• Turkhane Logo

Yargıda istifalar başladı: AKP’ye yakın dernekten yüzlerce hâkim-savcı ayrıldı

Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL'ye varan oranlarda zam yapılmak istenmesi iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Derneği'nde rahatsızlık yarattı. Binin üzerine hâkim ve savcının istifa ettiği öğrenildi.

19:25 05 Nisan 2023 Çarşamba
Yargıda istifalar başladı: AKP’ye yakın dernekten yüzlerce hâkim-savcı ayrıldı
Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL'ye varan oranlarda zam yapılmak istenmesi iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Derneği'nde rahatsızlık yarattı. Binin üzerine hâkim ve savcının istifa ettiği öğrenildi.





Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarına 15 bin TL’ye varan oranlarda zam yapılmak istenmesi yargıda hâkim ve savcıların tepkisini çekti. Yargıtay ve Danıştay üyeleriyle aynı statüde olan birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar düzenleme dışında tutuldu. Yargıda oluşan maaş rahatsızlığının ardından iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Derneği’nde (YBD) binin üzerine hâkim ve savcının istifa ettiği öğrenildi. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek.



DW Türkçe’nin haberine göre yeni düzenleme ile Yargıtay ve Danıştay Başkanları, Başsavcıları, Daire Başkanları ile Yargıtay ve Danıştay üyelerine 15 bin TL’ye kadar değişen oranlarda zam yapılacak. Yargıtay ve Danıştay üyeleri gibi “birinci sınıfa ayrılan hâkim ve savcılar”ın maaşında ise yalnızca 85 TL gibi bir değişim olacak.



Ayrıca yüksek yargı başkan ve üyelerinin emekli maaşları ile ikramiyeleri de artacak.



TEPKİLER ARTTI



Adli ve idari yargıdaki hâkim ve savcılar arasındaki tepkilerin arttığı öğrenildi. Yaklaşık 10 bin üyesi olan Yargıda Birlik Derneği’nden binin üzerinde hâkim ve savcının istifa ettiği bildirildi.



DW Türkçe’ye konuşan bir YBD yöneticisi, “Düzenleme, hâkim ve savcılar arasında büyük rahatsızlık yaratmış durumda. Biz zamdan hâkim ve savcıların da yararlanması için çok uğraştık ancak sonuç alamadık. Tepkilerini de bize gösteriyorlar” dedi.



Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, bu tasarıyla yargıda ayrıcalıklı bir sınıf yaratılacağını söyledi.



Dijital okuryazarlık eğitimine değer veriyoruz, bu doğrultuda yanlış bilgileri tespit etmeye odaklanan ve Türkiye’de dijital okuryazarlığı geliştirmeyi amaçlayan programlar başlattık. Mart ve Nisan 2023’te, yetişkinlere yanlış bilgilendirme ve seçim okuryazarlığı eğitimi sağlamak için Bilgi Üniversitesi, MediaWise ve Habitat Derneği dahil olmak üzere akademik, medya ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla da iş birliği yaptık.



WHATSAPP’TA VİRAL MESAJLAR



Geçen yıl, bir kez iletilen herhangi bir mesajın, bir seferde yalnızca bir gruba iletilebileceğini açıklamıştık. 2020’de aynı özelliği iletilme oranı yüksek olan mesajlar için de kullanıma sunduk ve WhatsApp’ta gönderilen bu mesajların sayısının yüzde 70’ten yüksek bir oranda azaldığını gördük.



İnsanlar ayrıca kendilerini grup sohbetlerine kimlerin ekleyebileceğini kontrol edebiliyor ve bilinmeyen kişileri engelleyebiliyor veya şikayet edebiliyor, böylece gizlilikleri üzerinde daha da fazla kontrol sahibi olmalarına olanak sağlıyoruz.



SİYASİ REKLAMLAR VE ŞEFFAFLIK 



Uygulamalarımızda sosyal meselelerle, seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyen reklamverenlerin, kim olduklarını ve hangi ülkede yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Şeffaflık ilkelerimize paralel olarak paylaşımların üzerine reklam verenin kim olduğunu gösteren etiketler ekleniyor.



Ayrıca, insanların daha az reklam görmeyi seçebilmeleri için yeni kontroller de ekledik. Kullanıcılar bu kontrolleri kullandığında etiketlenmiş reklamları görmüyor.



Tüm siyasi ve seçime dayalı reklamlar, yedi yıl boyunca bulunacak şekilde Reklam Kütüphanemize ekleniyor, böylece herkes hangi reklamların yayında olduğunu, hedeflemeyle ilgili bilgileri ve bunlara ne kadar harcama yapıldığını öğrenebiliyor.



SEÇİM MÜDAHALESİYLE MÜCADELE



Seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekipler oluşturduk. Bu oluşturduğumuz ekipler sayesinde, sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı Sayfalar, Gruplar ve Hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım (CIB) konusuna odaklandık.



2017’den bu yana, koordineli kötüye kullanımlar (CIB) nedeniyle dünya çapında 200’den fazla ağı kaldırdık; platformlarımızda bu tarz bir faaliyet tespit ettiğimizde, özellikle de seçimlerle ilgili olduğu durumlarda, aksiyon alıyoruz. Tespit ettiğimiz CIB ağlarını takip etmeye, kaldırmaya ve detaylarını herkese açık olarak paylaşmaya devam edeceğiz.

Son güncelleme: 19:25 05.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı