• Turkhane Logo

Yalan haber üretenlere Google'lı önlem

ABD’deki başkanlık seçiminde sıkça gündeme gelen yalan haberler, Trump’ı başkanlığa götüren yolda en büyük tartışma konularının başında geliyordu.

14:47 04 Ekim 2018 Perşembe
Yalan haber üretenlere Google'lı önlem
ABD’deki başkanlık seçiminde sıkça gündeme gelen yalan haberler, Trump’ı başkanlığa götüren yolda en büyük tartışma konularının başında geliyordu.




Türkiye’de de güvenilir medya kurumlarının yıldan yıla azalmasıyla iktidar aygıtına dönüşen basında, yalan haberler gerçek haberlerin önüne geçmeye başladı.


Yalan haberle mücadele adına dünya genelinde haber denetçileri platformları mevcut. Türkiye’de de teyit.org, bu platformların başında geliyor.

Googl, salı günü özellikle yalan haber kontrollerinin sağlanacağı ‘Fact Checker’ adlı aracın beta sürümünü kullanıma sundu.

Short Mag’in Poynter’in aktardığına göre, Google’ın araştırma bilimcisi Cong Yu projelerini, “Yapmak istediğimiz şey, haber denetçilerinin belirli bir konu üzerinde yaptıkları çalışmaları kolaylaştırmak ve kullanıcılar için belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlamak” sözleriyle açıklıyor.

Bazı haber denetçilerinin, ürünün Alpha sürümünü altı ay önce kullanmaya başladıkları belirtilen haberde, arama motorunun 2019’da halka açık hale geleceği ifade ediliyor.

Google’ın, bu özelliği şu an için az sayıda haber denetçisine sunmaya devam edeceği kaydediliyor.

Google yöneticisi Yu, halka açılana kadar, Google’ın aramalarda daha çok gerçeklik kontrolüne ulaşmak için algoritmayı daha fazla geliştirmenin de mümkün olduğunu söylüyor. 

Google Fact Check’e tıkladığınızda erişim mümkün olmuyor. Ancak gerçek bir haber denetçisi ya da gazeteci olduğunuzu ispatlayan belgeleri sunarsanız siteye erişiminiz mümkün olabiliyor.

Google, bunun için bir form doldurmanızı talep ediyor.

Euronewste yer alan habere göre sahte haberi anlamak için beş ipucu şöyle sıralanıyor:

Haberin sayfasını kontrol edin: Okuduğunuz makalenin hangi haber sitesinde yayınlandığına bakın. 
URL’yi kontrol edin: Doğru bir adres mi yoksa mesela ABC.com.co gibi yanlış bir adres mi emin olun. 
Etki alanını kontrol edin: Bir sitenin oluşturulduğu tarihi ve kime ait olduğunu kontrol etmek için siteyi kullanın. Genellikle, sahte siteler yalnızca birkaç gün veya birkaç hafta önce açılmış sitelerdir. 
Siteyi ve hikayeyi arayın: Eğer saygın bir site ve doğru bir hikaye ise Google’da yazan kişi ve site için yüzlerce sonuç çıkmalı. 
Tersinden görsel arama: Bazen sahte bilgiler, bağlam dışında sunulmuş eski bir görüntü biçiminde çevrimiçi olarak paylaşılır. Google’da tersinden görsel arama seçeneğiyle görselin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz.

 

Son güncelleme: 14:47 04.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı