• Turkhane Logo

Uyuşturucu baronu koronavirüsten öldü: Cemal Nayır kimdir, Zindaşti ile ilişkisi neydi?

Ünlü uyuşturucu baronu Cemal Nayır (70), yakalandığı koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede öldü.

10:16 11 Mayıs 2021 Salı
Uyuşturucu baronu koronavirüsten öldü: Cemal Nayır kimdir, Zindaşti ile ilişkisi neydi?
Ünlü uyuşturucu baronu Cemal Nayır (70), yakalandığı koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü hastanede öldü.



Türkiye’den İspanya’ya, oradan da Avrupa’ya sokulan uyuşturucu ağının göbeğindeki isim olan Nayır, 2014’te uğradığı silahlı saldırı sonucu sakat kalmıştı.

Türkiye, günlerdir uyuşturucuyla yatıp uyuşturucuyla kalkıyor. Mafya lideri Sedat Peker’in Kolombiya’dan gelen kokainin adresi olarak İzmir’i ve eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı işaret etmesinin ardından, Panama polisi de Mersin limanına gelmek üzere yola çıkarılan yüklü miktarda kokaini ele geçirdiğini dünyaya duyurmuştu. Türkiye’nin bir anda uyuşturucu ticareti gündeminin merkezine oturduğu günlerde, İstanbul Zeytinburnu’nda uyuşturucuyla çok alakalı bir isim, eski baronlardan Cemal Nayır yakalandığı yeni tip koronavirüs (COVID-19) nedeniyle hayatını kaybetti. Nayır Büyükçekmece Mezarlığı’na defnedildi. Peki Cemal Nayır kimdir, nasıl sakat kaldı, sık sık gündeme gelen İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti’yle ilişkisi ne?


CEMAL NAYIR KİMDİR?

Cemal Nayır, Türkiye’de uyuşturucu baronu denildiğinde akla ilk gelen isim olan Urfi Çetinkaya’nın sağ koluydu. Afganistan’tan temin ettiği uyuşturucuyu başta İspanya olmak üzere Avrupa’ya dağıtan şebekenin başındaki Çetinkaya, 1989’da dur ihtarına uymayınca polis tarafından belinden vuruldu, sakat kalarak tekerlerli sandalyeye mahkum oldu. Urfi Çetinkaya’nın vurulmasıyla işleri devralan Cemal Nayır, Türkiye’den Avrupa’ya akan uyuşturucu trafiğini uzun yıllar yönetti. Nayır ve Çetinkaya, İspanya’da defalarca yakalanıp mahkum edilmelerine rağmen her seferinde kurtulmayı başardılar. Çetinkaya’nın İspanya’da sık sık gazete manşetlerine taşınan ‘icraatları’ bu ülkede popüler bir ‘baron’ olmasına neden oldu.

ERKEN SERBEST BIRAKILINCA MUHBİRLİKLE SUÇLANDI

Urfi Çetinkaya ve Cemal Nayır, 2000 yılında yapılan ‘Matador’ operasyonuyla yakalanıp tutuklandılar. 2013 yılında tahliye olan ikili, 4 ay sonra bu kez ‘Son tango’ operasyonuyla yeniden tutuklandılar. Ancak burada bir kopma yaşandı. Cemal Nayır kısa sürede tahliye edilince Urfi Çetinkaya, yıllardır birlikte uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı adamı Nayır’ı ‘muhbirlikle’ suçladı, serbest kalmasının ispiyonları sayesinde olduğunu söyledi. Çetinkaya bir duruşmada, “Sarımsak yemedim ki ağzım koksun ama Cemal’in ağzı kokuyor” diyerek eski arkadaşını sildiğini teyit etti.

VURULDU, ESKİ PATRONU GİBİ SAKAT KALDI

Cemal Nayır, bu ‘kopmadan’ sonra 23 Eylül 2014’te Esenyurt’ta kendisine ait akaryakıt istasyonundan zırhlı bir araçla ayrıldıktan sonra takip edildiğini fark etti. Takip eden araçtan zırh delici uzun namlulu silahla inen tetikçinin açtığı ateş sonucu Nayır vuruldu. Tıpkı yıllarca emrinde çalıştığı Urfi Çetinkaya gibi o da sakat kaldı. Nayır, olayla ilgili ifadesinde kendisini vurduran kişinin Urfi Çetinkaya olduğunu açıkladı.

ZİNDAŞTİ İLE İLİŞKİSİ

Cemal Nayır, 2007’de Büyükçekmece’de yakalanan 100 kilo eroin ile ilgili Türkiye’de ismi sıklıkla anılan uyuşturucu baronlarından İranlı Naci Şerif Zindaşti ile birlikte tutuklandı. Zindaşti’nin kendisine iftira attığını söyleyen Cemal Nayır’a, Zindaşti de aynı tonda suçlamalarla karşılık verdi. Ergenekon operasyonları sırasında ‘gizli tanık’ olan Zindaşti’nin Cemal Nayır’ı suçladığı medyaya yansıdı. Bu operasyon nedeniyle Zindaşti 2010’da Cemal Nayır ise 2012’de tahliye oldu.

EN SON 2019’DA TUTUKLANDI, ADLİ KONTROLLE BIRAKILDI

Cemal Nayır ismi en son 2018’de Şişli’de bir kişinin öldürüldüğü bir kişinin de yaralandığı silahlı saldırıyla ilgili gündeme geldi. Adamlarıyla birlikte gözaltına alınan Cemal Nayır bir kez daha tutuklandı. Ancak avukatlarının 2019’da sağlığı sebebiyle tahliye talebi üzerine, yurt dışına çıkış yasağı kaydıyla serbest kaldı. Şoförü ve oğluyla birlikte koronavirüse yakalanan Cemal Nayır, Zeytinburnu’nda tedavi gördüğü bir hastanede hayatını kaybetti.

Son güncelleme: 10:16 11.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı