• Turkhane Logo

Wikipedia Erdoğan’ı kızdıran başlığı silmiş

Wikipedia’nın iki yıl sonra erişime açılmasının altından ilginç bir gelişme çıktı. Tayyip Erdoğan, “kendi kendine darbe yapan liderler” listesinden silinmiş.

14:15 16 Ocak 2020 Perşembe
Wikipedia Erdoğan’ı kızdıran başlığı silmiş
Wikipedia’nın iki yıl sonra erişime açılmasının altından ilginç bir gelişme çıktı. Tayyip Erdoğan, “kendi kendine darbe yapan liderler” listesinden silinmiş.



Wikipedia iki yıl süren yasağın ardından Türkiye’de yeniden erişime açıldı. Ancak Erdoğan’ı kızdıran paylaşımın Wikipedia’dan silindiği görülüyor.

15 Temmuz 2016 Türkiye’de tarihin en önemli kırılma anlarından biriydi. Erdoğan’ın “Allahın lütfu” dediği o gece başarısız bir darbe girişimi oldu. Ardından Erdoğan Türkiye’de tüm yetkileri eline topladı.


Dünyanın en büyük online ansiklopedisi Wikipedia, 15 Temmuz’u diktatörlerin tüm yetkileri ellerine alabilmek için yaptıkları “kendine darbe” (Self-Coup) listesine aldı.

Ardından Erdoğan Rejimi, Wikipedia’ya Türkiye’de erişim engellendi. Türkiye’de Erdoğan’a muhalif yayın yapan sitelerin yasaklanması yaygın bir uygulama.

Ekim 2019 itibariyle de Türkiye’de erişime engellenen internet sitesi sayısı 288 bin 310.

Wikipedia bu listeye eklenen en büyük web sitesiydi.

Wikipedia avukatlarının 2 yıl süren mücadelesinin ardından Anayasa Mahkemesi, Wikipedia’nın açılmasına hükmetti.

İki üyesi tutuklu ve Erdoğan tarafından atanan üyelerden oluşan Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir karar verebilmesi şaşkınlıkla karşılandı.

Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı.

Wikipedia’da yeralan “kendine darbe yapan liderler listesinden” Erdoğan çıkartılmıştı.

Erdoğan’ı kızdıran başlıktaki bu değişiklikle birlikte “Kendine karşı darbe yapanlar” listesinin “Soğuk Savaş Sonrası” bölümünde 13 kişi kaldı. Güncellemeyle listeye Maduro girdi, Erdoğan çıkartıldı.



KONTROLLÜ DARBE

Wikipedia’nın yaptığı bu otosansür Türkiye için yeni değil. 2019 yılında Netflix de cinsel içerikler nedeniyle Türkiye’de televizyonları denetleyen RTÜK isimli kurumun çatısına alındı. Netflix önce buna karşı çıksa da ardından kapatılma tehditleri sonrası kabul etti.

Twitter da sansür konusunda Türkiye’yle işbirliği içinde ve binlerce Twitter profilinin Türkiye’de erişimi engellenmiş durumda.

Özellikle 15 Temmuz’la ilgili soru işaretlerini aydınlatmaya yönelik yayınlar Türkiye’de hızla erişim engeliyle karşılaşıyor. Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “15 Temmuz kontrollü darbeydi” sözü de buna dahil.

KENDİNE DARBE NEDİR?

Kendi kendine darbe, bir devlet liderinin, yönetime yasal yollarla gelmiş olmasına rağmen, ülkenin yasama organını feshederek ya da güçsüz bırakarak, kanuna aykırı düzeyde güç sahibi olabilmek için bir ayaklanma ya da askeri darbe planlaması, sonra da bunu bastırarak bütün yetkileri devralmasına deniyor. Kendine darbenin ardından lider, mevcut anayasayı ortadan kaldırıyor ya da tamamen değiştirerek yeni bir sistem getiriyor. Aynı zamanda bağımsız mahkemeler de devre dışı bırakılıyor.

Son güncelleme: 14:15 16.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı