• Turkhane Logo

Yargı darbesine sessiz kalan Adalet Bakanı, Özgür Özel’e tepki gösteri

17:25 09 Kasım 2023 Perşembe
Yargı darbesine sessiz kalan Adalet Bakanı, Özgür Özel’e tepki gösteri





Yargıtay’ın AYM’yi tanımayan kararına sessiz kalan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CHP lideri Özgür Özel’in “Meclis’e darbe” açıklamasına tepki gösterdi.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay’ın Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını tanımayarak üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Ancak Bakan Tunç, karar için “darbe” ifadesini kullanan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i hedef alarak “Son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir” dedi.



Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden AYM kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı. Kararı değerlendiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel de durumu “Meclis’e darbe” olarak nitelendirdi.



Özel’in açıklamasına X hesabında tepki gösteren, ancak Yargıtay’ın kararıyla ilgili bir yorumda bulunmayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şunları yazdı:



‘SORUMSUZCA BİR HAREKET’ 



“Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanununun 312. maddesi uyarınca, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları üzerinden yapılan değerlendirmelerde ‘Meclise yönelik darbe yapıldığı’ şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir.



Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür.”



ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ? 



Yargıtay’ın kararı sonrası partisinin TBMM grubunu acil toplantıya çağıran CHP Genel başkanı Özgür Özel, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Kriz AKP – MHP krizidir. Kriz, AKP içindeki kliklerin krizidir. Halkı da bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyorum. Kim bu darbeye direnirse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bu darbeye karşı direnirse -ki direnmesi gerekmektedir- burada Anayasa Mahkemesi kararını bekleyerek demokratik bir tavır sergilemiştir. Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında Cumhuriyet Halk Partisi’ni bulacaktır” demişti.

Son güncelleme: 17:25 09.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı