• Turkhane Logo

Yatırımcı hüsrana uğradı; Dolar ve altın alanlar bin pişman

Dolar, euro, külçe altın, devlet iç borçlanma senetleri ve Borsa İstanbul şubat ayında beklentilerin aksine kaybettirme rekoru kırdı.

12:52 09 Mart 2022 Çarşamba
Yatırımcı hüsrana uğradı; Dolar ve altın alanlar bin pişman
Dolar, euro, külçe altın, devlet iç borçlanma senetleri ve Borsa İstanbul şubat ayında beklentilerin aksine kaybettirme rekoru kırdı.



Resmî tüketici enflasyonunun (TÜFE) yüzde 54’e tırmandığı şubat ayında yatırımcılar hüsrana uğradı. Ay ortasında tırmanışa geçen Rusya-Ukrayna Krizi piyasaları alt üst etti. 24 Şubat’ta Rus kuvvetlerinin Ukrayna’yı işgal etmeye başlaması piyasalardaki çöküşü hızlandırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yatırım araçlarının reel getiri oranları şubatta hem TÜFE hem de üretici fiyat (Yİ-ÜFE) artışlarının gerisinde kaldı. Şubat’ta aylık TÜFE’nin yüzde 4,81 ve aylık Yİ-ÜFE’nin yüzde 7,22 artması kazançları sildi süpürdü.


TÜFE indirgendiğinde yatırımcıyı hüsrana uğratan listenin ilk sırasında yüzde 4,94 değer kaybı ile Borsa İstanbul (BİST) TÜFE yer aldı. Amerikan Doları yüzde 3,74, euro yüzde 3,59 ve külçe altın yüzde 1,39 kaybettirdi. Brüt mevduat faizinde kayıp yüzde 3,38’i buldu.

Üç aylık dönem esas alındığında bütün finansal yatırım araçları reel getiride sınıfta kalırken, 6 aylık ve 1 yıllık değerlendirmede külçe altın, dolar ve euro yatırımcısı kazançlı çıktı. TÜFE’den arındırıldığında yıllık en yüksek reel getiri yüzde 28,13 ile külçe altında gerçekleşti. Külçe altın Yİ-ÜFE’ye göre  yüzde 3,48 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ALTINA BATIRILMIŞ BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARI KAZANDIRDI

Yıl başından beri getiride hem yatırım hem de bireysel emeklilik sistemi (BES) fonlarında altın, gümüş ve emtia unsurları bulunduran fonlar öne çıkarken, petroldeki sert yükseliş petrole yönelik enstrüman ihtiva eden bir fonda yüzde 60’a yakın nominal getiri performansı görülmesinin önünü açtı.

Şubat ayında hem ons hem de dolar/TL ’deki yukarı yön ile BES tarafında altın ve kıymetli maden içerikli fonlar performansları ile göz doldurdu.

Türk Eurobond ve yurt dışı hisse/menkul içerikli fonları ise; yıl başından beri getiride eurobond tarafında kazandırdı. Yurt dışı hisse/menkulden müteşekkil fonlar ise küresel satış baskısı sebebiyle değer kaybetti.

Son güncelleme: 12:52 09.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı