• Turkhane Logo

Veysel Akçay Moğolistan'da kaçırılma olayı dünya basınında

Moğolistan'da, Hizmet Hareketine yakınlığıyla bilinen Empathy Okulları'nın Genel Müdürü, Türk vatandaşı Veysel Akçay, kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmak istendi.

17:15 28 Temmuz 2018 Cumartesi
Veysel Akçay Moğolistan'da kaçırılma olayı dünya basınında
Moğolistan'da, Hizmet Hareketine yakınlığıyla bilinen Empathy Okulları'nın Genel Müdürü, Türk vatandaşı Veysel Akçay, kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmak istendi.

BBC Türkçenin haberine göre; Akçayın bir uçakla yurtdışına götürülme girişiminin Moğol yetkililer tarafından engellendiği iddia edildi.

Moğolistan Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili Türk Büyükelçiliğiyle temasa geçtiğini açıkladı.

Reuters haber ajansı, yerel medya ve Akçayın anlatımlarına dayandırdığı haberinde, iddia edilen kaçırma girişiminin başkent Ulanbatorda yaşandığını, Akçayın bazı kişiler tarafından zorla havaalanına getirildiğini bildirdi.


Fransız haber ajansı AFP, Akçayın arkadaşları ve görgü tanıklarının aktarımlarına göre, Akçayın evinin önünde beş kişi tarafından zorla alınıp bir minibüse sokulduğunu belirtti.

Cuma günü bir Türk uçağının Cengiz Han Uluslararası Havaalanına indiğini belirten ajanslar, Akçayın da kaçırıldıktan sonra havaalanına götürüldüğünü bildirdi.

Haber ajansları, Moğol yetkililerin yaklaşık sekiz saat boyunca uçağın kalkışına izin vermediğini ve Akçayı bu kişilerin elinden aldığını aktardı.

Reuters, Akçay için havaalanında gösteri yapıldığını uçağın yerel saatle akşam 21.15te kalktığını belirtti.

AFP, Akçayın kendisini kimin kaçırdığı soruna Bilmiyorum cevabını verdiğini aktardı. Ajans, yaşananların ardından Akçayın önce polis tarafından sorgulandığını sonra hastaneye giderek sağlık kontrolünde geçirildiğini bildirdi

Moğolistan: İddialar doğruysa egemenliğimizin ihlali anlamına gelir

Moğolistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Moğolistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Battsetseg Batmunkhun olayla ilgili Türk Büyükelçiliğiden bir diplomatla görüştüğü belirtildi.

Akçayı destekleyenler yaşananlardan Türkiyeyi sorumlu tutarken, Moğolistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ise, Türk Büyükelçiliğinin olayda kendilerinin bir dahli olmadığını söylediği belirtildi.

Açıklamaya göre Batmunkh, Türkiyenin ülkede bir kaçırma girişiminde bulunduğu iddiasının doğruluğu durumunda bunun Moğolistanın egemenliği ve bağımsızlığının ihlali anlamına geleceğini ve ülkenin buna güçlü bir şekilde karşı çıkacağını söyledi.

Açıklamada, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunun Moğol mevkidaşı Tsogtbaatar Damdin ile bir telefon görüşmesi yaptığı ve suçlamaları reddettiği de aktarıldı.

Konuyla ilgili Türkiyeden henüz bir açıklama gelmedi.

Reuters, Empathy Okullarının ülkede 25 yıl önce Gülen Hareketi tarafından açıldığını bildiriyor.

Eski Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Mart ayında Moğolistana yaptığı ziyarette, ülkede Gülen yapılanması bağlantılı okulların varlığını sürdürmesini eleştirmiş ve Bu okulların varlığı, i

BBC Türkçe

Son güncelleme: 17:15 28.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı