• Turkhane Logo

Van’da ‘Demokrasi yürüyüşü’ engellendi: Tuncer Bakırhan; Milli iradenin gasp edilmesini sineye çekmeyeceği

17:25 03 Nisan 2024 Çarşamba
Van’da ‘Demokrasi yürüyüşü’ engellendi: Tuncer Bakırhan; Milli iradenin gasp edilmesini sineye çekmeyeceği





DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, protesto yürüyüşü sonrası Van’da vatandaşlara seslendi. Bakırhan, “İki dönem iradenize kayyım atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla, bir siyasi darbeyle, bir yargı darbesiyle birlikte tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. Van halkının iradesine hiç kimse kast edemez. Kürt halkının iradesini yok sayan bu anlayışı sineye çekmeyeceğiz, itiraz edeceğiz.” dedi. DEM Parti bugünkü MYK toplantısını Van’da yaparken, DEM Parti, CHP, TİP ve EMEP heyetleri basın açıklaması sonrası yürüyüşe geçti. Bu sırada kalabalık gruba izin verilmedi. İçlerinde Dem Parti Eş Genel Başkanları, CHP heyeti, TIP Genel Başkanı ve bölge milletvekillerinin olduğu heyete biber gazlı müdahale gerçekleşti.”



Tuncer Bakırhan, YSK’nın mazbatayı vereceğini açıkladığı AKP’nin adayı Abdulahat Arvas’a da seslendi: “Kürtsen, insansan, inançlıysan, bu toprakları insanıysan bu oyuna gelme, mazbatayı kabul etme. Yarın Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın.”



Van’da DEM Parti Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın mazbatasının verilmemesine tepkiler bugün de sürüyor. Kentte kepenkler açılmazken, 7 noktadan yürüyüşler başladı. Yüzlerce kişi, sık sık “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları attı.



MYK toplantısını Van’da yapan DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, kente gelen siyasiler ile birlikte AKP’nin seçim darbesine karşı yürüyüşe geçti. Kentteki Perihan AVM önüne gelen çok sayıda isim ve kurum temsilcisi Fegiye Teyran Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.



Burada kendilerine eşlik eden vatandaşlara hitap eden DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, şunları söyledi:




Van Kürtlerin, Kürdistan’ın kalbidir. Van ortaya koymuş olduğu onurlu duruşuyla birlikte Kürtlerin özgürlük taleplerinin kayyım düzeniyle ortadan kaldırılmayacağının cevabını seçimde 14’t 14 yaparak vermiştir. Nerede, ne zaman Van’ın adını duyarsak gururlanıyoruz.



İki dönem iradenize kayyım atayanlar şimdi yeniden bir kumpasla, bir siyasi darbeyle, bir yargı darbesiyle birlikte tekrar Van halkının iradesini gasp etmeye çalışıyor. Emin olun, sizler bugün buradaki bütün baskılara rağmen onurluca burada bir arada durduğunuz müddetçe ne onların siyasi darbeleri ne yargı darbeleri başarıya ulaşamayacaktır. 14’te 14 belediyemizi koruyacağız.



Van halkının iradesine hiç kimse kast edemez. Ankara’da o karanlık dehlizlerde yapılan hesaplar Van kalesine çarparak paramparça olmaya mahkumdur. Zannediyorlar ki bu haksızlığı da sineye çekeceğiz. Kürt halkının iradesini yok sayan bu anlayışı sineye çekmeyeceğiz, itiraz edeceğiz. Van halkının iradesini mazbatasını Van halkına teslim etmeleri için onlara çağrı yapıyoruz. 



YSK’ya da sesleniyorum; bu siyasi komploların aracı olmayın. Sizler Abdullah Zeydan’a kendi elinizle onay verdiniz. ‘Aday olabirsiniz’ dediniz. Kararınızın arkasında durun. Bitmiş, tükenmiş, sandıkta gerekli cevabı alan hükümetin baskısı altında kalmayın. Van halkının gözü kulağı vereceğiniz doğru ve adıl karardadır. Umuyorum bu halkın iradesini yok saymayacaksınız.



Bir çağrımız da AKP’li adayadır (Abdulahat Arvas); Kürtsen, insansan, inançlıysan, bu toprakları insanıysan bu oyuna gelme, mazbatayı kabul etme. Yarın Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın. Bu halkın iradesini gasp edecek AKP-MHP iktidarının yanında durma. Kürt halkı onurludur. Vicdanlı bir seçimde onurluca, başı dik bir seçimde halkınla yaşamak istiyorsan başkanlığa elini uzatma.




Bize kumpas kuruyorlar



Ardından konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, şunları söyledi:




Bizler burada konuşurken sadece sizlere değil Türkiye’de yaşayan 85 milyon insana sesleniyoruz. Bugün Abdullah Zeydan kardeşimizin, başkanımızın adaylığını onaylayan YSK, seçimlere 48 saat kala Cuma günü saat 17.00’ye 5 kala adaylığıyla ilgili sorun bildiriyor ve bu sorun bizlere DEM Parti’ye iletilmeden önce AKP’ye, AKP’nin adayına iletiliyor. Seçimler gerçekleşirken onlar bize kumpas kuruyorlar.



Ancak onların kumpasını siz boşa düşüreceksiniz. YSK’ye sesleniyoruz; İl Seçim Kurulu 2’ye 1 oy ile yani bir şerh ile bu kararı almış durumda. Bizler de bu sabah değerli avukatlarımız, parti yetkililerimiz bir çalışma yürüttü ve oldukça geniş bir itirazı YSK’ye ulaştırdık. Bu itiraz resmi olarak sonuçlanıncaya dek itirazımız kabul edilinceye dek DEM Parti halkımızla beraber en güçlü şekilde demokratik mücadeleyi ortaya koymaya, Abdullah başkana mazbatası verilene dek bu mücadeleyi sürdürmeye devam edecek.



Bizler MYK toplantımızı bugün burada Van’da yaptık. Bütün MYK grubumuz, PM’miz vekillerimizin önemli bir çoğunluğu bu karar olumlu bir şekilde niteleninceye dek Van’da olacağız, Van halkı ile beraber bu mücadeleyi yürüteceğiz

Son güncelleme: 17:25 03.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı