• Turkhane Logo

Uydu fotoğrafları ve Uzmanlar Erdoğan'ı yalanladı

Erdoğan'ın depremde yıkılan binaların yüzde 98'inin 99'dan önce yapıldığına dair açıklamayı uzmanlar, TÜİK verileri ve uydu fotoğrafları Erdoğan'ı yalanlıyor.

15:49 15 Şubat 2023 Çarşamba
Uydu fotoğrafları ve Uzmanlar  Erdoğan'ı yalanladı
Erdoğan'ın depremde yıkılan binaların yüzde 98'inin 99'dan önce yapıldığına dair açıklamayı uzmanlar, TÜİK verileri ve uydu fotoğrafları Erdoğan'ı yalanlıyor.

10 ilde büyük yıkım yaratan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Kahramanmaraşın dörtte biri , Antakya nın da yarısı , ilk etapta ya yıkılmış ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamı içerisinde 
Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada  yıkılan binaların yüzde 98inin, 1999 depremi öncesinde yapıldığını söyledi.

Ancak uzmanlar ve uydu fotoğrafları Erdoğanın bu açıklamasını yalanladı. 
Bu kadar büyük bir depremde bu kadar kısa süre içerisinde yıkılan binaların tespitinin mümkün olmadığına dikkat çeken Uzmanlara  binaların yapımına dair veriler de Erdoğanın açıklamalarını desteklemiyor.
TÜİK verilerine göre deprem bölgesindeki 10 ilde yaşayanların yüzde 51’i 2001 sonrası yapılan binalarda yaşıyor. İktidarın bu istatistik üzerinden tahminde bulunduğunu belirten Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan bunun gerçekçi olmadığını belirtti. 
Candan ayrıca, açıklanan veriler doğru olsa bile, bunun iktidarın alması gereken önlemler nedeniyle sorumluğunun ortadan kalkmadığına da vurguladı 
1999 öncesi de olsa 1999 sonrası da olsa iktidarın, 22 yıllık iktidarın sorumluluğunu ortadan kaldırmadığına dikkat çeken Candan , Deprem vergisi toplandı, kanun çıkarıldı. 18 milyon yapı stoku var bunların envanteri çıkarılacak dendi. Bunlar onarılacak ve sağlıklı hale getirilecek dendi. Hükümetin sorumluluğu buydu ama yerine getirmedi dedi. 

Deprem öncesi çekilen uydu fotoğrafları ve TUİK istatistikleri de  uzmanların görüşlerini destekliyor 
TÜİK verilerine göre 2021 yılı itibarıyla Türkiyede bulunan 25 milyon 330 bin hane halkının yüzde 47.4ü 2001 ve sonrasında inşa edilen yapılarda ikamet ediyor. Depremden etkilenen 10 ildeki veriler, Türkiye ortalamasının da üzerinde. 10 ilde yaşayanların yüzde 51.1i 2001 ve sonrasında yapılan binalarda ikamet ediyor.
MARAŞ
Maraşın batısından alınan fotoğraflarda 2004 ve 2022de çekilen uydu fotoğrafları, bölgedeki yapılaşmanın AKP iktidarları döneminde olduğunu gösteriyor.


ANTAKYAUydu fotoğrafları, depremlerde büyük yıkım gören illerin başında gelen Antakyada da yapılaşmanın AKP iktidarları döneminde arttığını gösteriyor.

ADIYAMANYüzlerce yapının yıkıldığı Adıyamanda da benzer bir durum söz konusu.

MALATYAMalatyada çekilen uydu fotoğraflarından, 2001de boş olan arazilerin neredeyse tamamının 2022de yapılaşmış şekilde görüldüğü tespit edilebiliyor.
YIKILAN VE HASARLI BİNALAR UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE
Avrupa Birliğinin hasar tespit ve ilk yardım çalışmalarında yararlanılmak üzere Türkiyenin kullanımına açtığı Kopernik uydusundan gelen fotoğraflarda, deprem bölgesinde yıkılan ya da hasar gören binalar net bir şekilde görülebiliyor. Ancak, uydudan elde edilen verilerin sahadaki hasarı tam olarak yansıtmadığını da belirtmek gerekiyor. Kopernik uydusunun deprem sonrasında muhtemel hasarlı binaları işaretlediği tüm fotoğraflar kamunun erişimine açık durumda.
MARAŞ


ANTAKYA

ADIYAMAN

MALATYA



Son güncelleme: 15:49 15.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı