• Turkhane Logo

Yargıtay’dan Can Atalay kararı için AYM üyeleri hakkında suç duyurusu: Uygulamayacağız!

18:50 08 Kasım 2023 Çarşamba
Yargıtay’dan Can Atalay kararı için AYM üyeleri hakkında suç duyurusu: Uygulamayacağız!





İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verilen hak ihlali kararını Yargıtay 3. Dairesi’ne göndermesi sonrası Yargıtay karara vardı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ‘hak ihlali kararı’ veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu! Kararda, AYM’nin kararına uyulmayacağı belirtildi. Can Atalay’ın vekilliğinin bile düşürülmesi istendi.



AYM’nin Can Atalay hakkında hak ihlali kararı sonrası Atalay’ın avukatları tahliye başvurusu yaparken mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde olduğunu belirterek dosyayı geçtiğimiz günlerde bu daireye göndermişti.



Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Şerafettin Can Atalay’ın bireysel başvurusu hakkında 25 Eylül 2023 tarihli ihlal kararına hukuki değer ve geçerlilik olmadığını belirterek, bu bağlamda Anayasa’nın 153. maddesi kapsamında uygulanması gereken bir karar bulunmadığını, Atalay hakkında verilen mahkumiyet kararının temyizi üzerine yapılan temyiz incelemesi sonucu 28 Eylül’de karar verilerek onandığını vurgulayarak, kesinleşen karar karşısında; Anayasa Mahkemesi’nin anılan kararına uyulmamasına karar verdi.



Vekilliğin düşürülmesi istendi



Ayrıca, Şerafettin Can Atalay hakkındaki mahkumiyet hükmünün onanması ile hükümlü sıfatını kazandığı,  Anayasa’ya göre milletvekilliğinin düşmesi sebeplerinden biri olarak ”kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinin” düzenlenmiş olduğunu,  Anayasa’nın 76. maddesinde sayılan milletvekilliği ile bağdaşmayan suçlardan kurulan mahkumiyet hükmünün milletvekilliğini düşüreceğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda inceleme yetkisinin de bulunmadığına dikkat çekerek, hükümlü Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi.



AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu



Yargıtay 3. Dairesi, Anayasa hükümlerini ihlal eden ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Son güncelleme: 18:50 08.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı