• Turkhane Logo

Varşova-Tel Aviv hattında 'gazze' krizi

Gazze'de İsrail saldırısında Polonyalı yardım görevlisinin öldürülmesinin ardından Varşova ve Tel Aviv arasında diplomatik kriz patlak verdi.

05:32 05 Nisan 2024 Cuma
Varşova-Tel Aviv hattında 'gazze' krizi
Gazze'de İsrail saldırısında Polonyalı yardım görevlisinin öldürülmesinin ardından Varşova ve Tel Aviv arasında diplomatik kriz patlak verdi.

İsrailin Gazze saldırısında bir Polonyalı yardım kuruluşu çalışanının ölmesi Varşova-Tel Aviv arasında diplomatik krize neden oldu.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, Varşovadaki İsrail Büyükelçisi Yacov Livneyi toplantıya çağırdı.

35 yaşındaki Polonyalı Damian Sobol, İsrailin vurduğu World Central Kitchen (WCK) adlı yardım kuruluşunun aracında hayatını kaybeden yedi çalışan arasındaydı. İsrail olayı yanlış tanımlama sonucu meydana gelen bir hata olarak nitelendirdi.

Sobol, Ukrayna, Fas ve Türkiyedeki çalışmalarının ardından son altı aydır Gazzede yardım görevinde bulunuyordu.

İsrailin Sobolun ailesine uygun tazminat ödemesi çağrısında bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Livnenin olayla ilgili yorumunu çirkin olarak nitelendirdi.

Livne, Polonyadaki aşırı sağ ve solun İsraili saldırıda kasıtlı cinayet işlemekle suçlama girişimlerine karşı çıkarak, Antisemitler her zaman antisemit olarak kalacak ve İsrail var olma hakkı için mücadele eden demokratik bir Yahudi devleti olarak kalacaktır. Ayrıca tüm Batı dünyasının iyiliği için. mesajı paylaştı.

Duda, bu yorumu çirkin olarak nitelendirdi ve büyükelçiyi Polonya ile ilişkilerde İsrail devleti için en büyük sorun olarak tanımladı.

Duda, İsraildeki yetkililer trajedi hakkında çok sakin bir şekilde konuşuyor ancak Ne yazık ki Polonyadaki büyükelçileri böyle bir incelik ve hassasiyeti sürdüremiyor, bu kabul edilemez. dedi.

Özür dilemeli
Dudanın siyasi rakibi olan Başbakan Donald Tusk da söz konusu yorumun kabul edilemez olduğunu ve Polonyalıları rencide ettiğini belirterek büyükelçinin özür dilemesi gerektiğini söyledi.
Tusk, Başbakan Benjamin Netanyahu ve Livneye hitaben Polonyalıların büyük çoğunluğu Hamas saldırısının ardından İsrail ile tam bir dayanışma gösterdi. Bugün bu dayanışmayı gerçekten zor bir sınava tabi tutuyorsunuz. Gönüllülere yönelik trajik saldırı ve verdiğiniz tepki anlaşılabilir bir öfke uyandırıyor. ifadelerini kullandı.

Polonya ve İsrail ilişkileri zorlu birkaç yılın ardından son dönemde düzelme sürecine girmişti.

Nazi Almanyasının işgal ettiği Polonyada Yahudileri katlettiği Holokost sırasında Polonyanın davranışlarının nasıl hatırlanacağı konusunda tartışmalar yaşanmıştı.

Merkezi ABDnin başkenti Washingtonda bulunan World Central Kitchen (WCK) dünyaca ünlü İspanyol şef Jose Andres tarafından 2010 yılında Haiti depreminden sonra kuruldu.

İsrailin 1 Nisanda Gazzede 7 çalışanını öldürdüğü WCKnin kurucusu Andres, bu saldırıların talihsiz bir hata değil doğrudan ve sistematik bir saldırı olduğunu söyledi.

Rus işgali altındaki Ukrayna dahil dünyanın dört bir yanında savaş ve felaketin vurduğu bölgelere yardım ulaştırmak için mücadele ediyor.

Son güncelleme: 05:32 05.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı