• Turkhane Logo

‘Yargıdaki rüşvet çarkı’ Meclis gündeminde

16:00 17 Ekim 2023 Salı
‘Yargıdaki rüşvet çarkı’ Meclis gündeminde





CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, rüşvet çarkı iddialarını Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı. Tutdere, habere erişim engeli getirilmesiyle ilgili ise “Haberin içeriğinde yer alan ve bizatihi dünyanın en büyük adliyesinin başsavcısı tarafından ileri sürülen iddiaları adeta ispatlar nitelikte bir karara dönüşmüştür” dedi.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Abdurrahman Tutdere, yargıdaki rüşvet çarkı iddiasını TBMM’ye taşıdı. Tutdere, “İddiaların muhataplarıyla erişim engeli kararı alan kişiler aynı mı?” diye sordu.



Tutdere, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde alınan kararlarla ilgili “Haberin içeriğinde yer alan ve bizatihi dünyanın en büyük adliyesinin başsavcısı tarafından ileri sürülen iddiaları adeta ispatlar nitelikte bir karara dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.



Birgün’ün haberine getirilen erişim engelinin iddiaları ispatlar nitelikte olduğunu vurgulayan Tutdere, “İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeki hâkim ve savcılara ilişkin olarak, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yaptığı başvuruda yer alan son derece ciddi ve vahim iddiaların ardından kamuoyuna yansıyan ilgili ‘Başsavcının rüşvet çığlığı: Çürüyoruz!’ başlıklı habere erişim engeli getirilmiş, bununla da yetinilmemiş ek karar ile içerikten çıkarma kararı alınarak haber yargı eliyle yayından kaldırılmıştır. Ortaya atılan iddiaların doğruluğunu araştırmak ve gerekli hukuki süreci yürüterek kamuoyunun her geçen gün kaybolan adalete güvenini yeniden tesis etmekle görevli makam sahipleri, bu iddiaları araştırmak yerine iddiaları gündeme taşıyan basın kuruluşu ve mensubunun yayınlarına erişim engeli getirmişlerdir. Bu durum tam da haberin içeriğinde yer alan ve bizatihi dünyanın en büyük adliyesinin başsavcısı tarafından ileri sürülen iddiaları adeta ispatlar nitelikte bir karara dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.



“YARGIDAKİ ÇÜRÜK ELMALAR AYIKLANMALI”



İddiaların kamuoyundan gizlenmeye çalışmasının abesle iştigal olduğunu ifade eden Tutdere, şunları kaydetti: “Bir hâkimin 11 kararla 896 habere erişim engeli getirdiği, kirli ilişkilere giren yargı mensupları, para karşılığı haberlere erişim engeli getirildiği, uyuşturucu kaçakçılarının, yasa dışı bahisçilerin, milyonlarca lira gasp edenlerin nasıl tahliye edildiklerine ilişkin vahim ve tüm yargı camiamızı töhmet altında bırakacak iddiaların kamuoyunun gözü önünde üzerine gidilmesi ve yargıdaki çürük elmaların ayıklanması gerekirken, iddiaların bile kamuoyundan hızlıca gizlenmeye çalışılması abesle iştigaldir. İddiaya konu olay ve şahıslarla mutlak surette mücadele edilmeli, bu mücadele sırasında basın özgürlüğü göz ardı edilmemelidir. Haber yayınlama özgürlüğünü, erişim engelleriyle kamuoyundan gizlemeye çalışmaktan vazgeçilmelidir. Bu şekildeki tutum yargıya güvenin zaten azaldığı kamuoyunda ‘Düşüncesini ifade etti diye insanlar hapse atılıyor, uyuşturucu baronlarını serbest bırakılıyor’, ‘Devlette çürüme var’ gibi düşüncelerin hâkim olmasına yol açacaktır.”



CHP’li Tutdere ayrıca, konuyla ilgili soruşturma başlatılıp başlatılmadığını, iddiaların muhataplarıyla erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı alan kişilerin aynı olup olmadığını da sordu.



Tutdere’nin Bakan’a yönelttiği sorular şöyle:




İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısının konuyla ilgili dilekçesi HSK’ye ne zaman ulaşmıştır? Dilekçede yer alan iddialarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturmada ismi geçen yargı mensupları kimlerdir?



Gazeteci Timur Soykan’ın haberleştirdiği bu iddialara karşı ivedi şekilde erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı alınmasının sebebi nedir? İddiaların muhataplarıyla erişim engeli/içerikten çıkarma kararı alan kişiler aynı kişiler midir?



2018 yılından bu yana kaç kararla kaç habere erişim engeli getirilmiş, kaç habere karşı içerikten çıkarma kararı alınmıştır?



Kamuoyunda büyük tepki çeken ve gerçeklerin kamuoyundan gizlendiği hissi uyandırarak adalete güvensizliği perçinleyen bu olayla ilgili detaylı bir şekilde kamuoyu bilgilendirmesi yapacak mısınız?





Prof. Dr. İzzet Özgenç: “Başsavcı’nın yazısı suç duyurusu; Yargıtay Başkanı suç işlemiştir’’https://t.co/bnypJcUpPx pic.twitter.com/yosHIaNJZG— Aktif Haber (@aktif_haber) October 15, 2023

Son güncelleme: 16:00 17.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı