• Turkhane Logo

Washington'dan Türkiye'ye Rusya uyarısı

ABD'nin Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi O'Brien, Rusya yaptırımlarına Türkiye'nin uymasını istediklerini, bir ihlal tespit etmeleri halinde yaptırım uygulayabileceklerini açıkladı.

01:57 16 Aralık 2022 Cuma
Washington'dan Türkiye'ye Rusya uyarısı
ABD'nin Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi O'Brien, Rusya yaptırımlarına Türkiye'nin uymasını istediklerini, bir ihlal tespit etmeleri halinde yaptırım uygulayabileceklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığının Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi James OBrien, Türkiyenin Rusyaya yaptırım kararlarına uymasını beklediklerini, bunların delinmesine destek verilmesi durumunda, yaptırım adımları ya da ihlali durduracak başka adımları atabileceklerini söyledi.    
OBrian, aralarında DW Türkçe muhabirinin de bulunduğu, uluslararası basın kuruluşlarından gazetecilere, Rusyaya yaptırımlarla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi, ardından soruları cevapladı.
ABDnin Ukraynada sivil altyapıyı hedef alan Rusyaya yönelik bugün çok kapsamlı yeni yaptırımlar açıkladığını anlatan büyükelçi, uygulanan yaptırımlardan sonuç aldıklarını vurguladı.
Rusyanın askeri malzeme, mühimmat yapımı ve tedariğinde zora girdiğini, savaş alanında gücünü yitirmekte olduğunu söyleyen OBrian, mali yaptırımlar nedeniyle de finansal sorunlar yaşamaya başladığını, ayrıca 900 bin Rus vatandaşının savaş nedeniyle ülkelerinden kaçtığını söyledi.
ABDnin Yaptırım Koordinatörü OBrian, yaptırımlar konusunda Türkiyeden beklentiler ve Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 
Ankaraya hem övgü hem uyarı
Rusyanın Ukraynaya saldırısıyla başlayan savaşta Türkiyenin çok farklı konularda, çok önemli roller üstlendiğine vurgu yapan OBrian, Türkiyenin silahlı insansız hava araçları ile Ukraynaya sağladığı desteği övdü, Bunlar muharebe meydanında büyük önem taşıdı” dedi.
ABDnin yaptırım koordinatörü, Türkiyenin aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin Karadeniz Tahıl İnisyatifinin de bir nevi sponsorluğunu ve arabuluculuğunu üstlendiğine dikkat çekerek, Dolayısıyla Türkiyenin bu ihtilafta hem insani hem de askeri bakımdan üstlendiği rol büyük önem taşımıştır” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte OBrian, hem Türk Hükümeti, hem de Türk özel sektörüne, yaptırımlara uyulmasını beklentisini çok açık bir şekilde aktardıklarını” açıkladı, Türk özel sektörünün bu konuda çok net olduğunu ve büyük ölçüde de yaptırımlara uyduklarını gözlemlediklerini kaydetti.
Uyulmazsa aksiyon alırız”
Türkiyeyi önemli bir partner” olarak nitelendiren ve her zaman olduğu gibi bu konuda da çok açık ve samimi görüş alışverişinde bulunduklarını” anlatan OBrian, ABDnin yaptırımlar konusunda politikasının net olduğunu, Türk tarafına da çıkarlarımız gerektirdiği takdirde yaptırım uygularız” mesajını verdiklerini vurguladı.
Önümüzdeki aylarda Türkiyeden bazı beklentileri olduğunu aktaran James OBrian, Yaptırımlara uyulduğunu görmek için hem Türk makamları hem özel sektörü ile çok yakın angajmanımızı sürdüreceğiz. Eğer yaptırımlara uyulmadığı tespit edilirse aksiyon alınacak” dedi.
OBrian bu aksiyonun ne olabileceğine de açıklık getirdi. Yaptırımların delinmesine yol açan materyallerin temini nedeniyle ikincil yaptırım kararlarının alınabileceğini söyleyen ABDli koordinatör, ayrıca ihlali durduracak başka adımların atılmasının da seçenekler arasında bulunduğunu” dile getirdi.
ABD petrol tavan fiyatına da uyum bekliyorABDli büyükelçi, G7nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması konusunda Türkiyeden beklentilerini de anlattı.
OBrian, Beklentimiz Rus petrolünün en büyük alıcıları olan Çin, Hindistan ve Türkiyenin kendileri için çok iyi bir fiyat pazarlığı yapmaları, böylelikle fiyatların tavan fiyatının altında olmasını sağlamaları. Böylelikle resmi olarak tavan fiyat koalisyonunda yer almasalar da, yaptırımlara uymuş olacaklar” diye konuştu.
ABD, Erdoğan ve Putinin projesi için ne diyor?OBrian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin, ikili ekonomik ilişkilerini geliştirme, Türkiyeyi doğalgaz üssü haline dönüştürme planlarını da değerlendirdi.
ABDli yetkili, Rusyanın Ukraynada başlattığı savaşı için kaynak arayışını yakından takip edeceklerini, yaptırımlarını bu girişimlere uyarlayacaklarına işaret etti.
OBrian, Bu Türkiye ile istişarelerin süreceği ve Türkiyenin Rusya ile angajmanını sürdürme planlarında değişikliğe gitmek durumunda kalabileceği anlamına geliyor” diye konuştu.
AB de bu hafta Ankaraya çağrı yaptı
Bu arada Avrupa Birliği (AB) de bu hafta Genel İşler Konseyinde kabul edilen kararda Türkiyeye Rusyaya uygulanan yaptırımlara uyma çağrısı yaptı.
Kararda, Türkiyenin Ukrayna tahılının ihracatını kolaylaştırmada oynadığı yapıcı rolün Konsey tarafından takdir edildiği” vurgulanırken, Ancak Konsey, ABnin Rusyaya yönelik yaptırımlarına Türkiyenin uyum sağlamamasını derin üzüntüyle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Konsey kararında, Türkiyenin ABnin dış politika pozisyonlarına uyum sağlamasının, yaptırımlara katılmasının ilişkilerdeki en yüksek öncelikli konu” olduğunun altı çizildi.

AB üyeleri, Ukraynaya karşı savaş açması nedeniyle Rusyaya uygulanan yaptırımların ve kısıtlayıcı tedbirlerin delinmemesi gerektiğinin altını çizerken, şu çağrıyı yaptılar:
Bu bağlamda Konsey, Türkiyenin, özellikle çift kullanımlı ürünler de dâhil olmak üzere, mallar konusunda söz konusu olan Gümrük Birliği içindeki serbest dolaşımı da dikkate alarak, söz konusu kısıtlayıcı tedbirlere tam olarak riayet etmesini beklemektedir.”
Ankara: Yaptırımların ihlaline müsaade edilmeyecekTürkiye Dışişleri Bakanlığı ise ABnin bu kararları hakkında yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin yaptırımlara taraf olmamakla birlikte yaptırımların ihlaline müsaade edilmeyeceği yönündeki kararlı tutumunun dikkate alınmamasının kasıtlı bir yaklaşım” olarak görüldüğü belirtildi.
Açıklamada, Ülkemizin Rusyayla ticari ve ekonomik ilişkileri, yaptırımları etkisiz kılacak bir mahiyete sahip olmadığı gibi Rusyayla diyaloğumuzun sürdürülmesinin, Tahıl Anlaşması ve esir değişimi örneklerinde görüldüğü üzere savaşın olumsuz etkilerinin asgari düzeyde tutulması bakımından da önem arz ettiği açıktır ifadelerine yer verildi.
Erdoğandan Borrelle sert tepkiAB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrellin Avrupa Parlamentosuna gönderdiği bir yazı geçen hafta Alman medyasında yayımlanmıştı.Haberlerde Borrellin, Rusyaya uygulanan yaptırımların Türkiye üzerinden delinebileceği endişesini dile getirdiği belirtilmişti.

Türkiyenin ABnin Rusyaya karşı yaptırımlarına katılmaması, aksine Rusya ile ekonomik ilişkilerini geliştirme adımları atmasından rahatsızlık duyulduğu aktarılmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada Borrelle sert çıktı.

Borrelli muhatap olarak almıyorum. O, olsa olsa Mevlüt Beyin muhatabı olabilir” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Yaptığı açıklama hiç şık değil. Yani bir defa bizim Rusyayla ilişkilerimizi Borrell tayin, tanzim edemez. O bu konularda böyle bir karar verecek ne kalitededir ne kapasitededir. Çok çirkin bir açıklama. Sen nasıl olur da kalkarsın bizim Rusyayla ilişkilerimizi yaptırımlar içerisinde değerlendirirsin.”
 

Son güncelleme: 01:57 16.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı