• Turkhane Logo

Yandaş derneklere bedelsiz kamu arazisi tahsisi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı yeni değişiklikle vergi muafiyeti tanınan derneklere arazilerden bedelsiz yararlanma hakkı tanıyor.

11:17 12 Eylül 2018 Çarşamba
Yandaş derneklere bedelsiz kamu arazisi tahsisi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı yeni değişiklikle vergi muafiyeti tanınan derneklere arazilerden bedelsiz yararlanma hakkı tanıyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesine İlişkin Yönetmelik”te yaptığı değişiklikle, vergi muafiyeti tanınan derneklere, eğitim ve yurt hizmetleri için Hazine’nin tasarrufunda bulunan arazilerinden bedelsiz yararlanma hakkı tanındı.

BirGünden Mustafa Mert Bildircinin haberine göre, değişiklikle bu taşınmazlarda ticaret yapılmasına da olanak sağlanırken Tüzel kişilik kazanan vakıflara bedelsiz kamu arazilerinin tahsisine olanak sağlayan hükmün kapsamı genişletilerek “Cumhurbaşkanınca kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğu tespit edilen dernekler” de kapsama alındı.


Aralarında Cumhurbaşkanı’nın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı TÜGVA’ya bağlı dernekler ile Türkiye Diyanet Vakfı’nın da olduğu yüzlerce derneğin Hazine arazisi üzerinde, “Eğitim hizmetleri” adı altında dini eğitim merkezleri açmasına olanak sağlanıyor.

Kamu taşınmazlarının 49 yıllığına kullanma hakkını elde etmek isteyen derneklere, “Eğitim faaliyetleri” yürütme zorunluluğu getirilirken derneklere okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğrenim kurumları açma yetkisini veren düzenlemede yer alan “Eğitim faaliyetleri” ise şöyle tanımlanıyor:

“Öğrencilerinin eğitimine yönelik eğitim kurumu işletilmesi faaliyeti ile yurt işletilmesi, ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı açılan Kur’an-ı Kerim okumak, hafızlık yapmak ve din eğitimi almak isteyen vatandaşlara verilen eğitim.”

İlim Yayma Cemiyeti’nin de kapsama alındığı düzenleme için başvuru koşulları da yönetmelikle belirlenmiş. Vakıfların, eğitim faaliyetleri için talep ettikleri taşınmazlar üzerinde yeni yapacakları tesislerdeki öğrenci sayısının en az yüzde 10’unun bedelsiz, yüzde 10’unun ise yüzde 50 indirimli olarak ihtiyaç sahibi öğrencilere ayrılması şart koşuluyor.

Vakıf ve derneklerin öğrencilere vereceği eğitim hizmetlerine ilişkin denetimin Milli Eğitim Bakanlığı veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yapılacağı belirtiliyor. Buralarda verilecek eğitimin daha “nitelikli” sunulmasına yönelik yetki de yine MEB ve Diyanet’e verilirken bu kapsamda MEB ve Diyanet’in, “Uygun görüşlerini” içeren plan ve projelerin hazırlanabileceği ifade ediliyor.

 

Son güncelleme: 11:17 12.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı