• Turkhane Logo

Yaptığı binada 97 kişiye mezar olmuştu: ‘Reis’in dava adamıyım’ diyen müteahhit serbest bırakıldı

11:00 07 Ocak 2024 Pazar
Yaptığı binada 97 kişiye mezar olmuştu: ‘Reis’in dava adamıyım’ diyen müteahhit serbest bırakıldı





Hatay’da 97 kişiye mezar olan Özkan City Bloklarının müteahhidi AKP‘li Mehmet Özkan serbest bırakıldı. Aileler, “Biz yaşadığımız çaresizliği unutmadık. 6 Şubat’ın hesabı verilecek” dedi.



Maraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan kentlerin başında gelen Hatay’da 97 kişinin hayatını kaybettiği, Özkan City Blokları’nın “Reis’in dava adamıyım” diyen AKP‘li müteahhit Mehmet Özkan’ın ortağı olan kardeşi İrfan Özkan serbest bırakıldı. Depremzede aileler, “Biz yardım çığlıklarını ve yaşadığımız çaresizliği unutmadık. 6 Şubat’ın hesabı verilecek” diyerek durumu tepki gösterdi.



Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz’ün haberine göre, AKP‘li müteahhit Mehmet Özkan ve kardeşi İrfan Özkan’ın Hatay Antakya’da inşa ettiği Özkan City Blokları için hazırlanan ön inceleme raporunda binanın kolonlarının kesildiği iddiasına yer verilmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nce hazırlanan bilirkişi raporunda kolon kesme iddialarını ortaya çıkaracak statik projeye ulaşılamadığı ifade edildi.



Binanın statik projeleri bulunamadığından 3 boyutlu analizlerin yapılamadığı ve statik yönden değerlendirilemediğine vurgu yapılan raporda, “7 Nisan 2023 tarihli raporda karot numunelerine ait basınç dayanımının belirtilen C35 beton sınıfı için minimum basınç dayanımı değerini sağlamadığı görülmektedir” denildi.



Ayrıca raporda, statik projenin eksikliği nedeniyle binanın temel boyutu, temel donatı alanı, temel bağ kirişleri, kolon ve kirişlere ilişkin bilgilerin değerlendirilemediğine vurgu yapıldı. Raporda zemin etüt raporunda belediye onayının da bulunmadığına dikkat çekildi.



İHMALLER ZİNCİRİ



Binanın kolonlarının kaç tane ve nerede olduğuna dair bilgilerin de yer aldığı statik raporun kayıp olmasına karşın bilirkişi ihmaller zincirini ortaya koydu. Bilirkişinin hazırladığı raporda yapım sorumlusu müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firması yetkilileri, statik uygulama denetçisi, varsa uygulama denetçisi, varsa kontrol elemanı asli kusurlu bulunurken belediyenin yapı kontrol birimi ise tali kusurlu bulundu.



Yetkililerin bilirkişiye iletildiği söylenen raporun nerede olduğu bilinmezken tutuklu bulunan müteahhitlerden İrfan Özkan’ın serbest bırakıldığı ortaya çıktı.



‘DOSYADA NE GİBİ BİR GELİŞME OLDU?’



Avukat Fatma Asena Dergi, “Tutuklularda aylık gözden geçirme olur. Bizim dosyamızda 19 Aralık’ta tutuklu bulunan üç kişinin de tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. Ancak bunun ardından ayın 28’nde İrfan Özkan’ın adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını öğrendik. Dosyada ne gibi bir gelişme oldu da bu kişi serbest bırakıldı? Bu bilirkişi raporundan sonra yeni tutuklamalar bekliyorduk ancak tahliye kararı verildi. Bu karar hayatını kaybeden insanların yakınlarını derinden üzdü” dedi.

Son güncelleme: 11:00 07.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı