• Turkhane Logo

Yargı krizinde can sıkan soru: Bireysel başvuru kaldırılıyor mu?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin tartışmaya neden olan bireysel başvuru uygulamasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tunç, “AYM konusunda bir çalışma henüz yok” dedi.

15:33 12 Ocak 2024 Cuma
Yargı krizinde can sıkan soru: Bireysel başvuru kaldırılıyor mu?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM'nin tartışmaya neden olan bireysel başvuru uygulamasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tunç, “AYM konusunda bir çalışma henüz yok” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bugün Ankara Adliyesi Konferans Salonunda hâkim ve savcılarla bir araya geldi. Tek tek söz alan hâkim ve savcılar, özlük haklarına ilişkin taleplerini dile getirdi. Bakan Tunç da bunları tek tek not alarak ilgileneceğini söyledi. Tunç ayrıca yeni Ankara Adliyesi binasının yapımı için ihale düzenlendiğini anımsattı.

Tunç, toplantının çıkışında DW Türkçeden Alican Uludağ’ın Can Atalay krizinin ardından AYMnin yeniden yargılama yetkisinde bir değişiklik olacağı söylendi. Bu konuda bakanlığınızda bir çalışma var mı? sorusuna yanıt verdi. AYMnin yapısının değiştirilmesiyle yeniden yargılama yetkisinin ele alınmasının farklı konular olduğunu belirten Tunç, AYMnin yeniden yargılama yetkisine ilişkin farklı fikirler var. Ancak bu konuda henüz bir çalışma yok dedi.
AYM - YARGITAY KRİZİ
AYMnin Can Atalaya ilişkin verdiği hak ihlali kararlarının Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından iki kez uygulanmaması, Ankarada krize neden olmuştu. Özellikle AKP ve MHP temsilcileri, AYMnin yetkilerinin sınırlandırılması yönünde açıklamalar yapmıştı. AYM kararının uygulanmaması ve Yargıtayın AYMye yönelik suçlamalarına hukukçular da protesto gösterileri düzenlemişti.
AYMnin Can Atalay kararına direnen Yargıtay, AYM’yi juristokrasiyi andırır şekilde yorumla Anayasa hükümlerini uygulanamaz hale getirmekle suçlamıştı.
AYM BİREYSEL BAŞVURU YETKİSİ NEDİR?AYMnin bireysel başvuru yetkisi, Anayasanın 148. maddesinde düzenleniyor. Ancak bireysel başvurunun uygulanmasına ilişkin esaslar AYMnin kuruluş kanununda yer alıyor.
AYMnin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 50. maddesinde ihlal kararı verildiğinde yapılması gerekenler sıralanıyor. Söz konusu maddenin ikinci fıkrasında şöyle deniyor:
Tespit edilen ihlal bir mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmayan hâllerde başvurucu lehine tazminata hükmedilebilir veya genel mahkemelerde dava açılması yolu gösterilebilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesinin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir.
Özellikle Can Atalay krizinin ardından AYMnin yasasındaki yeniden yargılama yetkisinin sınırlandırılması gündeme gelmişti.

Son güncelleme: 15:33 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı