• Turkhane Logo

Washington Post, ABD'nin Türkiye'yi ikna için sunduğu 'Fırat'ın doğusu planı'nı sızdırdı

Türkiye, Fırat'ın doğusuna operasyon hazırlığı içinde olduğunu ilan etti.

09:27 05 Ağustos 2019 Pazartesi
Washington Post, ABD'nin Türkiye'yi ikna için sunduğu 'Fırat'ın doğusu planı'nı sızdırdı
Türkiye, Fırat'ın doğusuna operasyon hazırlığı içinde olduğunu ilan etti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biz Afrine girdik, Celabrusa girdik. Şimdi de Fıratın doğusuna gireceğiz Biz bunu Rusya ve Amerika ile paylaştık derken Washingtonda diplomasi trafiğinin hızlandığına dair haberler geliyor.

Washington Post’ta yer alan habere göre Trump yönetimi, Türkiyenin olası Kuzey Suriye işgalini durdurmak için son derece yoğun çaba harcıyor.


Gazete, ABDnin Türkiyeye Fırat’ın doğusunda 15 kilometre derinliğinde Türk askerlerin ABD ile ortak denetleyeceği, YPGden arınmış bölge teklifi sunduğunu ancak Ankaranın 30 kilometre olması gerektiği konusunda direndiğini yazdı.

Haberde, Ankara’daki pazartesi günü yapılacak bir toplantıda Türkiyenin kaygılarına da cevap verecek nitelikte nihai ABD planının sunulacağı ifade ediliyor.

Türkiye hükümetinin ayrıca, Türkiyede yaşayan 3,6 milyondan fazla Suriyeli mültecinin güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak alanlar konusunda ısrarcı olduğu belirtilen haberde, ABD kurmaylarının, bu kez tehdidin ciddi ve yakın olduğu görüşünde oldukları kaydediliyor.

Kurdistan 24 de, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiyeyi Kuzey Suriyeye herhangi bir askeri operasyon konusunda uyardığını duyurmuştu.

Buna göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Suriyeye böylesi tek taraflı bir askeri operasyon, özellikle de ABD personeli orada ve sahadayken, Suriyedeki yerel ortaklarımız IŞİDe karşı operasyonlarını sürdürüyorken, büyük endişe sebebidir uyarısında bulundu.

Açıklamada aynı zamanda, Böylesi bir operasyon kabul edilemez ve bir kez daha Türkiyenin ortak bir yaklaşım konusunda bizimle çalışmasını bekliyoruz deniyor.

Washington Post, Erdoğanın Fıratın doğusuna gireceğiz açıklamasını hatırlatarak, Türkiye, ABD’nin teklifini reddederse, Trump yönetimi, Kürt savaşçıları (YPG) korumaya müdahale edemeyeceğini açıkça belirtti diyor.

Gazete, YPGnin, bölgede IŞİDi yenmek için ABD tarafından donatılan, eğitilip yönlendirilen ve Suriye Demokratik Güçleri olarak adlandırılan 60 binden fazla sayıda askerden oluşan bir orduya hükmettiğini ifade ediyor.

Son güncelleme: 09:27 05.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı