• Turkhane Logo

Yargıtay, ağır müebbet cezası verilen ihraç Tuğgeneral Ünlü’yü tahliye etti

15 Temmuz 'darbe girişimi' atama listelerinde adı olduğu ve evinde 1 dolarlık banknotlar bulunduğu gerekçesiyle 5 yıl 8 aydır tutuklu olan ihraç Tuğgeneral Nihayet Ünlü, Yargıtay'ın ara kararı ile tahliye edildi.

15:09 09 Nisan 2022 Cumartesi
Yargıtay, ağır müebbet cezası verilen ihraç Tuğgeneral Ünlü’yü tahliye etti
15 Temmuz 'darbe girişimi' atama listelerinde adı olduğu ve evinde 1 dolarlık banknotlar bulunduğu gerekçesiyle 5 yıl 8 aydır tutuklu olan ihraç Tuğgeneral Nihayet Ünlü, Yargıtay'ın ara kararı ile tahliye edildi.


Yargıtay Üçüncü Ceza Dairesi, ihraç Tuğgeneral Nihayet Ünlü hakkında anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan verilen ağır müebbet hapis kararını bozdu ve başka suçtan hükümlü değilse derhal salıverilmesini kararlaştırdı.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin’in köşesinde yer verdiği bilgilere göre ihraç Tuğgeneral Ünlü’ye yönelik suçlamalardan biri ‘darbecilerin hazırladıkları görevlendirme belgesinde isminin karşısına gıyabında “göreve devam” diye yazılmış olması… ve tutuklanması sürecinde Ziraat Bankası’nda bozdurttuğu 85 dolar içinde üç adet tek doların ‘ bulunmasıydı.


TAHLİYE KARARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Benzer durumda çok sayıda asker olduğunu yazan Ergin yazısında, ‘Ünlü’nün Yargıtay kararının ardından mahkemede yeniden yargılama gibi geçmesi gereken bir aşama daha var. Ancak yine de Yargıtay’ın altı yıla yakın bir süredir hapiste tutulan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış bir sanık hakkında bozma kararı alması kuşkusuz büyük önem taşıyor.’ ifadelerini kullandı.

Sedat Ergin şunları yazdı:

Geçen altı yıla yakın süre boyunca 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili birçok soruşturmayı, sonrasındaki dava ve temyiz süreçlerini izlerken en çok dikkatime takılan dosyalardan biri Tuğgeneral Nihayet Ünlü’nün durumu olmuştu. Dosyayı detaylı bir şekilde incelediğimde, kendisinin darbe faaliyetine karıştığı iddiasından ikna olmamıştım.



AĞIRLAŞMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Kendisinin yargılama sürecini yakından izlemeye çalıştım. Tek kişilik bu dava sonradan Ege Ordu Komutanlığı davasıyla birleştirildi ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi 21 Mayıs 2018 tarihinde Ünlü’nün de aralarında bulunduğu 137 sanığı anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırdı.



Ardından dosya Yargıtay’da incelendi ve geçen perşembe günü Yargıtay Üçüncü Ceza Dairesi, yaptığı temyiz incelemesinden sonra Nihayet Ünlü hakkında bir “ara karar” alarak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan verilen mahkûmiyet için “bozma” kararı aldı. Yargıtay, kendisinin tahliyesini ve başka suçtan hükümlü değilse derhal salıverilmesini kararlaştırdı.

BENZER DURUMDA BAŞKA ASKERLER DE VAR

Bundan sonraki hukuki süreçte Ünlü’nün Yargıtay kararının ardından mahkemede yeniden yargılama gibi geçmesi gereken bir aşama daha var. Ancak yine de Yargıtay’ın altı yıla yakın bir süredir hapiste tutulan, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış bir sanık hakkında bozma kararı alması kuşkusuz büyük önem taşıyor.

Son güncelleme: 15:09 09.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı