• Turkhane Logo

Yanan binada yaşam mücadelesi: 5 bin liradan aşağı kiralık ev bulamadık

İstanbul, Sancaktepe’de günler önce yanan binada yaşam mücadelesi sürüyor. Binada yaşayanlar yardım bekliyor.

08:54 30 Temmuz 2022 Cumartesi
Yanan binada yaşam mücadelesi: 5 bin liradan aşağı kiralık ev bulamadık
İstanbul, Sancaktepe’de günler önce yanan binada yaşam mücadelesi sürüyor. Binada yaşayanlar yardım bekliyor.


İstanbul, Sancaktepe’de günler önce yarısı yanan binada yaşam mücadelesi ve geçim derdi sürüyor. Bina yandıktan sonra bir süre binada oturan ancak 3 gün önce binadan taşınan Halit Şimşek, 20 gündür domates peynir yediklerini anlattı. Şimşek, “Kiralar çok yüksek. Biz burada bin 500 liraya oturuyorduk, 5 bin kiradan aşağı ev bulamadık. Ben emekliyim, 3 bin 500 lira alıyorum. Bu kirayı nasıl ödeyeceğiz, bilmiyorum. Oğlumla birlikte karşılamaya çalışacağız ya da İstanbul’u terk edeceğiz” diye konuştu.

Duvardan Hazal Ocakın haberine göre, binanın en üst katında oturan, dubleks ev sahibi 38 yaşındaki Emrah Yürekseven de “270 bin ile 300 bin arasında zararım var. Şantiyelerde çalışan bir insanım. Türkiye şartlarında ne kadar para biriktireceğim de bu zararı karşılayacağım... Gerçekten çok zor durumdayız” dedi.


BİNA 6 TEMMUZDA YANDI... 

Sancaktepeye bağlı Osmangazi Mahallesi, Vali sokaktaki binada 6 Temmuz’da yangın çıktı. Yangında can kaybı ya da yaralanan olmadı ancak binanın bir bölümü kullanılmaz hale geldi. Bir yüzü harabeye dönen binanın diğer yüzünde yaşam mücadelesi sürüyor. Binanın bir yüzü ve evlerin içi isle kaplanmış halde. Bölgeye gelen Sancaktepe Belediyesi’nin yetkilileri incelemelerde bulundu. Yetkililer binanın dış cephesi ve çatısının onarımı için iskeleler kuracaklarını söyledi.

BELEDİYE DIŞ CEPHEYİ YAPACAK

Eşyalarının bir kısmı yanan 58 yaşındaki Halit Şimşek, kalan eşyalarını ise yanan eve giren çocuklarının kurtardığını söyledi. Şimşek, yangın sırasında köyde olduğunu belirterek “Yangını ilk fark eden kızım olmuş. Komşulara haber verip kurtarmış, o görmese komple yanarlarmış. Yan taraftaki boş arsada duran ahşap paletler tutuşmuş. Nasıl çıkmış, biri mi yakmış bilmiyoruz. Maddi hasarımız çok büyük, dış cepheyi ve çatıyı belediye yapacakmış ama evlerin içini karşılamayacakmış” dedi. Binanın onarılmasının uzun süreceğini belirten Şimşek, yanan evinde bin 500 lira kira verirken 5 bin lira vererek yeni bir daireye kiraya çıkmış. Şimşek, şöyle devam etti:

“Şu an burada su soğuk, doğalgaz kesik, elektrik de yok…. 20 gündür domates peynir yiyorduk. Biz iki gün önce taşındık; yanan eşyalarımız için bir katkı sunacaklar mı, bilmiyorum… Bekliyoruz işte... Binada en az 2.5 milyon liralık hasar var. Her şey çok pahalı, küçük bir perde bile 300-400 lira, bütün eşyaları 300 bine ancak alırsın. Kiralar da çok yüksek. Biz burada 1500 liraya oturuyorduk, 5 bin lira kiradan aşağı ev bulamadık. Ben emekliyim, 3 bin 500 lira alıyorum. Bu kirayı nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum. Oğlumla birlikte karşılamaya çalışacağız ya da İstanbul’u terk edeceğiz. Devletimizden, yetkililerden yardım bekliyoruz.”

BİNLERCE LİRA ZARAR...

43 yaşındaki Ali Boğalı ise yangın sırasında dışarıda olduğunu söyleyerek binlerce lira zarar olduğu anlattı. Gözleri dolan Boğalı, şöyle konuştu:
Diğer dairelerde insanlar vardı. Can kaybı olmadı ama benim sadece evin içinde 100-110 bin lira zararım var. Tabii dış cephe filan da var. Daire başına 30 bin lira da oradan çıksa 140 bin lira zarar. Benim özel sigortam var, 66 bin lira karşılıyor. Sigorta şirketinde zarar 99 bin lira görünüyor ama 66 bin liraya indirmişler. Kaymakamlığa gittik, sigorta olduğu için yardımı kestiler. Şu an eşimle çalışıyoruz. Çocuklarımı Tuzlaya bıraktım...”

BU ZARARI NASIL KARŞILAYACAĞIM?

Evin en üst katında oturan, dubleks ev sahibi 38 yaşındaki Emrah Yürekseven, yangının yandaki arsada duran paletlerden çıktığını belirterek “Arsada duran paletler tutuşmuş, arsa sahibi ve arsayı kiralayıp paletleri oraya koyan kişiden de şikâyetçi olduk. Paletçi de belediyeden ‘zararım var, yardım edin’ diye talepte bulunmuş” dedi. Yan binanın da yangından zarar gördüğünü anlatan Yürekseven, “Karşı dairelerin olduğu tarafta yaşayanlar var, onların bir odası zarar görmüş. O odayı kapatıp yaşamaya devam ediyorlar. Benim dairem dubleks, 270 bin ile 300 bin arasında zararım var. Benim özel sigortam yok, DASK’ım var ama DASK karşılamıyor. Özel sigorta da zaten tüm zararı karşılamıyor. Şantiyelerde çalışan bir insanım. Türkiye şartlarının altında ne kadar para biriktireceğim de bu zararı karşılayacağım... Gerçekten çok zor durumdayız. Yardım edebilecek mercilere biz elimizi uzattık. Artık onlar da bize nasıl destek çıkar, ne gibi imkanlar sunar, onlara kalmış” dedi.

Son güncelleme: 08:54 30.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı