• Turkhane Logo

Uzaya nükleer silah yerleştirmeme önerisini Rusya veto etti!

ABD ve Japonya'nın uzayda nükleer silah kullanılmamasına ilişkin önerisine Rusya'dan ret cevabı geldi

17:42 25 Nisan 2024 Perşembe
Uzaya nükleer silah yerleştirmeme önerisini Rusya veto etti!
ABD ve Japonya'nın uzayda nükleer silah kullanılmamasına ilişkin önerisine Rusya'dan ret cevabı geldi

TURKHANE.COM- MOSKOVA 
Rusya, BM Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada, ABD ve Japonyanın uzayda nükleer silah kullanılmamasına ilişkin hazırladığı karar tasarısını veto etti. 15 ülkeden 13ü belgeye oy verirken, Çin oylamada çekimser kaldı. Toplantı BMnin internet sitesinde yayınlandı.
Kararın metni sekiz maddeden oluşuyor; bunlardan biri yörüngeye fırlatılmak üzere tasarlanmış nükleer silahların geliştirilmesinin, bu tür silahların gök cisimlerine yerleştirilmesinin ve uzaya başka herhangi bir şekilde yerleştirilmesinin yasaklanmasını içeriyor.
Nükleer silahların yörüngeye yerleştirilmesi yasağı, 114 devletin (Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri dahil) taraf olduğu 1967 Uzay Anlaşmasında yer aldı. Ancak belgede bu tür silahların geliştirilmesine ilişkin bir yasak yoktu. Kararda aynı zamanda Dış Uzay Anlaşmasını imzalamamış BM ülkelerine de anlaşmaya katılma çağrısı yapılıyor.
Rusya Federasyonunun BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, ABDnin, Rusya ve Çinin uzaya başka herhangi bir silah konuşlandırılmasının reddedilmesine ilişkin önerdiği hükmü karar metnine dahil etmeyi reddettiğini söyledi. Bu nedenle Polyanskyye göre Amerikalı yetkililer ve müttefikleri, nükleer olmayan gelişmiş uzay silahları geliştirme fırsatını sürdürmek istiyorlar.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusyanın Japonya ve ABDnin girişimlerini ve revizyonlarını dikkate alarak kendi karar taslağını yakın zamanda sunacağını bildirdi.

Son güncelleme: 17:42 25.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı