• Turkhane Logo

Yeni bir çevre felaketi kapıda: Doğa ve kültürün üzerinden tren geçecek

Altın madeni projesi nedeniyle Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesine ve Salda’nın “Millet Bahçesi” adı altında yapılaşmaya açılmasına tepkiler sürerken her geçen gün yeni bir çevre felaketi haberi geliyor.

14:41 12 Ağustos 2019 Pazartesi
Yeni bir çevre felaketi kapıda: Doğa ve kültürün üzerinden tren geçecek
Altın madeni projesi nedeniyle Kaz Dağları’nda 195 bin ağacın kesilmesine ve Salda’nın “Millet Bahçesi” adı altında yapılaşmaya açılmasına tepkiler sürerken her geçen gün yeni bir çevre felaketi haberi geliyor.




Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı nedeniyle doğa, yaşam, su kaynakları ve verimli tarlalarla birlikte kültür varlıkları yok olacak.


10 Temmuz’da Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verilen projeye göre dört kısımdan oluşan hat, 607+566 kilometre uzunluğunda olacak. Projede, 66 tünel, 24 viyadük, 102 üst, 391 alt geçit, beş istasyon var. Projenin maliyetinin ise 9.7 milyar TL olması bekleniyor.

Birgün’ün haberine göre Antalya, Seydişehir, Konya, Aksaray ve Avanos olmak üzere beş noktada şantiye kurulacak. Zeminlerde dolgu gerçekleştirilecek. Yedi yerde kazı fazlası depolama alanı olacak. İnşaat dört yıl sürecek. 

Projeye ilk itiraz Antalya İbradı Belediyesi’nden geldi. Çağdaş Avukatlar Derneği (ÇHD) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Barosu avukatı Münip Ermiş de proje için “Yeni bir çevre felaketi” ifadesini kullanıyor.

Raporun, Antalya hattında, tabiat parkı ve tabiat anıtları niteliğindeki Köprülü Kanyon, Beyşehir Gölü, Kurşunlu Şelalesi var. 

Ermiş, hattın önemli bölümünün ise İbradı, Ormana doğal alanı, Altınbeşik Milli parkı, korunan alan statüsündeki Üzümdere’den geçtiğini söylüyor ve ekliyor:

“Buralar milli park ve birinci derece korumada, Yaban Hayatı Koruma Sahası, ama raporda yoklar!”

Antalya Expo Center’dan başlayan hat, sadece bu bölgelere zarar vermiyor. Manavgat ırmağının batısından yukarı çıkan güzergahta, Perge, Aspendos, Erimna antik kentleri ve Üzümdere yaban hayatı koruma sahası bulunuyor. Antalya limanından başlayan, Batı çevre yolunu takip ederek Düzlerçamı ormanlarının içinden geçerek Bucak- Burdur’a bağlanan hatta; Termossos antik kenti ile Düzlerçamı ormanlarında yer alan alageyiklerin anayurdu olan Yaban Hayatı Koruma Sahası bulunuyor. Raporda, yaban hayvanlarına yönelik zarara ilişkin “Buralara gelmekten kaçınacaklardır” ifadesi yer alıyor. Avukat Ermiş, “Ayıya, geyiklere, dağ keçilerine, tilkilere, kurtlara aklınız varsa kaçın’ diyorlar” ifadelerini kullanıyor. 

Hat, Çubuk Boğazı Koruma alanından Burdur’a açılıyor. Isparta, Sütçüler, Konya, Beyşehir, Meram, Selçuklu ile Aksaray Eskil’e ulaşıyor. Nevşehir’de, Acıgöl, Avanos, Ürgüp ve Kayseri’de, İncesu ile Kocasinan ilçeleri üzerinden geçiyor. Konya Meram gibi Nevşehir, Göreme-Kapadokya da risk altında bulunuyor.

 

Son güncelleme: 14:41 12.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı