• Turkhane Logo

Yargıdan dikkat çeken karar: 'Demir Yumruk' tutukluları deprem gerekçesiyle tahliye edildi

Ankara’da kritik bir tahliye kararının verildiği ortaya çıktı.

19:20 17 Şubat 2023 Cuma
Yargıdan dikkat çeken karar: 'Demir Yumruk' tutukluları deprem gerekçesiyle tahliye edildi
Ankara’da kritik bir tahliye kararının verildiği ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki büyük depremde 38 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi. Halen daha binlerce enkaza yönelik çalışma tamamlanmamışken, Ankara’da kritik bir tahliye kararının verildiği ortaya çıktı.

Düzenlenen naylon faturalarla kamunun 25 milyar lira zarara uğratıldığı iddia edilerek yürütülen ‘Demir yumruk’ operasyonu kapsamında, liderliklerini Erol Evcil, Hüseyin Eryılmaz ile Melih Karabacak’ın yaptığı iddia edilen üç ayrı gruptan onlarca kişi tutuklanmıştı. Yürütülen soruşturma sonrası her gruba ilişkin ayrı ayrı davalar açıldı.
DEPREMİ GEREKÇE GÖSTEREREK TAHLİYE İSTEDİLERArtı Gerçekten Dinçer Gökçenin haberine göre, Melih Karabacak’ın sahibi olduğu Detaş Grubu’nun dosyasında ise, depremden iki gün sonra, 8 Şubat günü dikkat çeken bir gelişmenin yaşandığı ortaya çıktı. Tutuklu sanıkların yakınları, depremi de gerekçe göstererek tahliye talebinde bulundu.
Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi 8 Şubat günü, Ali Ekincan, Eşref Şahin, Fatih Öztürk, Kaan Karabacak, Mehmet Akif Çetin, Melih Karabacak, Murat Yeşilbaş ve Zübeyr Yiğitin tahliyelerine karar verdi. Ve böylece sanıklar, yaklaşık 7 ay sonra, tahliye oldu.
Karara, Ankara Cumhuriyet Savcısı Cansu Öztürk itiraz etti. İtirazı, Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi. Savcı Öztürk’ün talebini kabul eden mahkeme, tahliye kararı verilen sanıklar için tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi.
AKSİ HALDE DEPREM BÖLGESİNDE NÜFUSA KAYITLI TÜM TUTUKLULAR TAHLİYE EDİLİR
15 Şubat günü oybirliği ile alınan kararda şöyle denildi: “Suçlarının niteliği ortada… Bu suçlar için yasa da öngörülen yaptırım miktarı, mevcut delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair somut delillerin bulunması, henüz sanık savunmalarının alınıp delillerin toplanmamış olması, tutuklu kaldıkları süre, atılı suçların CMK 100/3. Maddesinde ön görülen katalog suçlardan olması nedeniyle tutuklama tedbiri ile ölçülülük bulunması; ayrıca, 06/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem nedeniyle, sanıklara ait şirketlerin faaliyet gösterdiği yerin, sanıkların nüfusa kayıtlı oldukları yer ile ikamet adresleri birlikte göz önüne alındığında mağduriyetlerine neden olacakları şeklindeki gerekçenin, deprem nedeniyle yayınlanan HSK Tedbir Kararları içerisinde bulunmadığı, aksinin kabulü halinde sadece ikametleri orada olanlar için değil, deprem bölgesinde nüfusa kayıtlı olan tüm tutuklu sanıkların tahliyeleri sonucunu doğuracağı anlaşılmakla Cumhuriyet Savcısı Cansu Öztürkün itiraz gerekçeleri yerinde görülerek itirazın kabulüne ve sanıkların yoklukta tutuklanmalarına karar vermek gerekmiştir.
KİM NE İLE SUÇLANIYOR?Mahkemenin, yeniden tutuklanmaları kararı verdiği isimlerden Eşref Şahin, Fatih Öztürk, Melih Karabacak, Murat Yeşilbaş ve Zübeyr Yiğitin üzerlerine atılı Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma ve Nitelikli Dolandırıcılık, Kaan Karabacak ve Ali Ekincan Suç İşlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olma ve Nitelikli Dolandırıcılık” Mehmet Akif Çetinin ise Nitelikli Dolandırıcılık’la suçlanıyor.
KAMUNUN ZARARI 25 MİLYARA YAKINAçılan dava dosyalarında, üç grubun kamuya verdikleri zarara ilişkin ayrıntılı bilgi de yer aldı. Buna göre Melih Karabacak’ın başında olduğu iddia edilen grup, kamuyu 20 milyar 645 milyon 967 bin lira zarara uğrattı. Bu tutarla, üç grup arasında kamu zararına en fazla yol açan grubun Karabacaklar grubu olduğu anlaşılıyor. Evcil grubunun kamuya verdiği zarar ise 3 milyar 955 milyon 628 bin TL olarak kayda geçti. Eryılmazlar grubunun kamuya verdiği zarar ise 1 milyar 436 milyon 160 bin TL olarak hesaplandı.

Son güncelleme: 19:20 17.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı