• Turkhane Logo

Weltanwälte Derneği, insan hakları ihlallerine dikkat çekti

Almanya'nın Köln şehrinde hukukçuların kurduğu Weltanwälte Derneği 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Türkiye, Afganistan ve Eritre'deki halk ihlallerini konuştu.

14:25 12 Aralık 2023 Salı
Weltanwälte Derneği, insan hakları ihlallerine dikkat çekti
Almanya'nın Köln şehrinde hukukçuların kurduğu Weltanwälte Derneği 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde Türkiye, Afganistan ve Eritre'deki halk ihlallerini konuştu.





Porz Belediyesi’nin konferans salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan Weltanwälte e.V  Derneği Başkanı Mehmet Reşat, İnsan Hakları Sözleşmesi’nin imzalanmasının üzerinden tam 75 yıl geçmesine rağmen dünyanın birçok noktasında çok büyük insan hakları ihlallerinin yaşandığını, son 10 yıldır da Türkiye’nin bu konuda en çok ihlal yaşanan ülkelerden biri olduğunu söyledi. 



Toplantının konuşmacılarından Avukat Özge Elif Hendekçi, 3 aylık bebeği ile beraber girdiği ve tam 5 yıl kaldığı cezaevinde yaşadığı zorlu süreci anlattı. Hendekçi, özellikle 17-25 Aralık’tan itibaren iktidarın 15 Temmuz için hazırlandığını söyledi. Yargıda, ceza hakimliklerinden başlayarak taşların teker teker döşendiğini belirten Hendekçi, insan haklarının sadece kanun kitaplarında yazılı olduğunu, Türkiye’de bir soykırım yaşandığını vurguladı.



title=/



Afganistanlı eski savcı Jahangir Jaweed ise, Taliban’ın Afganistan’da iktidara geldiğinden beri anayasanın askıya alındığını dile getirdi. Jaweed şunları kaydetti: “Şu anda burada Uluslararası İnsan Hakları Günü’nü kutlarken,  ülkemizde hukuk, hak ve özgürlükler yok ediliyor. Afganistan’da şu anda medeni haklar, kadın hakları, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, seçme özgürlüğü, eğitim hakkı, beraat ilkesi, suç ve cezaların kanuniliği ilkesi, adil yargılanma ilkesi yok. İşkence ve yasadışı gözaltı günlük olaylardan. Taliban yönetimi geldikten sonra devletin temel direği olan yargının adı değiştirildi ve tüm hakimler görevden alındı. Öyle ki mahkemelerimizde hukukçu kalmadı. Ceza muhakemesinin önemli süreçlerinden biri olan soruşturma aşaması ortadan kaldırıldı. Taliban yönetiminin ilk altı ayında 2.000 hakim ve 1.016 savcı görevden alındı, bazıları ise öldürüldü. Avukatlara yönelik eşeklere bindirme, şehirde koşturma gibi çirkin muameleler ve insanlık dışı cezalar tüm ulusu etkiledi. Afganistan ve dünya buna tanıklık ediyor.”



title=/



Eritreli Gazeteci Kibreab da, Eritre’nin Afrika’daki Kuzey Kore olarak tanımlandığını söyledi. Kibreab, Eritre’de tek adam iktidarının ve korku ikliminin hâkim olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Orda insanlar kolayca ve sebepsiz yere ölebilirler, birden kaybolabilirler. Yargı ve basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Birleşmiş Milletler’in bildirdiğine göre Eritre’de hâlâ sebepsiz yere hapis yatmakta olan on binden fazla insan var.”



Toplantının yapıldığı salonda ayrıca, Almanya’da yaşayan siyasi sığınmacıların yaptığı resimlerden oluşan ‘Özgürlük ve Barış’ konulu bir sergi açıldı. 

Son güncelleme: 14:25 12.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı