• Turkhane Logo

Yandaş medya AKP’nin yaptığı zamlara sessiz kaldı

13:50 09 Temmuz 2023 Pazar
Yandaş medya AKP’nin yaptığı zamlara sessiz kaldı





AKP hükumeti tarafından hafta içinde vergilerden harçlara kadar birçok kalemde zam yapıldı. Ancak bu zamlardan hiçbirisi, iktidara yakın gazetelerin manşetinde yer almadı. Birinci sayfaya düşen tek haber, telefon kayıt ücretinin zamlanmasından dolayı yurt dışına çıkışlarda oluşan kuyruklar oldu.



AKP hükumeti tarafından hafta içinde Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden KDV’ye, pasaport ücretlerinden telefon kayıt ücretlerine kadar birçok vergi ve harç kaleminde zam yapıldı.



Yapılan zamlar halkın büyük bir kesimini etkileyen kararlar olsa da hiçbirisi iktidara yakın gazetelerin birinci sayfalarında kendisine yer bulamadı.



Evrensel’in hazırladığı habere göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla iğneden ipliğe zam geldi. Neredeyse tüm ürünlerin katma değer vergisi (KDV) artırıldı. Bugüne kadar KDV’si yüzde 18 olan mal ve hizmetlerde bu oran yüzde 20’ye çıkarıldı, KDV’si yüzde 10 olan ürünlerde ise yüzde 10 olarak yeniden belirlendi.



Ancak hükümete yakın gazeteler, manşetlerinde zamlara ilişkin tek sütun bile haber yapmadı. Hükümete yakın medyada zam haberleri yurt dışından getirilen telefonların kayıt olması için istenen bedelin 20 bin lira olması sonrası sınır kapısında yaşanan yoğunluklarla verildi.



Sabah gazetesi zamlara hiçbir şekilde yer vermezken, manşetinde “Evini yapana hibe kredi, 500 bin” dedi. Gece yarısı gelen zamlar birinci sayfasında üç cümle ile “Yurt dışından telefon getirmek zorlaştı” diyerek yer aldı.



Türkiye gazetesi de 500 bin liralık “desteği” manşetine taşıyan gazetelerdendi. Ancak zamların hiçbiri Türkiye’de de yer almadı.



Yeni Şafak gazetesi ise İsveç’le ilişkileri manşete taşıdı. Gazete; telefon harçlarına gelen zamlar sonrası sınır kapısında yaşananları ise “14 bin TL izdihamı” diyerek verdi. Akşam gazetesi de sınır kapısındaki yoğunluğa yer veren gazeteler arasındaydı.



Hürriyet gazetesi haberi “KDV yüzde 20’ye çıktı” diye görürken, telefonlarda yükselen KDV nedeniyle sınır kapılarında yaşanan yoğunluklara yer verdi. Milliyet gazetesi de “Vergi ve harçlara yeni ayar geldi” dedi.



Zamların ertesi günü ise Evrensel “Vergi – zam yağdırdılar, servete dokunmadılar”, BirGün “Yüzyılın Soygunu”, Cumhuriyet “İkinci Adım Gece Zamları”, Karar “IMF’yi Bile Aratan Acı Reçete”, Sözcü “Kendim Ettim, Kendim Buldum, Son Zamlarla Gül Gibi Sararıp Soldum”, Yeni Çağ “Ekonomideki Çöküşün Faturası Vatandaşa” manşetleriyle çıktı.

Son güncelleme: 13:50 09.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı