• Turkhane Logo

Vize krizi büyüyor: İki başvurudan birine ret veriliyor

Avrupa için Schengen vizesine başvurmaya çalışanlar randevu bulamıyor. En yakın randevu yaklaşık iki ay sonrasına veriliyor, başvuruların birçoğu reddediliyor. Avrupa’da eğitim gören öğrenciler de vize mağduru.

09:25 01 Haziran 2023 Perşembe
Vize krizi büyüyor: İki başvurudan birine ret veriliyor
Avrupa için Schengen vizesine başvurmaya çalışanlar randevu bulamıyor. En yakın randevu yaklaşık iki ay sonrasına veriliyor, başvuruların birçoğu reddediliyor. Avrupa’da eğitim gören öğrenciler de vize mağduru.





Avrupa’ya seyahat etmek isteyen kişilerin başvurduğu Schengen vizesinde randevu krizi yaşanıyor. En yakın randevuların yaklaşık 2 ay sonraya verildiği görüldü. Randevu alabilenlerin onay süresi uzarken, vize başvurularında ret yanıtı alanların sayısı da artıyor.



Almanya için vize başvurusunda bulunmak için resmi olarak yetkilendirilmiş kurum olan iDATA’nın sitesine girildiğinde şehirlere göre tercih yapılıyor. iDATA üzerinden vize başvurusu için randevu almak istenildiğinde İzmir ofisinde randevu için tarih verilmezken, Antalya ofisinde en yakın randevu 28 Ağustos 2023 tarihine veriliyor. Ankara Ofisinde de yine İzmir gibi randevu bulunamazken, İstanbul’daki bir ofiste en yakın randevu tarihi 20 Temmuz olarak verilirken bir diğerinde de 21 Temmuz 2023 tarihine verildi.



AMBARGO MU BİLMİYORUZ



Tur şirketi sahibi Hasan Demir, “Vize randevularının çok geç olması veya bulunamamasıyla ilgili şikâyetler bize de geliyor. ‘Bu örtülü bir ambargo mu, yoksa yoğunluktan mı kaynaklanıyor?’ bilemiyoruz ama böyle bir gerçek var. Genel olarak yoğunluk deniyor. Hem vize randevularını çok ileri tarihe veriyorlar hem de vize reddedilme sayısı çok yüksek. Daha önce defalarca yurtdışına gitmiş, hatta aile bireyleri bile o ülkelerde olan insanların bile ret aldığını duydum” dedi. Demir, “Şirketler mecburen kişileri vizesiz tatillere yönlendiriyoruz. Zamanında vize alınamıyor, kalkması gereken turlar vize engeline takıldığı için kalkamıyor. Bu da tur operatörü için büyük bir zarar anlamına geldiği için vizesiz tur ve tatillere yönlendirme yapılıyor. Mısır destinasyonu var örneğin tatil neredeyse Türkiye’den daha ucuza geliyor. O bölgelere talepler biraz da mecburiyetten dolayı artmış durumda. Aynı şekilde Balkan ülkelerine de talep var” diye konuştu.



EĞİTİM HAKKI ENGELLENDİ



Polonya’da Akademia WSB Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi için hak kazanan ve okula kayıt yaptıran bir öğrencinin vize başvurusu reddedildi. İsmini vermek istemeyen öğrenci, şunları söyledi: “Okulun mülakatına girdim ve geçtim. Daha sonra gerekli belgeleri hazırlayarak okula kaydımı yaptırdım. Okul bana vize alırken sorun yaşamamam için ıslak imzalı evrak gönderdi. Ben de bütün gerekli belgeleri toplayarak vize başvurusunu yaptım ancak 10’uncu madde gerekçe gösterilerek başvurum reddedildi. Okulun kayıtlı öğrencisi olmama rağmen eğitim alma hakkım engellendi.”



Polonya vize reddi 10’uncu madde kapsamında ülkeye giriş için belirtilen neden ile sunulan belgelerin resmi birimler tarafından inandırıcı bulunmaması anlamına gelmektedir.



TÜRKİYE’NİN VİZE REDDİ RUSYA’NIN BEŞ KATI OLDU



Avrupa’ya gitmek için onlarca evrak toplaması gereken Türk vatandaşlarının Schengen vizesi randevularında yaşadıkları sorunlar artarak sürüyor. Ekonomim sitesinde yer alan bir habere göre, Schengen vizesine Rusya’dan sonra en çok başvurunun yapıldığı ikinci ülke olan Türkiye olmasına karşın aldığı ret oranı Rusya’nın neredeyse 5 katına ulaştı. Türkiye son 8 yıl içerisinde en çok başvuru yapan Rusya, Suudi Arabistan, Fas, Ukrayna’nın yer aldığı ilk 5 ülke arasında da ret oranı en çok artan ülke oldu. Sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ise Schengen başvurularının temmuz ayı sonuna kadar durdurulduğu öne sürüldü. Bu durum seyahat acentelerini de zor duruma soktu. Tur şirketleri, randevulardaki olumsuzlukları görünce, çareyi vizesiz ülkelere yapılan turları önermekte buluyor. 



Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

Son güncelleme: 09:25 01.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı