• Turkhane Logo

Vize krizine yatırım yoluyla 'alternatif'! Karayip vatandaşı ol, vizeye takılma

Vizede yaşanan sıkıntı nedeniyle ihracatçılar rotayı AB ve ABD’deki fuar ve organizasyonlar yerine Uzakdoğu ve Dubai’ye çevirmeye başlarken, vize sıkıntısına alternatif çözüm olarak yatırım yoluyla vatandaşlık programları öne çıkıyor.

08:40 23 Ağustos 2022 Salı
Vize krizine yatırım yoluyla 'alternatif'! Karayip vatandaşı ol, vizeye takılma
Vizede yaşanan sıkıntı nedeniyle ihracatçılar rotayı AB ve ABD’deki fuar ve organizasyonlar yerine Uzakdoğu ve Dubai’ye çevirmeye başlarken, vize sıkıntısına alternatif çözüm olarak yatırım yoluyla vatandaşlık programları öne çıkıyor.


Avrupa Birliği Bölgesi’ne yapılan ziyaretler için gerekli olan Schengen vizesi ve ABD vizesi alımında son dönemde ciddi zorluklar yaşanmaya başladı.

Vize süreçleri nedensiz yere uzarken, bazı firmalar katılımcı oldukları fuarlara dahi gidememeye başladılar. Konsoloslukların vize konusunda iletişime kapalı olduğunu ve son derece ketum davrandıklarını belirten sanayiciler sorunun çözümlenmesini beklerken, alternatifler de yaratmaya başladı.


Dünya gazetesinin haberine göre sanayiciler, Avrupa’daki fuarların diğer bölgelerdeki alternatiflerine olan ilginin giderek arttığını ifade eden sanayiciler, özellikle Singapur, Hong Kong, Dubai ve Rusya gibi ülkelerdeki fuarlarda ciddi bir hareketlenme olduğunu söylüyor.

Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel, ise yatırım yoluyla vatandaşlık programlarını anlattı. Böyle 8 program olduğunu belirten Demirel, Beş tanesi Karayipler’de, üç tanesi Avrupa Bölgesi’nde diyerek şu bilgileri verdi:

Türkiye’yi de katarsak 9 tane var. Bu programlar, Antigua ve Barbuda, St. Kitts and Nevis, Grenada, Dominica ve St.Lucia ülkelerinde mevcut. Karayipler’de süreçler 6-8 ay ve 100 bin dolar hibe yapmak gerekiyor.

Direkt vize serbestliği gibi düşünebiliriz. Mesela Çin vizesi çok zor. Karayipler’de vatandaş olabilirsen Çin’e vizesiz giriş yapılabiliyor. Bu ülkelerin bunu yapma amacı ekonomilerini kalkındırmak ve doğrudan yabancı yatırım çekmek için yapıyorlar. Bu paralar da ekonomik gelişime katkıda bulunan devlet fonlarına gidiyor.

Avusturya ise en üst segment. 8 milyon Euro ticari yatırım ya da 3 milyon Euro hibe yapmak gerekiyor. 2-3 yıla yakın süren bir süreci var.

Montenegro çok popüler Türkiye’de. Türkler, oranın coğrafi alt yapısını çok seviyorlar. 250 bin Euro ya da 450 bin Euro gayrimenkul alınması gerekiyor. 8-10 ay arasında bir süreç var. Güvenlik araştırmasını da devlet kendisi yapmıyor, yabancı firmalar kullanıyorlar. Bu da güvenlik açısından önemli bir unsur.”

FUARLAR YER DEĞİŞTİRİYOR

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, Almanya ve Fransa’nın vize ile ilgili uyguladıkları politikalardan dolayı diğer bölgelerdeki fuarlara yöneldiklerini anlatıyor:

Ülkeye girişte kapıdaki polis bile ‘sen buraya neden geldin’ gibi bir tavır içerisinde. İnsanlar bunu görüyor. Diğer tarafta, Dubai’ye gittiğinde, kapıda vizeni alabiliyorsun, çok daha hoş karşılanıyorsun ve AB’deki fiyatların yarısına konaklayabiliyorsun. Eskiden Almanya ve Fransa’daki fuarlara çok büyük ilgi varken, şimdi bakıyoruz Dubai’deki Gulfood Fuarı’na ilgi çok arttı. Vize konusundaki bu sert tutum nedeniyle hep alternatifleri olmaya başladı. Singapur, Dubai, Hong Kong gıda fuarları çok ciddi hareketlendi.”

Son güncelleme: 08:40 23.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı