• Turkhane Logo

Vekilliği düşürülmüştü: AYM'den 'Can Atalay' kararı

AYM, tutuklu bulunan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

21:24 22 Şubat 2024 Perşembe
Vekilliği düşürülmüştü: AYM'den 'Can Atalay' kararı
AYM, tutuklu bulunan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti.

Gerçek Gündemde yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi (AYM), bugünkü Genel Kurul gündeminde, TBMM Genel Kurulunda Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yazısının okunarak Atalayın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali istemiyle CHPnin yaptığı başvuru ile Atalayın avukatlarının yaptığı yeni başvuruyu görüştü.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iki başvuruda da karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Kararın, 4e karşı 10 oyla alındığı öğrenildi. Kararın gerekçesi daha sonra yapılacak.

Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalayın vekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocakta düşürülmüştü.

CAN ATALAY KİMDİR?

Avukat Can Atalay, genel anlamda kimsesizlerin avukatı olarak biliniyor. Öğrenciliği ve meslek yaşamının ilk yıllarından bu yana sosyalist kimliğiyle öne çıktı. Emek mücadelesine hukukçu kimliğiyle destek verdi, Emek Sinemasının yıkılmaması için yürütülen kampanyanın örgütleyicilerindendi.

Somada hayatını kaybeden madencilerin, Hendek’teki patlamada yaşamını yitirenlerin, Çorludaki tren kazasında vefat edenlerin, tarikat yurdunda yanan çocukların yakınlarının yanında hep o vardı.

Mimarlar Odasının avukatlığını da üstlenen Atalay, Gezi Parkına alışveriş merkezi (AVM) yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışmasının savunmasında da vardı.

Atalay, Gezi eylemlerinde de öne çıkan isimlerden biri oldu ve hukuk tarihine bir skandal olarak adını yazıdan davada, 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yargılama sürecinde direnişi savundu, ısrarla esas suçun Gezide şiddet uygulayan güvenlik güçleri ve onlara emirleri veren yöneticiler tarafından işlendiğini söyledi.

Başta bugüne dek destek olduğu mağdurlar olmak üzere kamuoyunda Atalay için adalet sesleri yükselirken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından Şubat 2023teki depremlerde yıkılan Hataydan milletvekili adayı olarak gösterildi ve kazandı. Ancak Meclise hiç gitmedi.

Atalayın maruz kaldığı süreç, Anayasa Mahkemesinin (AYM) iki kere hak ihlali kararı vermesi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin daha önce benzeri görülmemiş bir biçimde dosyayı Yargıtay 3. Dairesine göndermesiyle hukuk krizine döndü. Daire, AYM kararının tanımadı.

Ve 30 Ocak 2024te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağın başkanlığında toplanan Genel Kurulda hakkında kesinleşmiş hapis cezasının okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü.

Son güncelleme: 21:24 22.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı