla yeni bir suç duyurusunda daha bulundu.
AYMYE BAŞVURDUSavcılık, Şahinin suç duyuruları hakkında yaptığı incelemenin ardından takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının gerekçesi ise faillerin tespit edilememesi ve ortada bir suçun bulunmaması oldu. Şahin, takipsizlik kararları kesinleştikten sonra, Anayasa Mahkemesine başvurdu. Başvuruda, temek hak ve hürriyetlerin korunması hakkının, hukuki öngörülebilirlik, hukuki belirlilik ve eşitlilik hakkının, hak arama hürriyeti hakkının ve insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiği belirtilerek 500 bin lira manevi tazminat talep edildi. Şahinin başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesinden henüz bir karar çıkmadı.

Son güncelleme: 12:41 15.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı