• Turkhane Logo

Yasin Ugan ve Özgür Kaya için polis tutanak tutmuş dosya numarası vermiş: 2017/69394

Ugan ve Kaya’yı alan ekibin polis olduğu kesinleşti. Polislerin evde tutanak tuttuğu ve dosya numarası verdiği ortaya çıktı. Savcı Güntaş dosya numarasını doğruladı.

14:19 21 Şubat 2019 Perşembe
Yasin Ugan ve Özgür Kaya için polis tutanak tutmuş dosya numarası vermiş: 2017/69394
Ugan ve Kaya’yı alan ekibin polis olduğu kesinleşti. Polislerin evde tutanak tuttuğu ve dosya numarası verdiği ortaya çıktı. Savcı Güntaş dosya numarasını doğruladı.

Ankara’da 13 Şubat 2019’da Yasin Ugan ve Özgür Kaya’yı evlerinden başlarına siyah poşet geçirerek götüren ekibin polis olduğu kesinleşti.

Emniyet’in “bizde yok” dediği Yasin Ugan ve Özgür Kaya ile ilgili polisin evde tutanak tuttuğu ve dosya numarası verdiği ortaya çıktı. Dosya numarasını Savcı Selçuk Güntaş da doğruladı.

Ugan ve Kaya’nın yaşadıkları Altındağ Çamlık Mahallesi 1847’nci Sokak’ta yapılan aramanın tutanak altına alındığı ve bu tutanağın sorgulama sırasında ev sahibine gösterildiği öğrenildi. Tutanakta bulunan dosya numarası ise; 2017/69394


SAVCILIK NUMARAYI DOĞRULADI

Ugan ve Kaya’nın ailelerinin Ankara Emniyeti’ne yaptığı başvuruda “gözaltında böyle birileri yok” bilgisi üzerine konu adliyeye taşındı. Yapılan suç duyurusunda ev sahibine verilen 2017/69394 soruşturma numarasına da yer verildi. Sözkonusu numara, şikayet dilekçesini alan Ankara Cumhuriyet Savcısı Selçuk Güntaş tarafından kontrol edildi. Savcı Güntaş, sözkonusu dosya numarasını doğruladı.

POLİSLER EV SAHİBİNE UGAN VE KAYA’NIN FOTOĞRAFLARINI GÖSTERMİŞ

Ugan ve Kaya’nın götürülmesinden yaklaşık iki saat sonra ev sahibinin sorgulandığı ve Ugan ve Kaya’nın fotoğraflarının gösterildiği öğrenildi. Ev sahibi tutanağa “şahit” olarak yazılırken, evde yapılan arama tutanağında Ugan ve Kaya’nın gözaltına alınışına ilişkin dosya numarası da eklendi.

GÖZALTI İŞLEMİ UYGULANDI SONRASI BİLİNMİYOR

Evde yapılan aramanın tutanak altına alınması, tutanağa şahit yazılması ve gözaltı işleminin dosya numarasının tutanağa eklenmesi normal bir gözaltı işleminde yapılması gereken uygulamalar. Ancak ardından polisin Ugan ve Kaya’yı Emniyet’e götürmeyip, başlarına siyah poşet geçirerek evden çıkarmaları Milli İstihbarat Teşkilatı’na teslim edilme iddialarını gündeme getiriyor.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMUNA BAŞVURULDU

Dosya numarasının savcılıkça kabul edilmesi ve tutanağı ev sahibinin görmesi nedeniyle, Ugan ve Kaya’yı Emniyet’in zorla kaybetmesi ya da MİT’e teslim etmesi konusunda avukatlar aracılığıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuruda bulunuldu. Ayrıca Ankara Barosu, İnsan Hakları Derneği’ne de başvurularda bulunulduğu belirtildi.

SELDA UGAN: ÇOCUKLARIM ENDİŞE İÇİNDE

Olayın ardından, yetkili makamların olumlu olumsuz hiçbir cevap vermemeleri üzerine Selda Ugan, zorla kaybedilen eşi Yasin Ugan için sesini sosyal medyadan duyurmaya çalıştı.

500 binden fazla izlenen video sonrası Sezgin Tanrıkulu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi insan hakları savunucuları da devreye girdi.

Selda Ugan, olay gününden beri nefes alamaz halde olduğunu belirtiyor:

“Olaydan beri nefes alamıyorum adeta. Gözümü kapattığım an kötü kötü manzaralar geliyor. Üç çocuğum var. 3.5 yaşındaki hariç 11 ve 15 yaşında olan çocuklarım olayı biliyorlar. Çok tedirginler, okula gitseler de sürekli arıyorlar beni ‘babam bulundu mu’ diye. Küçük yaşta omuzlarına büyük yükler yüklendi. Ben kocamın sesini yükselttiğini bile duymadım hayatta. Biz şiddetle, bu tip olaylarla uzaktan yakından ilgisi olan bir aile değiliz.”

İnsan Hakları Derneği’nden son iki yılda bu tip olayların arttığı yönünde bilgi aldığını söyleyen Selda Ugan, “Kaçırılanlardan bazıları sonra emniyete teslim ediliyormuş, bazıları hapishanede ortaya çıkıyormuş, bazılarından ise hiç haber alınamamış. Eşimin hayatı için çok endişeliyim” dedi.

NE OLMUŞTU?

Mali Müşavir Yasin Ugan ve öğretmen Özgür Kaya’nın yaşadıkları Altındağ Çamlık Mahallesi 1847’nci Sokak’taki ev 13 Şubat 2019’da otomatik silahlı yaklaşık 40 kişilik sivil ekip tarafından kuşatıldı. Kendilerini “sivil polis” olarak tanıtan bu kişiler bir süre sonra başlarına siyah poşet geçirilmiş biçimde Yasin Ugan ve Özgür Kaya’yı beyaz bir minibüse bindirerek götürdüler. Tüm komşuların gözü önünde gerçekleşen olaydan sonra ev sahibi de sorgulandı. Ailelerin Ankara Emniyeti’ne yaptıkları başvuruda “bizde böyle iki isim yok” cevabı verildi. Ugan ve Kaya’nın Hizmet Hareketi’ne yönelik soruşturmalar çerçevesinde arandıkları öğrenildi.

Ugan ve Kaya’nın daha önce ‘Siyah Transporter”la kaçırılan mağdurlar gibi kaçırılıp Milli İstihbarat Teşkilatı’na teslim edildiği, ardından işkencelerle gündeme gelen Özel Faaliyetler Başkanlığı’na götürüldüğü düşünülüyor.



 

Son güncelleme: 14:19 21.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı