• Turkhane Logo

Virüsün bulunmasından bir yıl geçti: Çin, koronavirüsün kökenini başka yerde arıyor

Doktorların Çin'in Wuhan kentinde endişe verici yeni bir hastalığın ilk vakalarını tespit etmesinden yaklaşık bir yıl sonra, Guardian'ın haberine göre ülke küresel Covid-19 salgınının kökenini sorgulamak için bir kampanya başlatıyor gibi görünüyor.

16:38 29 Kasım 2020 Pazar
Virüsün bulunmasından bir yıl geçti: Çin, koronavirüsün kökenini başka yerde arıyor
Doktorların Çin'in Wuhan kentinde endişe verici yeni bir hastalığın ilk vakalarını tespit etmesinden yaklaşık bir yıl sonra, Guardian'ın haberine göre ülke küresel Covid-19 salgınının kökenini sorgulamak için bir kampanya başlatıyor gibi görünüyor.

Çin devlet medyası, Guardian gazetesinin haberine göre koronavirüsün olası kökenleri hakkında yoğun bir şekilde haber yapıyor ve Aralık 2019dan önce Çin sınırları dışında bulunan olası hastalık vakalarına ilişkin araştırmalar yayınlıyor.
Resmi Peoples Daily gazetesi, geçen hafta bir Facebook gönderisinde mevcut tüm kanıtların koronavirüsün merkezi Çinin Wuhanında başlamadığını gösteriyor iddiasında bulundu.
Eskiden Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinde baş epidemiyolog olan Zeng Guang, Koronavirüsün ilk tespit edildiği yer Wuhandı, ancak ortaya çıktığı yer değildi diyor.
Dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise Çin vakaları ilk bildiren ülke olmasına rağmen, bu virüsün Çinde ortaya çıktığı anlamına gelmiyor dedi ve ekledi:
Menşei izleme, birden çok ülke ve bölgeyi kapsayabilecek devam eden bir süreçtir.
Kökeni Hindistan yarımadası iddiası
Çinli bilim insanları Lancete  Wuhan, insandan insana Sars-CoV-2 aktarımının ilk gerçekleştiği yer değil iddiasında bulunan bir makale bile sundular. (Makale henüz tıp literatürü hakemleri tarafından onaylanmış değil.)
Makaleye göre ilk vaka Hindistan Yarımadası nda olmuş olabilir.
Batılı bilim insanları ise, virüsün Çin dışında bir kökene sahip olduğu iddialarına pek güvenmiyor.
DSÖ: İddialar oldukça spekülatifDünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) sağlık acil durum programı direktörü Michael Ryan geçen hafta, hastalığın Çinde ortaya çıkmadığını iddia etmenin oldukça spekülatif olacağını söyledi.
Cenevrede bir haber brifingine verdiği demeçte, Ryan İnsan vakalarının ilk ortaya çıktığı yerde araştırmalara başlandığı halk sağlığı açısından açıktır dedi.

Londradaki Francis Crick Enstitüsü virologlarından Prof Jonathan Stoye, bir kanser ünitesinden alınan örneklere dayanarak 2019 sonbaharında İtalyada dolaşan Covid raporlarının zayıf göründüğünü söyledi.
İtalyadan gelen serolojik veriler, büyük olasılıkla diğer koronavirüslere yönelik çapraz reaktif antikorlarla açıklanabilir dedi.
Yani İtalyadaki vakalarda bulunan antikorlar, Covid-19dan sorumlu olanlarda değil, farklı koronavirüsler tarafından enfekte olmuş kişilerde tetiklenmişti.
Stoye, Kesin görünen şey, hastalığın ilk kaydedilen vakalarının Çinde olduğu diye ekledi: Dolayısıyla, virüsün Çin menşeli olma ihtimali hala yüksek.
İlk günlerin kısa özeti 
Çin, 31 Aralık 2019da Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ/WHO) Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli bir solunum yolu hastalığı tespit edildiğini bildirdi.
7 Ocakta DSÖ, hastalığın yeni tip bir koronavirüsten kaynaklandığını açıkladı. Virüse 2019-nCov adı verildi. 
11 Ocakta ilk ölüm Wuhanda gerçekleşti. 13 Ocak: Çin dışındaki ilk vaka Taylandda görüldü.
16 Ocakta Japonyada Wuhandan geldiği ortaya çıkan bir kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi. 21 Ocakta ABDde ilk Covid-19 vakası saptandı. Virüs, seyahat eden yolcular aracılığıyla birçok ülkeye yayılmaya başlıyordu.
23 Ocakta Wuhan karantina altına alındı. 24 Ocakta Avrupa ülkelerinde de ilk vakalar görülmeye başlandı.
30 Ocakta DSÖ küresel acil durum ilan etti. 31 Ocakta İngiltere, İtalya ve İspanyada ilk vakalar görüldü.

Son güncelleme: 16:38 29.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı