• Turkhane Logo

Yemenli analistler, ABD'nin Husilere saldırılarının genişlemeyeceği görüşünde

ABD'nin Yemen'de Husilere son saldırılarını değerlendiren Yemenli uzmanlar, ABD'nin saldırılarının etkisinin sınırlı olduğunu düşünerek, saldırıların çapının genişletilmesini uzak ihtimal olarak görüyor.

18:17 14 Ocak 2024 Pazar
Yemenli analistler, ABD'nin Husilere saldırılarının genişlemeyeceği görüşünde
ABD'nin Yemen'de Husilere son saldırılarını değerlendiren Yemenli uzmanlar, ABD'nin saldırılarının etkisinin sınırlı olduğunu düşünerek, saldırıların çapının genişletilmesini uzak ihtimal olarak görüyor.

İranın desteklediği Yemendeki Husiler, İsrailin Gazzedeki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu söyledikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.
ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemenden atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldenizdeki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurdu.
Kızıldenizde 31 Aralıkta İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocakta da İsraile destek olduğu gerekçesiyle Kızıldenizde ABDye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 11 Ocakta ABD ve Japonya tarafından sunulan ve Husilerin Kızıldenizdeki saldırılarının acilen sonlandırılmasını isteyen karar tasarısını kabul etti.
Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12si yapılıyor.
ABDden Yemendeki Husilere saldırılarıABD ve İngiliz savaş uçakları, 12 Aralıkta Yemenin Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerinde bazı noktalara hava saldırıları düzenledi.
Husiler, ABD ve İngilterenin Yemene düzenlediği saldırılarda 5 mensubunun öldüğünü açıkladı.
ABDnin, 13 Aralıkta da Yemende Husilere bağlı hedeflere saldırı düzenlediği duyuruldu.
CNNnin ABDli bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Husiler tarafından kullanılan bir radar tesisini hedef alan yeni saldırının, öncekinden daha küçük çaplı olduğu ve ABD tarafından tek taraflı gerçekleştirildiği ifade edildi.
Husilere bağlı El-Mesira kanalının haberinde ise ABD ve İngiltere tarafından başkent Sanaya bir dizi hava saldırısı gerçekleştirildiği bilgisi geçildi.
Washington, çatışmaları genişletmek istemiyorABDnin Yemende Husilere son saldırılarını değerlendiren Yemenli uzmanlar, saldırıların çapının genişletilmesini ve Husilerle kapsamlı çatışmaya girilmesini uzak ihtimal görürken, ABDnin saldırılarının etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyor.
Siyasi analist ve yazar Yasin et-Temimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD ve İngilterenin saldırılarının, Husilerin Kızıldenizde askeri faaliyetlerini yürüttüğü kritik bölgelerdeki askeri noktalarını hedef aldığını belirtti.
Kayıplara dair net verilerin bulunmadığını aktaran Temimi, saldırılar öncesi gelen haberlerin, Husilerin tedbir almasına olanak sağladığını savundu.
Saldırıların çapının genişletilmesini ve Husilerle kapsamlı çatışmaya girilmesini uzak ihtimal olarak gören Temimi, şunları söyledi:
ABD, bu sınırlı saldırılarını uygulamak için öncesinde BMGKnin Husilerin Kızıldenizdeki saldırılarının acilen sonlandırılmasını isteyen karar tasarısı gibi bazı adımlar attı ve bunlar Washingtonın çatışmaları genişletmek istemediğini gösteriyor.
Husiler, Kızıldenizde saldırılarını sürdürecekSiyasi analist ve yazar Yakup el-Atvani de ABD ve İngilterenin Husilere saldırılarının etkisi sınırlı. ifadelerini kullanarak, Husilerin 7 yıldır Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonunun hava saldırılarına direnen askeri imkanlarının, ABD ve İngilterenin küçük çaplı saldırılarından büyük oranda etkilenmesinin zor olduğunu savundu.
Atvani, Husilerin, Kızıldenizde saldırılarını sürdürerek karşı tarafın başarısız olduğunu göstereceği değerlendirmesinde bulundu.
ABDnin Husilere saldırılarının Yemendeki barış çabalarına yansımalarını değerlendiren Atvani, son saldırıların barış için yürüten çabaları karmaşık hale getireceğini dile getirdi.
Husilerin bölgedeki çatışmalarda taraf olmasının, ABDyi barış sürecinin durması için baskı oluşturmaya sevk ettiğini belirten Atvani, ABDnin Yemen hükümeti ve Husiler arasında barış anlaşması yapılması konusundaki istek ve ısrarının son dönemde Kızıldenizdeki gelişmelerle somut bir şekilde gerilediğine dikkati çekti.
Atvani, Washingtonun güvenlik kaygılarının, Yemende barışı sağlamak için gösterilen çabalara gölge düşürdüğünü ve bu çabaların engellenmesine yol açmış olabileceğini sözlerine ekledi.
Yemendeki iç savaş ve siyasi çözüm çabalarıYemende İran destekli Husiler, Eylül 2014ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Yemende 9 yıldır süregelen krizi sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmanın hazırlanması için Suudi Arabistan ve Umman aylardır Yemen hükumeti ile Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.

Son güncelleme: 18:17 14.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı