• Turkhane Logo

Vladimir Putin, Beşinci kez Rusya Devlet Başkanı olarak göreve başladI

Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende yemin ederek beşinci kez Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevine resmen başladı.

14:59 07 Mayıs 2024 Salı
Vladimir Putin, Beşinci kez Rusya Devlet Başkanı olarak göreve başladI
Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende yemin ederek beşinci kez Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevine resmen başladı.


Vladimir Putin, Büyük Kremlin Sarayında yemin ederek Rusya Devlet Başkanlığı görevini resmen üstlendi.
Törene Avrupa’dan sadece Fransa, Macaristan, Slovakya, Yunanistan ve Maltadan temsilciler katıldı. 
Belçika temsilcisinin de törene katılması planlandı ancak 7 Mayıs sabahı etkinliğe katılmama kararı alındı. 
Daha önce Moskova, tüm akredite yabancı diplomatik misyon başkanlarının açılış törenine davet edildiğini bildirmişti.
ABDli temsilciler de etkinliğe katılmıyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, ABD Büyükelçisi Lynn Tracynin belirli bir süreliğine Rusyadan ayrıldığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller daha önce ABDnin Rusya devlet başkanlığı seçiminin adil ve dürüst olduğuna inanmadığını ancak aynı zamanda Putini başkan olarak tanıdığını söylemişti.
Avrupa Parlamentosu Nisan 2024te Rusyadaki başkanlık seçimlerindeki ihlalleri kınamış ve Avrupa ülkelerine ve tüm uluslararası topluma bu seçimlerin sonuçlarını tanımama çağrısında bulunmuştu.
Anayasa uyarınca Rusya hükümetinin cumhurbaşkanı olarak göreve başladıktan sonra istifa etmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı basın sözcüsü Dmitry Peskov, Putinin 7 Mayıs gibi erken bir tarihte yeni başbakanı aday gösterebileceğini söyledi.
Bu Putinin beşinci dönemi. 2020 yazında Rusyada Anayasada yapılan değişiklikler kabul edilerek ona iki kez daha devlet başkanlığına aday olmasına ve 2036ya kadar iktidarda kalmasına izin verildi.
Putin 2000den beri iktidarda. 2000li yıllarda iki kez başkan seçildi: 2000 ve 2004te. O dönemde başkanlık süresi dört yıldı. 2008de Putin ve o zamanki hükümet başkanı değişti: Dmitry Medvedev başkan oldu ve Putin hükümetin başına geçti. 2012de Putin üçüncü dönem için aday oldu ve aynı yıl başkanlık süresi dört yıldan altı yıla çıkarıldı. 2018 yılında dördüncü kez başkan oldu.

Son güncelleme: 14:59 07.05.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı