• Turkhane Logo

Yargı Reformu paketinde sınırlı değişiklik

Bugün açılacak Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri Yargı Reformu paketi olacak.

08:44 01 Ekim 2019 Salı
Yargı Reformu paketinde sınırlı değişiklik
Bugün açılacak Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri Yargı Reformu paketi olacak.

Dört ayrı paket halinde görüşülecek olan Yargı Reformu’nun ilk paketi dün AKP tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu. HDP hariç muhalefet partileriyle birebir yapılan görüşme sonrası Meclis’e sunulan pakette sınırlı değişiklikler yapıldığı öğrenildi. 

CHP’nin itiraz ettiği maddelerde sınırlı değişiklik yapıldı, aynen korunmasını istediği düzenlemelere ise dokunulmadı. 

Cumhuriyet’in haberine göre avukatlara yeşil pasaport verilmesinde yeni koşul getirildi. Taslakta, meslekte 15 yıllık kıdemi bulunan avukatlara yeşil pasaport verilmesi öngörülüyordu. Ancak yeni getirilen koşula göre devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı işlenen suçlarla Terörle Mücadele Yasası kapsamına giren suçlardan dolayı hakkında soruşturma veya kovuşturma bulunanlara diğer şartları taşısalar bile yeşil pasaport verilmeyecek.


KHK’lilere pasaport verilmesi pakette yer alan önemli maddelerden. KHK ile pasaportları iptal edilenlerden haklarında devam etmekte olan herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmayanlara, mahkûmiyet kararı bulunanlardan cezasını tümüyle ifnaz edilenlere başvurmaları halinde İçişleri Bakanlığı’nca pasaport verilecek. CHP, pasaport verilmesine İçişleri Bakanlığı tarafından karar verilmesine karşı çıksa da bu madde aynen korundu.

Avukatlık sınavı gelecek yıldan itibaren: İlk taslakta, “hukuk mesleklerine giriş sınavı”nın 1 Ağustos 2019 tarihinden sonra yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıranların tabi olması öngörülmüştü. Ancak muhalefet partilerinin itirazı sonucu avukatlar için “hukuk mesleklerine giriş sınavı” gelecek yıl hukuk fakültelerine kayıt yaptıranlar için geçerli olacak. Böylece ilk sınavın 2024 yılında yapılması öngörülüyor.

 Üst sınırı iki yıla kadar olan suçlarda kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin düzenlemede istisna tutulan suçların kapsamı genişletildi. İlk taslakta, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar, kamu görevlisi tarafından görevi sebebiyle veya kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar kapsam dışıyken, asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar da istisna tutuldu.

İlk taslakta beş yılın altında olmasına karşın istinafta kesinleşen suçlara temiz yolunun açılmasını sağlayan suç kapsamları ise genişletildi. 

Türk Ceza Yasası’nın “hakaret” başlıklı 125. maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan ‘hakaret suçunun kamu görevlisine karşı görevinden dolayı; dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı; kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerine karşı işlenmesi” halleri de temyiz kapsamına alındı.

Son güncelleme: 08:44 01.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı