• Turkhane Logo

Yasak var, destek yok: ‘Evde aç susuz oturacağız, açlıktan öleceğiz'

Kısmi kapanmayla artışın önüne geçilemeyen koronavirüs vakaları yeni önlemleri beraberinde getirdi.

14:30 28 Nisan 2021 Çarşamba
Yasak var, destek yok: ‘Evde aç susuz oturacağız, açlıktan öleceğiz'
Kısmi kapanmayla artışın önüne geçilemeyen koronavirüs vakaları yeni önlemleri beraberinde getirdi.



17 gün boyunca kısıtlamadan muaf olmayan market, kasap, manav, tatlıcı gibi gıda satış yerleri dışında kepenk indirecek olan esnaf ve günlük kazancı ile yaşamını sürdüren sokak çiçekçileri, seyyar satıcılar ve hatta bir yıldır canlı müzik, konser yasağı nedeniyle müziklerini sokaklarda icra ederek hayatlarını devam ettirmeye çalışan sokak müzisyenleri tam kapanmanın ardından nasıl geçineceğini kara kara düşünmeye başladı.

Ödemeleri, kiraları, faturaları devam eden ancak geliri sıfıra düşecek milyonlarca vatandaş devletten destek bekliyor.


Giyim satışı üzerine 25 yıldır esnaf olan Ayhan Erkin, tam kapanma kararında gecikildiğini belirterek, şöyle diyor:

“Esnaf şu an tamamen kendi başına. Kendi imkanlarıyla geçinmek zorunda kalacak. 17-18 güne hazırlık yakalandık. Geçen sene olması lazımdı ama bu sene oldu. Zaten iyi değildi işler bu da üstüne tamamen tuz biber oldu. Kapatanlar çok olacak tahminime göre. Devlet desteğinin olmasını mutlaka talep ediyorum. Krediyle dönmeye çalışan insanlar var ama bu da bir yere kadar. Destek almadık, kiralar devam ediyor. Bir su parasını bile almıyorum diyemedi bu devlet.

Sözcü’nün haberine göre sokakta seyyar satıcılık yaparken hayatını sürdürmeye çalışan Ali Koçak ise şunları dikkat çekiyor: 

“17-18 gün ne yiyeceğimi bilmiyorum. Gidip kimden isteyeceğim, eşimizde dostumuzda da yok. Bizi yönetenlerin umrunda değil. Allah, onların tepesinden baksın. Hakkımızı helal etmiyoruz. Sokakta çalışıyoruz, sigortamız yok. Bir yere başvurmaya, istemeye utanıyoruz. Nasıl yapacağız bilmiyoruz, şaşırıp kaldık. Makarna alacak paramız bile yok. Söylemeye utanıyorum ama yapacak bir şey yok. Evde aç, susuz oturacağız.”

Sokaklarda çiçek satarak yaşamlarını devam ettiren iki kardeş Perihan Cavlay ve Nuran Cavlay da 17 günlük süreçte ne yapacağını kara kara düşünenlerden. Cavlay kardeşler, “Böyle giderse çiçeklerimizi çöpe atacağız. Kiramız, elektriğimiz, suyumuz var. Devlet baba bize baksın, başka çaremiz yok. Ama sağolsun devlet baba 2 çuval patates, bir çuval soğan gönderdi. Ne yapacağız şaşırdım. Allah şaşırtmasın. Günlük kazanan biriyiz. Kiramız, elektriğimiz var. Devletten yardım bekliyoruz. Yoksa öleceğiz açlıktan açık ve net” ifadelerini kullandı.

Emekli maaşıyla geçinemediği için simit satarak beş kişilik ailesine bakan Cihangir Ünal da bu süreçte gelirsiz kalacaklardan. Ünal, “Evim kira değil çok şükür ama emekli maaşıyla simit satmasam ben geçinemem.” diyerek bu süreçte nasıl geçineceğini düşünüyor.

Son güncelleme: 14:30 28.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı