• Turkhane Logo

Vatandaş olan Suriyeli sayısı 200 bin 950

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısını 200 bin 950 olarak açıkladı.

16:57 10 Mayıs 2022 Salı
Vatandaş olan Suriyeli sayısı 200 bin 950
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısını 200 bin 950 olarak açıkladı.


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankarada yeni yerli e-Pasaport, yerli e-Mavi Kart ve yerli e-Sürücü Belgesi tanıtım toplantısında konuştu.

Konuşmasında vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını açıklayan Soylu, Bugüne kadar kriterleri sağlamak suretiyle vatandaşlık hakkı kazanan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950dir dedi.


Soylu vatandaş olan Suriyelilerden 113 bin 654ünün reşit, 87 bin 296sının da çocuk olduğunu söyledi. Afganistan uyruklu olup da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenlerin sayısının da 37 bin 69 olduğunu söyleyen Soylu bunlardan 17 bininin Türkmen olduğunu söyledi.

Soylu Uygur Türklerinin bir kısmının ikameti yoktu, bir kısmı vatandaş değildi. Hepsini uzun dönemli ikamete çevirdik. Uygur Türkleri dahil olmak üzere, Bulgaristan, Yunanistan ve Orta Asyadaki Türk soyları dahil olmak üzere hepsine İstanbulda müracaatları halinde Özel Türk Soylar Ofisi kurduk. Şu anda 6 bin 787 Uygur Türkü vatandaş oldu, 2 bininin de vatandaşlık işlemleri devam ediyor diye konuştu. Soylu 101 bin 995 Ahıska Türkünün de vatandaş olduğu bilgisini verdi. 25 bin 969 da yabancı yatırımcılıktan vatandaşlık kazanan olduğunu belirten Soylu Bu yabancı yatırımcılardan elde edilen gelir 7 milyar 532 milyon dolar açıklamasını yaptı.

Üç türlü Türk vatandaşlığı kazanma yolu olduğunu belirten İçişleri Bakanı Soylu Genel olarak, evlenme yoluyla ve istisnai olarak dedi. Soylu, 5 yıl Türkiyede kesintisiz ikamet ediyorsa, bu sürede suç ve suça dair bir konuya karışmayanların, bir Türk vatandaşıyla 3 yıl evli olanların, istisnai olarak da Türkiyede sanayi, kültürel, müzik gibi alanlarda fayda sağlayacağı değerlendirilen yabancıların Türk vatandaşı olabileceklerini söyledi.

Soylu 6 aydan fazla hapis cezası almış yabancıların vatandaşlık başvurusu reddedilir. İçişleri Bakanı imzasıyla onay makamı olan Cumhurbaşkanına gönderilir. Vatandaşlığa alma işlemi gibi vatandaşlıktan çıkarma işlemi de aynı şekilde yapılır. Kişinin Göç İdaresine bağlı bulunduğu dönem içindeki kayıtlarının ne olduğunu değerlendirmek durumundayız diye konuştu.

Son güncelleme: 16:57 10.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı